Image default
Ευρώπη

ΕΕ-Κίνα: «Εξισορρόπηση» της πρόσβασης στην αγορά ζήτησε ο Μακρόν από τον Σι Τζιπίνγκ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μακρόν ζήτησε μεγαλύτερη αμοιβαιότητα στην εξισορρόπηση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, ιδίως όσον αφορά την “πρόσβαση στην αγορά”.

Ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη και της COP-26 στη Γλασκόβη, όπου ο Σι Τζινπίνγκ δεν θα παραστεί, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα μεγάλη διεθνή θέματα — Covid-19, κλίμα, εμπόριο, Αφγανιστάν, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα — σε μια συγκυρία αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον.

Καθώς η Γαλλία θα προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο Μακρόν κάλεσε τον ομόλογό του “να συνεχιστεί η εξισορρόπηση της ευρω-κινεζικής σχέσης προς μια μεγαλύτερη αμοιβαιότητα, κυρίως στο θέμα της πρόσβασης στην αγορά”, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ο Μακρόν κάλεσε επίσης την Κίνα “να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση αίροντας τα μέτρα επιβολής που ελήφθησαν κατά των κρατών μελών της ΕΕ και εκπροσώπων ευρωπαϊκών θεσμών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” ως απάντηση στις κυρώσεις που ελήφθησαν τον Μάρτιο από τους 27 για τη δίωξη των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ.

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε το Πεκίνο να τηρήσει “τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την επικύρωση των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας”.

Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο Εμανουέλ Μακρόν “ενθάρρυνε την Κίνα να δημοσιεύσει την αποφασιστική συμβολή της σε εθνικό επίπεδο και να δώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα αυξάνοντας το επίπεδο φιλοδοξίας της και προχωρώντας συγκεκριμένα στην έξοδο από τον άνθρακα”.

Το Πεκίνο θέλει να περιορίσει κατά λιγότερο από 20% έως το 2060 τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με κυβερνητικό σχέδιο που καθορίζει σειρά στόχων για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Γάλλος πρόεδρος “επέμεινε στην ποιότητα των ανταλλαγών στον αγροδιατροφικό τομέα και στις προσδοκίες της Γαλλίας γενικότερα για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς”, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Όταν ρωτήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ο Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε την ανάγκη “η Ευρώπη να μιλά με μια φωνή που να είναι η φωνή της” απέναντι στο Πεκίνο.

--

Σχετικα αρθρα

«Τυφλό σημείο» για την ΕΕ οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στα Δυτικά Βαλκάνια

admin

Βρυξέλλες: Θετικός στον Covid-19 ο υπουργός Υγείας της Δανίας

admin

Ζίμερμαν: Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θα υπερασπιστεί σθεναρά την κρυπτογράφηση

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ καταλήγει στη διαπραγματευτική του θέση πάνω στην οδηγία για τον κατώτατο μισθό

admin

Τσεχία: Ελπίδες για ταχεία έγκριση του εμβολίου Novavax

admin

Βρυξέλλες: Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ

admin

Νέο «όχι» Κομισιόν στη χρηματοδότηση τειχών στα ευρωπαϊκά σύνορα

admin

Ισπανία: Σε καλό δρόμο το «ξήλωμα» της εργατικής μεταρρύθμισης της δεξιάς

admin

«Από το αγρόκτημα στο πιάτο»: Ο ρόλος των καινοτόμων συστατικών και της τεχνολογίας τροφίμων στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής

admin

Ανακήρυξη του Vjosa ως Εθνικού Πάρκου: Η κυβέρνηση της Αλβανίας βρίσκεται σε αδιέξοδο

admin

Το «Clean Aviation» απογειώνεται- Όραμα οι «Πράσινοι Ουρανοί»

admin

Επεισόδια σε διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων για τον κορονοϊό

admin