Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης από Σαουδική Αραβία: Θα ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ οι επενδύσεις στην πράσινη οικονομία

Του φιλόδοξους στόχους της κυβέρνησης για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας Middle East Green Initiative στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Αναφερόμενος κατ΄ αρχήν στον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος ως το 2050, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην δέσμευση των «27» να μειώσουν τα αέρια θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. «Προκειμένου να πετύχουμε αυτό τον φιλόδοξο στόχο, αναλαμβάνουμε μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η διασφάλιση ότι θα σταματήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, το αργότερο έως το 2028», εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εξειδικεύοντας την «πράσινη ατζέντα» της κυβέρνησής του τόνισε ότι «καταβάλλουμε, σημαντική προσπάθεια για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ελπίζουμε ότι θα είμαστε μία από τις πρώτες μεσογειακές χώρες που θα εισαγάγουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας». Επεσήμανε ότι το σχετικό νομοθετικό κείμενο, δηλαδή ο αποκαλούμενος «κλιματικός νόμος», είναι έτοιμο για δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων εβδομάδων, διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι η παραγωγή 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ως μέρος του μείγματος παραγωγής της ηλεκτρικής μας ενέργειας μέχρι το 2030.

«Στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε συνολικά πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε τον στόχο της πράσινης μετάβασης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα κατευθυνθούν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Απευθυνόμενος στους υψηλόβαθμους Σαουδάραβες ιθύνοντες που οργάνωσαν τη συγκεκριμένη Σύνοδο για να προωθήσουν τα σχέδια τους, καθώς προετοιμάζονται για την μεταπετρελαϊκή εποχή και την παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στη θέση της Ελλάδας ως σημείου εισόδου της καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως είπε, η Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης που θα επιτρέψει την είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά πολύ φθηνής ενέργειας που θα παράγεται από τον ήλιο. Ταυτόχρονα, φυσικά, μπορούμε να αποτελέσουμε το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και για το υδρογόνο, συμπλήρωσε.

«Εάν υπάρξει ενδιαφέρον για εξαγωγή υδρογόνου στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα καλωσορίσει αυτές τις εξαγωγές υδρογόνου και στη συνέχεια θα διασφαλίσει ότι θα μεταφερθούν στην ευρωπαϊκή αγορά», τόνισε. Έκανε επίσης μνεία του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι η κορυφαία δύναμη στον τομέα της Ναυτιλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ελέγχουμε το 50% του εμπορικού στόλου στην Ευρώπη», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ενθαρρύνει τους Έλληνες εφοπλιστές να βρεθούν στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα της Ναυτιλίας.

«Πράσινα» νησιά με κλιματική ουδετερότητα

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα και στην πρωτοβουλία «GR-eco-Islands» που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή πολύ σύντομα από τη Χάλκη της Δωδεκανήσου για να καταστούν τα ελληνικά νησιά κλιματικά ουδέτερα, ακόμη και πριν από την ηπειρωτική χώρα. Εξήγησε ότι σε συνεργασίας ιδιωτικών αλλά και δημόσιων φορέων θα ξεκινήσουν σύντομα πιλοτικά προγράμματα που θα οδηγήσουν, ειδικά τα μικρότερα νησιά μας, προς την κλιματική ουδετερότητα.

«Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι όσα μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές θα παραμείνουν άθικτα», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ως εκ τούτου, νομίζω ότι πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο θα μπορούσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σκεφτούμε δημιουργικά για το πώς θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά από τις αρνητικές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής», συμπλήρωσε επισημαίνοντας τόσο το πρόβλημα των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν με ιδιαίτερη ένταση τις μεσογειακές χώρες όσο και την ανάγκη της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Στο περιθώριο της ίδιας Συνόδου o κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι στον οποίο ανέπτυξε τα σχέδια της Ελλάδας για να καταστεί η χώρα μας κόμβος περιφερειακής συνεργασίας για την πράσινη ενέργεια, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την πράσινη μετάβαση και την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2030, με έμφαση στον τομέα των ΑΠΕ και τις πρωτοβουλίες για «καθαρά» ενεργειακά νησιά.

Ειδήσεις σήμερα:Tοπικές βροχές σήμερα στα κεντρικά και νότια – Δείτε τι καιρό θα κάνει την 28η Οκτωβρίου

2.400 άνθρωποι στα νοσοκομεία με κορωνοϊό – Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Β. Ελλάδα

Με αγορεύσεις συνηγόρων συνεχίζεται η δίκη για το βιτριόλι – Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Σχετικα αρθρα

Μήνυμα Παναγιωτόπουλου: Στην Ελλάδα δεν αρέσει να απειλείται από κανέναν, γι’ αυτό κάνουμε τα κουμάντα μας

admin

Πρέσβης HAE σε ΣΚΑΪ: Η επαναπροσέγγιση με Τουρκία δεν επηρεάζει τις στενές σχέσεις με Ελλάδα

admin

Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ, «θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας»

admin

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Πότε θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα την Κυριακή

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι

admin

Θεοδωρικάκος: Προκλητικά απάνθρωπη η συμπεριφορά όσων κλείνουν τις ράμπες αναπήρων

admin

Αβραμόπουλος: Κλείνει ο κύκλος του Ερντογάν και η Τουρκία στρέφεται προς την άμυνά της

admin

Παναγιωτόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ υποστηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

admin

Οικονόμου: Τα σχολεία δεν θα λειτουργούν αν ισχύσουν όσα προτείνει ο Τσίπρας

admin

Μήνυση για τον θάνατο του 25χρονου ΑμΕΑ σε κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

admin

Εκλογές ΚΙΝΑΛ-Ο νέος πρόεδρος: Έκτακτη ενημερωτική εκπομπή με την Σία Κοσιώνη – Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου (trailer)

admin

DW: Η επόμενη μέρα στις ελληνογερμανικές σχέσεις – Πράσινοι και κατοχικό δάνειο

admin