Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Προχωρά ολοταχώς η αύξηση κεφαλαίου -Την Παρασκευή το ΔΣ για την έγκριση των όρων και τη συμφωνία με το CVC

Όταν το επενδυτικό fund της CVC Capital Partners δήλωνε προ μηνών ότι έχει εντοπίσει 25 εταιρείες στην Ελλάδα που αξίζει να επενδύσει ένας ξένος θεσμικός επενδυτής, κανείς δεν φανταζόταν ότι μέσα σε αυτές θα ήταν και η ΔΕΗ.

Χθες οι πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με τα ξένα κεφάλαια που θα συμμετάσχουν στην αύξηση πλησίον του 1,2 δις.  επισημοποιήθηκαν με την ανακοίνωση της Επιχείρησης για το deal με το υπερδραστήριο και εν Ελλάδι CVC Capital.

Βάσει της συμφωνίας που ανακοινώθηκε, το αμερικανικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο θα επενδύσει ως βασικός επενδυτής (Cornestone) στην ΔΕΗ 395 εκ. ευρώ αποκτώντας έως το 10% των μετοχών. Η τιμή δεν θα υπερβαίνει τα 9 ευρώ (χθες η μετοχή έκλεισε στα 9,05 ευρώ) περιοχή στην οποία υπολογίζεται ότι θα καθοριστεί και η τιμή της αύξησης.

Η συναλλαγή θα γίνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου με την δέσμευση του επενδυτή ότι δεν θα πουλήσει πριν την πάροδο 6 μηνών.

Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Παρασκευή 29 Οκτωβρίου για να την εγκρίνει και να καθορίσει παράλληλα και τους όρους της αύξησης κεφαλαίου.

Τo CVC ιδρύθηκε το 1981 και διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο 25 γραφείων από τα οποία τα 16 είναι στην Ευρώπη. Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ανέρχονται σε 125 δις. δολάρια ενώ διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

To ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ενισχύει το δαιδαλώδες χαρτοφυλάκιό τους στην Ελλάδα που όχι άδικα χρήζει το CVC έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές.

Με  τοποθετήσεις στον κλάδο της υγείας (ΥΓΕΙΑ, Μητέρα, Metropolitan Λητώ κ.α), σε πασίγνωστα brands στα τρόφιμα (όμιλος Vivartia και τα εμπορικά σήματα Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Goody’s, Flocafe και Everest), την Εθνική Ασφαλιστική,  συμμετοχές σε μαρίνες και σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου (skroutz.gr), το CVC υπολογίζεται ότι έχει  επενδύσει πάνω από 1,2 δις. Στις επενδύσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών της ΔΕΗ, με την ολοκλήρωση του οποίου  θα έχει επενδύσει περισσότερα  από 1,6 δις. ευρώ.

Ο αμερικανικός όμιλος θεωρείτο φαβορί και για την απόκτηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ τον οποίο τελικά έχασε από την Αυστραλιανή Macquarie.

Η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία του ενεργειακού κλάδου που αποκτά μετοχές στην Ελλάδα σε μια εξαιρετικά θετική συγκυρία όπου ξετυλίγεται μια νέα σελίδα στην πολύχρονη ιστορία της και πραγματοποιείται με ιδιαίτερο δυναμισμό η  μετάβαση στην οικονομία του μηδενικού άνθρακα.

Από εδώ και πέρα και αφού ολοκληρωθεί ο τελευταίος γύρος επαφών της διοίκησης και των συμβούλων της έκδοσης με τους ξένους θεσμικούς, θα εγκριθεί από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης και στη συνέχεια θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Οι μέχρι σήμερα παρουσιάσεις δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως δεύτερο «σίγουρο» χαρτί στην αύξηση κεφαλαίου την EBRD με κεφάλαια της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, το ποσοστό συμμετοχής του, μετά την αύξηση θα περιοριστεί στο 34%. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 17% των μετοχών ενώ το υπόλοιπο 34% ανήκει στο Υπερταμείο. Το τελευταίο εκτιμάται ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση για να διατηρηθεί η συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ.

Διαβάστε ακόμη

Αποζημιώσεις ενοικίων: Πώς θα λύσει η ΑΑΔΕ τον «γρίφο» με τις υπεκμισθώσεις ακίνητων

Η πισίνα του Στέγγου και οι επενδύσεις του κυρίου Coco-mat στην Ελαφόνησο, η χυλόπιτα της Eurobank στην HSBC και το σωσίβιο του Ρέγκλινγκ στις τράπεζες 

Τράπεζα Πειραιώς: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για πράσινο ομόλογο ύψους έως 500 εκατ. ευρώ

Σχετικα αρθρα

ΤΕΜΕΣ: Πώς προχωρούν οι επενδύσεις σε Costa Navarino και Hilton

admin

ΓΕΜΗ: Ποια στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων θα μπορούν να λαμβάνουν οι τράπεζες

admin

Παίρης: Ο Ευάγγελος Βαΐτσης νέος επικεφαλής Εσωτερικός Ελεγκτής

admin

Space Hellas: Νέα επένδυση στον χώρο του ΙοT – Eξαγορά της SenseOne Technologies

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο 7,5985% το ποσοστό της EFG Trust Company

admin

Intrakat: Απόκτηση Αιολικού Πάρκου ισχύος 5MW – Ριζική ανανέωση εξοπλισμού

admin

Τεχνική Ολυμπιακή: Νέος οικονομικός διευθυντής ο Χρήστος Σπίγγος

admin

ΓΕΚ Τερνα: Με ποσοστό 7,59% η EFG Trust Company

admin

KPMG: Ο Βασίλης Καμινάρης αναλαμβάνει επικεφαλής στο τμήμα ελεγκτικών υπηρεσιών

admin

Ελλάκτωρ: Νέος υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων (IRO) ο Ιωάννης Μαμάκος

admin

Η Παπουτσάνης στην XENIA: H αειφορία στην καρδιά της καινοτομίας για την ξενοδοχειακή αγορά

admin

Επενδύει στην Κοζάνη η Enel Green Power

admin