Image default
Οικονομία

Η Μαδρίτη ζητεί από τις Βρυξέλλες να ορίζει τις δικές της τιμές ρεύματος

Μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για την ενέργεια, έρχεται η αντεπίθεση της Μαδρίτης προκειμένου να αντιμετωπίσει την άνοδο στο φυσικό άεριο. Η Ισπανία καλεί τις Βρυξέλλες να της δώσουν την ελευθερία να ορίζει τις δικές της τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτός του ευρωπαϊκού συστήματος, σύμφωνα με ένα έγγραφο θέσης στο οποίο είχε πρόσβαση η ισπανική EL PAÍS.

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τη διαμόρφωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στις ειδικές τους καταστάσεις», λέει το κείμενο, το οποίο προτείνει ένα νέο εργαλείο για να «αποσυνδέσει» την επίδραση του υψηλής αξίας αερίου στην τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο στόχος είναι ότι η Ισπανία και οι χώρες που θέλουν να εφαρμόσουν την πρόταση να μπορούν να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος καθαρής ενέργειας στον τελικό λογαριασμό.

Ο ισπανικός ισχυρισμός εμφανίζεται σε ανεπίσημο έγγραφο που κυκλοφόρησε από την Ισπανία λίγες ώρες πριν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση στο Λουξεμβούργο για να μελετήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που απειλεί την αρχόμενη ανάκαμψη μετά την κρίση που προκλήθηκε από τον Covid-19.

Με την πρόταση, η κυβέρνηση σκοπεύει να σπάσει τον ισχύοντα περιθωριακό μηχανισμό τιμολόγησης, που ισχύει σε όλη την ΕΕ, στον οποίο η πιο ακριβή τιμή ενέργειας που εισέρχεται στο σύστημα ορίζει την τιμή όλων των άλλων πηγών. Το σύστημα έχει ενεργοποιήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως συνέπεια της παγκόσμιας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επέτρεπε την προσφορά φθηνότερης ενέργειας στον καταναλωτή.

«Σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες, αντί για το καθαρό σήμα οριακής τιμής, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα ληφθεί ως μέση τιμή με αναφορά επίσης στο κόστος των υποοριακών καθαρών τεχνολογιών, ιδιαίτερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», προτείνει η Ισπανία ως μια νέα και, ίσως, επαναστατική λύση. «Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται άμεσα με το εθνικό μείγμα παραγωγής, ενώ παράλληλα θα προστατεύει τους καταναλωτές από την υπερβολική αστάθεια και θα τους επιτρέπει να συμμετέχουν στα οφέλη που παρέχει ένα φθηνότερο μείγμα παραγωγής».

Η ρηξικέλευθη πρόταση αποκαλύπτει ότι η Ισπανία έχει χάσει την υπομονή της με «την εποχή των Βρυξελλών», όπως ορίζει την περασμένη Πέμπτη ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ, λόγω της χαρακτηριστικά αργής αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Με αυτήν την αντεπίθεση, η ισπανική κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει με τους δικούς της ρυθμούς, πολύ πιο επιταχυνόμενα, και επιδιώκει, μπροστά στην παθητικότητα των Βρυξελλών βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον να της δοθεί ευελιξία απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Η Ισπανία θέτει, παρεμπιπτόντως, τη θέση της ενώπιον των εταίρων που είναι πιο απρόθυμοι για οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα διαμόρφωσης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και επιδιώκει να ζητήσει υποστήριξη στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας αυτήν την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

– - την El Pais

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin