Image default
Επιχειρήσεις

Με θετικές προσδοκίες το φινάλε της χρονιάς

Με θετικές προσδοκίες το φινάλε της χρονιάς

Η Evergrande αποπλήρωσε τους ληξιπρόθεσμους τόκους του ομολόγου και σταδιακά επανέρχεται στην κανονικότητα, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η χρηματοοικονομική κρίση στην Κίνα αποφεύγεται, προσώρας τουλάχιστον. Με την επάνοδο δε της ευρυθμίας στη βιομηχανική παραγωγή όταν εξομαλυνθεί η ενεργειακή τροφοδοσία, είναι πιθανό να επανέλθουν οι ρυθμοί μεγέθυνσης της κινεζικής οικονομίας, βασικού πλέον πνεύμονα της παγκόσμιας οικονομίας, σε διψήφια επίπεδα.

Την ίδια ώρα, τόσο η Federal όσο και η EKT διαμηνύουν ότι δεν θα δρομολογήσουν τη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων τους εντός του 2022 εκτιμώντας ότι ο τρέχων πληθωρισμός  λόγω ανατιμήσεων των καυσίμων κυρίως θα ολοκληρώσει τον κύκλο του μετά το χειμώνα, συνεχίζοντας ωστόσο να είναι σε υψηλή επαγρύπνηση.

Με τα δεδομένα αυτά, οι αναταράξεις των ασιατικών αγορών εξομαλύνονται, στις αμερικανικές αγορές οι δείκτες επανέρχονται στις ιστορικά υψηλές τους αποδόσεις και στην Ευρώπη οι δείκτες κινούνται καταγράφοντας κέρδη τον Οκτώβριο μετά από τον πτωτικό Σεπτέμβριο.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι ξένοι οίκοι αναφέρονται με θετικό τρόπο τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το χρηματιστήριο: η Citigroup πιθανολογεί ρυθμό μεγέθυνσης ύψους 9% για το 2021, η Goldman Sachs βλέπει το Γ.Δ. να φτάνει τις 1000 μονάδες φέτος, η HSBC προτείνει overweight για ελληνικούς τίτλους και μόνο η S & P μετέθεσε την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου για το 2022. Ταυτόχρονα, το εγχείρημα της ΑΜΚ της ΔΕΗ βρίσκεται στην τελική του φάση και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η υπερκάλυψη της έκδοση θα είναι μεγάλη και η τιμολόγηση δεν θα διαμορφωθεί κάτω από τα 9 ευρώ. Παράλληλα, η ενεργειακή  συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου- Κύπρου διαμορφώνει προϋποθέσεις  μεγάλων συμβάσεων για  τις εταιρείες παραγωγής καλωδίων και τις κατασκευαστικές, ενώ δεδομένη θεωρείται η αναβάθμιση του ΑΔΜΗΕ αφού η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος. Τέλος, η έλευση της ιταλικής Financieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε συνέχεια της εξαγοράς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον όμιλο Προκοπίου,  δημιουργεί νέα δεδομένα για το ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο στη χώρα ενόψει της αυξημένης διεθνούς ζήτησης.

Με αυτά τα δεδομένα και με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που σταδιακά εκκαθαρίζει τα κόκκινα δάνεια, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 900 μονάδες και βλέπει αισιόδοξα τη συνέχεια. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι στις 11 Νοεμβρίου θα αναγγελθεί η νέα σύνθεση του δείκτη MCSI με την προσδοκία ουσιαστικής αύξησης του αριθμού ελληνικών μετοχών και στις 19/11 η Moody’s είναι πιθανό να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο, το σενάριο ανοδικής κίνησης του Γ.Δ. στο τελευταίο δίμηνο του έτους (end-year rally) είναι ενδεχόμενο  να συμβεί. Στο βαθμό που υπάρξει συναλλακτική αναβάθμιση και δεν διαταραχθεί το εξωτερικό περιβάλλον από δυσμενείς για την επενδυτική ψυχολογία εξελίξεις.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • FEDERAL RESERVE
 • Evergrande
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • Δημήτρης Τζάνας
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
 • κόκκινα δάνεια

  Σχετικα αρθρα

  Νίκας: Αυξήθηκε στο 98,83% το ποσοστό της Cryred Investments

  admin

  Νίκας: Στο 98,83% το ποσοστό της Cryred Investments

  admin

  Παράθυρο στην Αίγυπτο ανοίγει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

  admin

  Αυτή η εταιρεία στην Ελλάδα είναι ο κορυφαίος εργοδότης

  admin

  Χατζηθεοδοσίου (ΚΕΕΕ): Πολλές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία

  admin

  ΙΒΜ: Πάνω από τις προσδοκίες τα έσοδά της στο δ’ τρίμηνο του 2021

  admin

  Energean: Τον Μάρτιο στο Ισραήλ η πλωτή μονάδα επεξεργασίας υδρογονανθράκων

  admin

  Netcompany-Intrasoft: Επανεκκίνηση με νέο όνομα και εταιρική ταυτότητα

  admin

  Απειλεί τον γαύρο η αύξηση της θερμοκρασίας στη θάλασσα

  admin

  Αύξηση 22% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Νοέμβριο

  admin

  Τουρισμός στην Αθήνα: Οι top χώρες προέλευσης το 2021

  admin

  Disney+: Έρχεται το καλοκαίρι στην Ελλάδα

  admin