Image default
Επιχειρήσεις

Καυτά ερωτήματα για το φιάσκο στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου

Κωμικοτραγικές ήταν χθες οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος της CPLP Capital Γεράσιμος Καλογηράτος χτυπούσε (με μισή ώρα καθυστέρηση) την παραδοσιακή «κουδούνα» προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του ομολόγου της γνωστής ναυτιλιακής εταιρείας, η χρηματιστηριακή συνεδρίαση δεν ξεκίνησε λόγω τεχνολογικού προβλήματος.

Όλα αυτά μάλιστα συνέβησαν, όταν στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρευρίσκονταν μεταξύ άλλων, ο βασικός μέτοχος της CPLP Capital Βαγγέλης Μαρινάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου και Νατάσα Στάμου, εκπρόσωποι τραπεζών, χρηματιστηριακών εταιρειών και πολλοί δημοσιογράφοι.

Ο CEO της ΕΧΑΕ αναφέρθηκε μεν σε κάποια προβλήματα που προέκυψαν από εργασίες αναβάθμισης της Cisco, αλλά το θέμα πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις όταν αποδείχτηκε ότι η διακοπή δεν ήταν περιορισμένης χρονικής διάρκειας, αλλά διήρκησε για πέντε περίπου ώρες!

Το πρόβλημα μάλιστα δεν άφησε ανεπηρέαστο και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο παρέμεινε και αυτό κλειστό εξ’ αιτίας του ότι είναι συνδεδεμένο με το σύστημα ΟΑΣΙΣ.

Με την ΕΧΑΕ να μην έχει ουσιαστικά ενημερώσει για το αν και πότε θα επαναλειτουργήσει το σύστημα, ακούστηκαν πολλά πικρόχολα και ιδιαιτέρως καυστικά σχόλια από χρηματιστηριακούς παράγοντες, θεσμικούς επενδυτές, χρηματιστηριακά στελέχη, αλλά και από ιδιώτες επενδυτές, αρκετά εκ των οποίων εξομοίωναν την Ελλάδα με… Μπανανία. 

Χρηματιστηριακοί κύκλοι μιλώντας στο Euro2day.gr σημείωσαν πως «ανεξάρτητα από τα αίτια που προκάλεσαν το… «μαύρο στο ΧΑ» (παραφράζοντας το «μαύρο στην ΕΡΤ») η εξέλιξη δυσφήμισε την ελληνική κεφαλαιαγορά διεθνώς, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η χώρα αγωνίζεται να προσελκύσει μεγάλο ύψος επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Έτσι, την ίδια ώρα που ο Βαγγέλης Μαρινάκης σημείωνε ότι «κάτι καλό γίνεται στην Ελλάδα» (αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας) και θεωρούσε πολύ χρήσιμη υπόθεση για την εγχώρια κεφαλαιαγορά την προσέλκυση και άλλων αξιόπιστων ναυτιλιακών εταιρειών στο ΧΑ, το σύστημα της ΕΧΑΕ είχε πάθει black out.

Παράλληλα, στελέχη που είναι γνώστες πληροφοριακών συστημάτων απορούσαν πώς μετά από μια προσπάθεια αναβάθμισης μπορεί να πέσει το σύστημα, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις προνοείται η διαδικασία του «roll back», δηλαδή η επαναφορά του συστήματος στην κατάσταση που υπήρχε πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης.

Η θέση της ΕΧΑE

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην ΕΧΑΕ, το πρόβλημα ξεκίνησε από την παρέμβαση της CISCO που αποσκοπούσε στην επικαιροποίηση-ενίσχυση της αντιϊκής προστασίας του συστήματος της ΕΧΑE, προκειμένου αυτό να είναι ασφαλές απέναντι σε ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι εργασίες της CISCO προκάλεσαν κάποιο πρόβλημα σε ένα τμήμα των μηχανημάτων της ΕΧΑE, με αποτέλεσμα το σύστημα να πέφτει συχνά και να δέχεται τμήμα μόνο των εντολών που καταχωρίζονταν από τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Αποφασίστηκε λοιπόν -για λόγους προστασίας των επενδυτών- η διακοπή της συνεδρίασης, μέχρις ότου γίνει reset και επαναλειτουργήσει, κάτι που ολοκληρώθηκε πολλές ώρες αργότερα.

Μέχρι αργά το απόγευμα οι υπεύθυνοι τόσο της Cisco, όσο και της ΕΧΑΕ βρισκόταν σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος, χωρίς όμως μέχρι τότε να έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

Κύκλοι πάντως της ΕΧΑΕ θεωρούν πως το πρόβλημα που προέκυψε δεν μπορούσε να προβλεφθεί και πως το σπάνιο αυτό περιστατικό δεν αποτελεί ευθύνη της εταιρείας, αλλά είναι αποτέλεσμα του… «δαίμονα του λογισμικού».

Σχετικα αρθρα

Το νέο ΔΣ της Ideal Holdings

admin

ΕΥΔΑΠ: Στην έκτακτη ΓΣ στις 24 Δεκεμβρίου oι συμβάσεις με το Δημόσιο

admin

ΕΥΔΑΠ: Οι συμβάσεις με το Δημόσιο σε έκτακτη ΓΣ στις 24 Δεκεμβρίου

admin

Ideal: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

admin

Profile: Εξασκήθηκαν 110.355 δικαιώματα στο stock option plan

admin

Αγροτικός Οίκος Σπύρου: Στα 10,8 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις στο εννεάμηνο

admin

Αγροτικός Οίκος Σπύρου: Στα €1,27 εκατ. το EBITDA στο 9μηνο

admin

Alpha Αστικά Ακίνητα: Στα 580 χιλ. ευρώ τα EBITDA στο τρίμηνο

admin

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Δίχτυ προστασίας στις πιέσεις τα εταιρικά αποτελέσματα

admin

Alpha Αστικά Ακίνητα: Μειωμένα EBITDA στο γ’ τρίμηνο

admin

Αφοί Κορδέλλου: Στα €7,5 εκατ. τα EBITDA στο εννεάμηνο

admin

Αφοί Κορδέλλου: Πωλήσεις €40,4 εκατ. στο 9μηνο- Ετήσια αύξηση 56,4%

admin