Image default
Ευρώπη

ΔΕΕ: Πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα στην Πολωνία

Πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα θα πρέπει να καταβάλει η Πολωνία, επειδή εδώ και μήνες αγνοεί τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

«Επί χρόνια η ΕΕ εκδίδει προειδοποιήσεις και επικρίνει την Πολωνία για την αμφιλεγόμενη δικαστική της μεταρρύθμιση, τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου και της ευρωπαϊκής νομολογίας. Το ΔΕΕ καταδίκασε την Πολωνία σε πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ για κάθε ημέρα κατά την οποία οι αποφάσεις του ανώτατου Ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν εφαρμόζονται» γράφει η γερμανική Tagesschau.

Η απόφαση αφορά κυρίως το Πειθαρχικό Συμβούλιο που ιδρύθηκε στην Πολωνία το 2018. Το όργανο αυτό είναι αρμόδιο για τις πειθαρχικές διαδικασίες κατά των δικαστών, μπορεί να άρει την ασυλία τους, να περικόψει τους μισθούς ή ακόμα και να αναστείλει την εργασία τους.

Το πολωνικό κυβερνών κόμμα υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο ενάντια στην διαφθορά, αλλά από την πλευρά της ΕΕ τονίζεται ότι με τον τρόπο αυτόν η Πολωνία παραβιάζει την αρχή της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών.

Το 2019 η ΕΕ κίνησε νομικές διαδικασίες κατά της Πολωνίας και πέρυσι το ΔΕΕ ζήτησε τον τερματισμό της λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβούλιο, γιατί έχει στόχο τον «πολιτικό έλεγχο των δικαστικών αποφάσεων» και την «άσκηση πίεσης στους δικαστές».

Αρχικά, φαινόταν ότι η Πολωνία θα υιοθετήσει τις αποφάσεις του ΔΕΕ και στις αρχές Αυγούστου, ο πρόεδρος του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος PiS, Γιάροσλαβ Κατζίνσκι, ανακοίνωσε ότι ήθελε να καταργήσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο στην υπάρχουσα μορφή του. Αλλά το έργο του Πειθαρχικού συνεχίστηκε – και στις αρχές Οκτωβρίου κορυφώθηκε η διαμάχη μεταξύ Πολωνίας και ΕΕ. Το Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το δίκαιο της ΕΕ είναι εν μέρει ασυμβίβαστο με το σύνταγμα της χώρας και σε αυτές τις περιπτώσεις το εθνικό δίκαιο υπερισχύει του κοινοτικού. Πράγμα που σημαίνει ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν υπερισχύουν της πολωνικής νομολογίας. Ως αποτέλεσμα, στις 9 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή της ΕΕ ζήτησε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Πολωνία. «Τα δικαστικά συστήματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ανεξάρτητα και δίκαια» είχε δηλώσει τότε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Πολωνία πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ προκειμένου να αποτραπεί μια «σοβαρή και ανεπανόρθωτη ζημιά στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αξίες στις οποίες βασίζεται αυτή η Ενωση» αναφέρεται στο σκεπτικό του ΔΕΕ για την πρόστιμο ενάντια στην Πολωνία.

Σχετικα αρθρα

Την άμεση απελευθέρωση Ντεμιρτάς ζητεί η ΕΕ

admin

Αξιωματούχος SPD: Οι σοσιαλιστές πρέπει να χτίζουν «προοδευτικές» συμμαχίες

admin

«Σύμπραξη για Καθαρό Υδρογόνο» ύψους 2 δισ. ευρώ: σήμα κατάργησης των αυτοκινήτων με καύσιμο το υδρογόνο

admin

Η Ισπανία καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία από το 2008

admin

Φόβοι για επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη σε λίγους μήνες

admin

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Η Ρωσία δεν έχει «κανένα δικαίωμα» να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής

admin

Σύγκρουση μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας

admin

Η Βόρεια Μακεδονία αισιοδοξεί για άρση του βουλγαρικού βέτο

admin

Μετάλλαξη Όμικρον: «Ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», λέει η φον ντερ Λάιεν

admin

Γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ: Να απορριφθούν οι προσφυγές Πολωνίας και Ουγγαρίας

admin

Πολιτικές υγείας και η «οικονομία της ζωής»

admin

Ανησυχία προκαλεί στις Βρυξέλλες νέα υπόθεση επαναπροώθησης που αφορά σε υπάλληλο της ΕΕ

admin