Image default
Επιχειρήσεις

Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών: Η ενεργειακή κρίση απειλεί τη χημική βιομηχανία

Την ανταγωνιστικότητα της χημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα απειλεί η ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών.

«Η πρώτη ενεργειακή κρίση που βιώνουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχει εκτοξεύσει τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου κατά 400% σε σύγκριση με το 2019, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τα 240 ευρώ/MWh, με συνέπεια τη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής της βιομηχανίας μας», επισημαίνει ο ΣΕΧΒ.

Επίσης, προσθέτει ότι ανεξάρτητα από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμου που έχει μια βιομηχανία, η πίεση είναι πολλαπλή, αφού πέραν της αύξησης του κόστους της ενέργειας, επηρεάζονται από την ίδια αιτία και οι τιμές των πρώτων υλών.

Οι εξαγωγές μας απειλούνται, η χημική βιομηχανία κατατάσσεται στους κλάδους με τις μεγαλύτερες εξαγωγές, αφού οι ανταγωνιστές μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύονται την ενέργεια μέσω διμερών συμβάσεων σε κλειδωμένες τιμές. Στη περίπτωση της χώρας μας δεν υπάρχει αντιστάθμιση έναντι απότομης και υπέρμετρης αύξησης τιμών, οι παραγωγοί ενέργειας μετακυλούν άμεσα τις αυξήσεις στη βιομηχανία».

Σύμφωνα με τον ΣΕΧΒ, ο συνδυασμός ακριβής ενέργειας, στενότητας στην εξεύρεση πρώτων υλών, ανατίμησης των πρώτων υλών, το κόστος μεταφοράς και οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι εκρηκτικός και οδηγεί σε πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραγωγής.

Αυτό το κόστος δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και η μετακύλισή του στους καταναλωτές και τα τελικά προϊόντα είναι αναπόφευκτη. Η αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης του κόστους αφορά την διεθνή ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές, την απασχόληση και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δεν θα τα καταφέρουν και τις κοινωνικές επιπτώσεις λόγω του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 και 22 Οκτωβρίου, οι συνέπειες της κρίσης κυριάρχησαν σαν θέμα και κατέστη σαφές ότι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών πρέπει να λάβουν μέτρα στήριξης των ευάλωτων καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Οι αποφάσεις του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά την παρούσα φάση εκτόξευσης των τιμών ενέργειας, αναμένεται να αποτελέσουν το έναυσμα για την άμεση θέσπιση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εξάλλου στήριξε ένθερμα την ανάληψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.

«Η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος με μείωση του φόρου κατανάλωσης και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – ’27 είναι επιβεβλημένη για τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής. Χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες της σε παραγωγή και εξοικονόμησης ενέργειας, η χημική βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει καίρια προς την κατεύθυνση αυτή», τονίζει ο ΣΕΧΒ.

Διαβάστε ακόμη

Euroxx: Η επενδυτική στρατηγική για μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα – Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Hertz: Το «χρυσό» deal με την Tesla που ξάφνιασε ακόμα και τον Έλον Μασκ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο κορωνοϊός αργεί πολύ να τελειώσει

 

Σχετικα αρθρα

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πρεμιέρα για το ομόλογο των €300 εκατ. – Θα χρηματοδοτήσει έργα υποδομών και αερίου

admin

Attica Bank: Το ΤΧΣ έδωσε το πράσινο φως στο σχήμα Ellington- ΤΜΕΔΕ

admin

Noval Property: Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του «πράσινου» ομολόγου

admin

ΟΛΘ: Στο 71,85% το ποσοστό της Belterra

admin

Αλουμύλ: Ολοκληρώθηκε η σύσταση της Building Systems Innovation Center Private Company

admin

Intracom: Ολοκληρώθηκε η εκποίηση μετοχών,που προέκυψαν από αδιάθετα κλασματικά υπόλοιπα

admin

Startups: Χρονιά των ρεκόρ το 2021 για την ελληνική σκηνή

admin

ΟΛΘ: Στο 71,85% αυξήθηκε η συμμετοχή της Belterra

admin

Amazon: Προβλήματα σύνδεσης σε όλον τον κόσμο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα

admin

Νάκας: Διανέμει μέρισμα €0,17 ανά μετοχή- «Ναι» στην επιστροφή κεφαλαίου

admin

Prodea: «Πράσινο φως» στη διανομή καθαρού προμερίσματος €0,11 ανά μετοχή

admin

Χρηματιστήριο: Υποδέχθηκε το πρώτο πράσινο ομόλογο της Noval Property (pics) (vid)

admin