Image default
Επιχειρήσεις

Με θετικές προσδοκίες το φινάλε της χρονιάς

Με θετικές προσδοκίες το φινάλε της χρονιάς

Η Evergrande αποπλήρωσε τους ληξιπρόθεσμους τόκους του ομολόγου και σταδιακά επανέρχεται στην κανονικότητα, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η χρηματοοικονομική κρίση στην Κίνα αποφεύγεται, προσώρας τουλάχιστον. Με την επάνοδο δε της ευρυθμίας στη βιομηχανική παραγωγή όταν εξομαλυνθεί η ενεργειακή τροφοδοσία, είναι πιθανό να επανέλθουν οι ρυθμοί μεγέθυνσης της κινεζικής οικονομίας, βασικού πλέον πνεύμονα της παγκόσμιας οικονομίας, σε διψήφια επίπεδα.

Την ίδια ώρα, τόσο η Federal όσο και η EKT διαμηνύουν ότι δεν θα δρομολογήσουν τη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων τους εντός του 2022 εκτιμώντας ότι ο τρέχων πληθωρισμός  λόγω ανατιμήσεων των καυσίμων κυρίως θα ολοκληρώσει τον κύκλο του μετά το χειμώνα, συνεχίζοντας ωστόσο να είναι σε υψηλή επαγρύπνηση.

Με τα δεδομένα αυτά, οι αναταράξεις των ασιατικών αγορών εξομαλύνονται, στις αμερικανικές αγορές οι δείκτες επανέρχονται στις ιστορικά υψηλές τους αποδόσεις και στην Ευρώπη οι δείκτες κινούνται καταγράφοντας κέρδη τον Οκτώβριο μετά από τον πτωτικό Σεπτέμβριο.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι ξένοι οίκοι αναφέρονται με θετικό τρόπο τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το χρηματιστήριο: η Citigroup πιθανολογεί ρυθμό μεγέθυνσης ύψους 9% για το 2021, η Goldman Sachs βλέπει το Γ.Δ. να φτάνει τις 1000 μονάδες φέτος, η HSBC προτείνει overweight για ελληνικούς τίτλους και μόνο η S & P μετέθεσε την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου για το 2022. Ταυτόχρονα, το εγχείρημα της ΑΜΚ της ΔΕΗ βρίσκεται στην τελική του φάση και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η υπερκάλυψη της έκδοση θα είναι μεγάλη και η τιμολόγηση δεν θα διαμορφωθεί κάτω από τα 9 ευρώ. Παράλληλα, η ενεργειακή  συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου- Κύπρου διαμορφώνει προϋποθέσεις  μεγάλων συμβάσεων για  τις εταιρείες παραγωγής καλωδίων και τις κατασκευαστικές, ενώ δεδομένη θεωρείται η αναβάθμιση του ΑΔΜΗΕ αφού η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος. Τέλος, η έλευση της ιταλικής Financieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε συνέχεια της εξαγοράς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον όμιλο Προκοπίου,  δημιουργεί νέα δεδομένα για το ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο στη χώρα ενόψει της αυξημένης διεθνούς ζήτησης.

Με αυτά τα δεδομένα και με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που σταδιακά εκκαθαρίζει τα κόκκινα δάνεια, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 900 μονάδες και βλέπει αισιόδοξα τη συνέχεια. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι στις 11 Νοεμβρίου θα αναγγελθεί η νέα σύνθεση του δείκτη MCSI με την προσδοκία ουσιαστικής αύξησης του αριθμού ελληνικών μετοχών και στις 19/11 η Moody’s είναι πιθανό να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο, το σενάριο ανοδικής κίνησης του Γ.Δ. στο τελευταίο δίμηνο του έτους (end-year rally) είναι ενδεχόμενο  να συμβεί. Στο βαθμό που υπάρξει συναλλακτική αναβάθμιση και δεν διαταραχθεί το εξωτερικό περιβάλλον από δυσμενείς για την επενδυτική ψυχολογία εξελίξεις.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • FEDERAL RESERVE
 • Evergrande
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • Δημήτρης Τζάνας
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
 • κόκκινα δάνεια

  Σχετικα αρθρα

  Grant Thornton: Πώς και γιατί εφαρμόζουμε την 4μερη εργασία στην Ελλάδα (pics)

  admin

  Θερινές εκπτώσεις 2022: Πόσο θα διαρκέσουν – Χρήσιμες συμβουλές

  admin

  Steve Ciesinski (SRI International): Ποιο πρέπει να είναι το μέλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις (vid)

  admin

  Παπαθανάσης: Σημαντική η αύξηση που παρουσιάζουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα (pic)

  admin

  Airbnb: «Party is over» παγκοσμίως και μόνιμα

  admin

  ΟΠΤΙΜΑ: Οι πωλήσεις ξεπέρασαν για πρώτη φορά το ορόσημο των €150 εκατ.

  admin

  ΒΙΑΝΕΞ: Εγκαινίασε τις νέες εγκαταστάσεις στον Γέρακα (pics)

  admin

  BEA: Αρωγός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η Αναπτυξιακή Τράπεζα

  admin

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επιστροφή κεφαλαίου €0,12/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

  admin

  Πειραιώς: Στο 8,472% το έμμεσο ποσοστό της Helikon Investments

  admin

  Interwood: Μέρισμα €0,0152 ανά προνομιούχα μετοχή- Από 22/7 η καταβολή

  admin

  Trastor: Υπογραφή σύμβασης χορήγησης δανείου ύψους €9,4 εκατ. με τη Eurobank

  admin