Image default
Ευρώπη

Τουρκία και Δύση βρέθηκαν στο χείλος της μεγαλύτερης διπλωματικής κρίσης

Η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της βγήκαν από μια μείζονα διπλωματική κρίση τη Δευτέρα, όταν οι ξένες πρεσβείες προχώρησαν σε δήλωση ότι τηρούν την αρχή της μη ανάμειξης στα εσωτερικά της χώρας, αποτρέποντας έτσι την απέλαση 10 πρεσβευτών.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι διέταξε να κηρυχθούν οι πρεσβευτές “persona non grata” επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του φυλακισμένου φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι πρέσβεις έκαναν πίσω και θα είναι πιο προσεκτικοί εφεξής.

“Στόχος μας δεν είναι ποτέ να δημιουργούμε κρίσεις, είναι να προστατεύουμε τα δικαιώματα, τους νόμους, την τιμή και την κυριαρχία της χώρας μας”, δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο προήδρευσε

“Με μια νέα δήλωση που έκαναν σήμερα οι ίδιες πρεσβείες, έγινε ένα βήμα πίσω από αυτή τη συκοφαντία εναντίον της χώρας μας και του έθνους μας. Πιστεύω ότι αυτοί οι πρεσβευτές … θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας”.

Παρά τον προκλητικό τόνο του, τα σχόλια του Ερντογάν τη Δευτέρα σηματοδοτούσαν μια αξιοσημείωτη αλλαγή με στόχο να κατευνάσει τις εντάσεις μετά τις απειλές που διατύπωσε το Σαββατοκύριακο.

Οι πρεσβευτές, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού απεσταλμένου, είχαν καλέσει τις αρχές την περασμένη εβδομάδα να απελευθερώσουν τον Οσμάν Καβάλα, που κρατείται εδώ και τέσσερα χρόνια με την κατηγορία της χρηματοδότησης διαδηλώσεων και της συμμετοχής σε απόπειρα πραξικοπήματος. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Η δημόσια έκκληση εξόργισε την Άγκυρα, η οποία δήλωσε ότι οι διπλωμάτες αυτοί καθώς και εκείνοι της Γερμανίας, τη Γαλλίας, του Καναδά, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Φινλανδίας παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.

Την ώρα που ο Ερντογάν συγκαλούσε τους υπουργούς του το απόγευμα της Δευτέρας προκειμένου να επιβεβαιώσει τις απελάσεις και να πυροδοτήσει το βαθύτερο ρήγμα με τη Δύση στα 19 χρόνια της εξουσίας του, πολλές πρεσβείες εξέδωσαν μια σύντομη ανακοίνωση.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν ότι λειτουργούν σε συμμόρφωση με το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις”, ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στο Twitter. Οι υπόλοιπες πρεσβείες δημοσίευσαν παρόμοια μηνύματα ή αναδημοσίευσαν το αμερικανικό μήνυμα.

Μια τουρκική εκδοχή της αμερικανικής δήλωσης ανέφερε ότι η πρεσβεία “επιβεβαιώνει” τη συμμόρφωση με τη σύμβαση, κάτι που ορισμένοι παρατηρητές είπαν ότι θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι οι πρεσβείες δεσμεύονται για μελλοντική συμμόρφωση.

“Επίδειξη στρατηγικής ασάφειας … επιτρέπει στους spin doctors του Ερντογάν να ισχυριστούν ότι η Δύση έχει παραδοθεί, ενώ η αγγλική έκδοση δίνει την εντύπωση στην πατρίδα ότι η Δύση έχει σταθεί στο ύψος της”, δήλωσε ο πρώην βουλευτής της αντιπολίτευσης Aykan Erdemir στο Twitter.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε αργότερα ότι η δήλωση της Δευτέρας στο Twitter είχε ως στόχο “να υπογραμμίσει ότι η δήλωση που δημοσιεύσαμε στις 18 Οκτωβρίου ήταν σύμφωνη με το άρθρο 41”, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία.

“Είμαστε συνεπείς στη δέσμευσή μας για την προώθηση του κράτους δικαίου και την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

“Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία σε κοινές προτεραιότητες, και όπως με κάθε σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε τον διάλογο για την αντιμετώπιση τυχόν διαφωνιών”.

Διπλωματική πηγή δήλωσε ότι οι συνομιλίες για ένα σχέδιο μείωσης των εντάσεων έγιναν υπό την ηγεσία της αμερικανικής αποστολής και Τούρκων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου και εκπροσώπου του Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι ξένοι απεσταλμένοι ήθελαν να τονίσουν τις αρχές της Σύμβασης της Βιέννης, αναζητώντας παράλληλα καθοδήγηση από τους Τούρκους αξιωματούχους για το ποια κίνηση θα μπορούσε να είναι “εύπεπτη” για τον Ερντογάν, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι αργότερα ήσαν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οι δηλώσεις στο Twitter θα βοηθούσαν στη μείωση των εντάσεων, ακόμη και αν η τουρκική κυβέρνηση δεν έδινε τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις.

Ανήσυχοι επενδυτές

Τη Δευτέρα, η τουρκική λίρα ανέκαμψε, αφού νωρίτερα είχε φθάσει στο ιστορικό χαμηλό των 9,85 ανά δολάριο. Από την αρχή του έτους η λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της.

Ο Καβάλα, επιχειρηματίας και χρηματοδότης οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, κατηγορείται για τη χρηματοδότηση διαδηλώσεων το 2013 και συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Βρίσκεται υπό κράτηση ενώ η δίκη του συνεχίζεται.

Οργανώσεις δικαιωμάτων λένε ότι η υπόθεσή του Καβαλά είναι εμβληματική ως προς την καταστολή όσων διαφωνούν με τον Ερντογάν. Ο Καβάλα δήλωσε την Παρασκευή ότι δε θα παρίσταται πλέον στη δίκη του, καθώς μια δίκαιη ακρόαση είναι αδύνατη μετά τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου.

Η διπλωματική ένταση προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομία της Τουρκίας. Υπό την πίεση του Ερντογάν να στηρίξει την ανάπτυξη, η κεντρική τράπεζα μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια κατά 200 μονάδες την περασμένη εβδομάδα, παρά την αύξηση του πληθωρισμού στο 20% σχεδόν.

Οι 10 απεσταλμένοι κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα για εξηγήσεις, αφού πρώτα είχαν ζητήσει μια δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης Καβάλα και την “επείγουσα απελευθέρωσή του”.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι το σύνταγμα της Τουρκίας απαγορεύει τη συζήτηση ενεργών δικαστικών υποθέσεων, μεταξύ άλλων και από Τούρκους πολιτικούς στο κοινοβούλιο, και ότι η δήλωση των απεσταλμένων σηματοδοτεί μια “ξεκάθαρη και ασεβή” παρέμβαση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την απελευθέρωση του Καβαλά πριν από δύο χρόνια, λέγοντας ότι δεν υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι είχε διαπράξει αδίκημα και διαπιστώνοντας ότι η κράτησή του είχε ως στόχο να τον φιμώσει.

Σχετικα αρθρα

«Τυφλό σημείο» για την ΕΕ οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στα Δυτικά Βαλκάνια

admin

Βρυξέλλες: Θετικός στον Covid-19 ο υπουργός Υγείας της Δανίας

admin

Ζίμερμαν: Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θα υπερασπιστεί σθεναρά την κρυπτογράφηση

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ καταλήγει στη διαπραγματευτική του θέση πάνω στην οδηγία για τον κατώτατο μισθό

admin

Τσεχία: Ελπίδες για ταχεία έγκριση του εμβολίου Novavax

admin

Βρυξέλλες: Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ

admin

Νέο «όχι» Κομισιόν στη χρηματοδότηση τειχών στα ευρωπαϊκά σύνορα

admin

Ισπανία: Σε καλό δρόμο το «ξήλωμα» της εργατικής μεταρρύθμισης της δεξιάς

admin

«Από το αγρόκτημα στο πιάτο»: Ο ρόλος των καινοτόμων συστατικών και της τεχνολογίας τροφίμων στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής

admin

Ανακήρυξη του Vjosa ως Εθνικού Πάρκου: Η κυβέρνηση της Αλβανίας βρίσκεται σε αδιέξοδο

admin

Το «Clean Aviation» απογειώνεται- Όραμα οι «Πράσινοι Ουρανοί»

admin

Επεισόδια σε διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων για τον κορονοϊό

admin