Image default
Πολιτική

Οι αναφορές Δένδια σε «νεοθωμανικό φάντασμα» και η σημασία της προσέγγισης με τη Βρετανία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ως έναν «περιφερειακό ταραξία» που επιχειρεί να αναβιώσει το «νεοοθωμανικό φάντασμα» και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο αν εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, περιέγραψε την Τουρκία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στο Λονδίνο στη δεξαμενή σκέψης RUSI.

Εξήγησε στο ακροατήριο το περιεχόμενο του casus belli, τονίζοντας κατ’ αντιδιαστολή ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο.

Αναφέρθηκε στις ποικίλου περιεχομένου συμφωνίες με την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.


 


Σημείωσε ότι η πολιτική της χώρας περιστρέφεται γύρω από πέντε αμοιβαία ενισχυόμενους ομόκεντρους κύκλους, με τον πρώτο να καλύπτει την Ευρώπη, τον δεύτερο τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τον τρίτο τα δυτικά Βαλκάνια, τον τέταρτο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και τον πέμπτο τον ευρύτερο κόσμο, με προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Αναφερόμενος στη συμφωνία-πλαίσιο που είχε υπογράψει νωρίτερα με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας είπε ότι η στόχευσή της είναι σαφής: επιδιώκει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία.

Όσον αφορά τη συνάντηση του κ. Δένδια με την κα Τρας στο Foreign Office, διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι η Ελλάδα έγινε από τις πρώτες χώρες που υπογράφουν μία τόσο ευρεία «συμφωνία-ομπρέλα» με το Ηνωμένο Βασίλειο στη μετά-Brexit εποχή.

Η συμφωνία αυτή δημιουργεί το πλαίσιο ή αλλιώς τη «ραχοκοκκαλιά» επί της οποίας θα μπορέσουν να βασιστούν συμπράξεις σε σχεδόν όλους τους τομείς που συνθέτουν το κάδρο των διμερών σχέσεων, με συνεργασία των εκάστοτε αρμοδίων υπουργείων και φορέων.

Ενδεικτικά η συμφωνία αφορά τους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της μετανάστευσης, του εμπορίου και επενδύσεων, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, της υγείας, της θαλασσίων υποθέσεων, του τουρισμού, της ψηφιακής πολιτικής κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο συγκεκριμένες αναφορές στην παρούσα φάση έγιναν στους τομείς της άμυνας και την επενδύσεων, με μια συζήτηση επί πιθανώνκοινών δράσεων στο μέλλον.

Ως προς τα ζητήματα που άπτονται της τουρκικής προκλητικότητας, όπως το Κυπριακό και η Ανατολική Μεσόγειος, ο κ. Δένδιας εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις αναδεικνύοντας τα σημεία κοινής αντίληψης με τη βρετανική κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα τη σημασία των κανόνων αναφοράς του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Οι διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι η Αθήνα δεν παραγνωρίζει τη θερμή σχέση της Βρετανίας με την Τουρκία, λόγω εμπορικών και άλλων συμφερόντων, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί μεγάλης σημασίας την τακτική επικοινωνία με το Λονδίνο ως υπενθύμιση του σταθεροποιητικού ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή, σε αντίθεση με την Άγκυρα.

Σχετικα αρθρα

Μήνυμα Παναγιωτόπουλου: Στην Ελλάδα δεν αρέσει να απειλείται από κανέναν, γι’ αυτό κάνουμε τα κουμάντα μας

admin

Πρέσβης HAE σε ΣΚΑΪ: Η επαναπροσέγγιση με Τουρκία δεν επηρεάζει τις στενές σχέσεις με Ελλάδα

admin

Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ, «θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας»

admin

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Πότε θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα την Κυριακή

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι

admin

Θεοδωρικάκος: Προκλητικά απάνθρωπη η συμπεριφορά όσων κλείνουν τις ράμπες αναπήρων

admin

Αβραμόπουλος: Κλείνει ο κύκλος του Ερντογάν και η Τουρκία στρέφεται προς την άμυνά της

admin

Παναγιωτόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ υποστηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

admin

Οικονόμου: Τα σχολεία δεν θα λειτουργούν αν ισχύσουν όσα προτείνει ο Τσίπρας

admin

Μήνυση για τον θάνατο του 25χρονου ΑμΕΑ σε κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε η Δόμνα Μιχαηλίδου

admin

Εκλογές ΚΙΝΑΛ-Ο νέος πρόεδρος: Έκτακτη ενημερωτική εκπομπή με την Σία Κοσιώνη – Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου (trailer)

admin

DW: Η επόμενη μέρα στις ελληνογερμανικές σχέσεις – Πράσινοι και κατοχικό δάνειο

admin