Image default
Ευρώπη

Ο Πολωνός πρωθυπουργός κατηγορεί την Κομισιόν οτι ρισκάρει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times του Λονδίνου, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι “μας απειλεί με το πιστόλι στον κρόταφο” σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το πολωνικό ταμείο ανάκαμψης και την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου.

Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης χρησιμοποίησε βαριές στρατιωτικές λέξεις αναφερόμενος στη “έναρξη του τρίτου παγκόσμιου πολέμου” από την Επιτροπή, σε περίπτωση που επιλέξει να μην ενδώσει στις πολωνικές πιέσεις και δεν δώσει πράσινο φως στο πολωνικό σχέδιο ανάκαμψης.

“Αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να έχουν ήδη καταβληθεί. Πρόκειται για παραβίαση της διαδικασίας από την Επιτροπή”, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στους Financial Times. “Παραβιάζουν το κράτος δικαίου”.

Απείλησε επίσης να χρησιμοποιήσει “αντίποινα”, αν η Επιτροπή “ξεκινήσει τριτοκοσμικό πόλεμο”. Ο Μοραβιέτσκι ήταν ωμός στη χρήση “όπλων”, όπως είναι και η αντίθεση του στην πολιτική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

Στη συνέντευξη ζήτησε επιτακτικά από την Επιτροπή να αποσύρει την απαίτηση για ημερήσια πρόστιμα που πρέπει να καταβάλει η Βαρσοβία για τη μη εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου του Ιουλίου σχετικά με την ακυρότητα του πειθαρχικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας.

“Θα πάρουμε αυτά τα χρήματα αργά ή γρήγορα”, είπε αναφερόμενος στα 36 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί από το πολωνικό ταμείο ανάκαμψης. Ωστόσο, προειδοποίησε, “όσο αργότερα τα πάρουμε, τόσο ισχυρότερη θα είναι η απόδειξη ότι υπάρχει αυτή η διακριτική μεταχείριση και αυτός ο τύπος της δικτατορικής προσέγγισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Ερωτηθείς από το Euractiv, ο ευρωβουλευτής Αντρέϊ Χαλίτσκι (ΕΛΚ) σχολίασε ότι η προσέγγιση του Μοραβιέτσκι είναι “μια αυτοκτονική στρατηγική”. Προφανώς, όλα αυτά οφείλονται στην εσωτερική πολιτική. “Θέλει να ευχαριστήσει τον Γιάροσλαβ Καζίνσκι και να σώσει τον εαυτό του από το να αναγκαστεί να παραιτηθεί”, δήλωσε ο Χαλίτσκι, ο οποίος βρίσκεται στην αντιπολίτευση του κυβερνώντος Νόμου και Δικαιοσύνης.

“Ο Μοραβιέτσκι θέλει να δείξει ότι είναι “σκληρότερος” από τον [υπουργό Δικαιοσύνης] Ζιόμπρο ή την [πρώην πρωθυπουργό] Σίντλο”, και το τίμημα για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι… “τα πολωνικά εθνικά συμφέροντα”, κατέληξε ο Χαλίτσκι.

Σχετικα αρθρα

Γερμανός Αντικαγκελάριος: «Μη απαραίτητη» η πράσινη ετικέτα της ΕΕ για το φυσικό αέριο

admin

Ποιος υπονομεύει την ταξινομία της ΕΕ;

admin

ΥΠΑΜ Ιταλίας: Η Ρώμη θα «κάνει το καθήκον της» με το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

admin

Στο στόχαστρο η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς από Κίνα, Ρωσία– Τι λέει η Αθήνα

admin

ΕΕ: Οι συστάσεις για τα ταξίδια- Στο επίκεντρο το πράσινο πιστοποιητικό

admin

Ανησυχίες Βρυξελλών για το αλαλούμ των κρατών μελών σχετικά με τους προμηθευτές 5G

admin

Έξι βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε ενόψει της ιταλικής προεδρικής κούρσας

admin

Εκνευρισμός Ουκρανίας για την απάθεια του Βερολίνου στην κρίση με Ρωσία

admin

Αποστολή Κιέβο: Η ΕΕ ζητά την ψυχραιμία των ΗΠΑ, ενώ η Ουκρανία προετοιμάζεται για τα χειρότερα

admin

Δανία: Καταδικασμένος για απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια ο νέος επικεφαλής ακροδεξιού κόμματος

admin

Η Πορτογαλία καθυστερεί το 5G και απειλείται με προσφυγή στο ευρωδικαστήριο

admin

Η Ευρώπη έχει να χάσει πιο πολλά σε μια σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

admin