Image default
Οικονομία

Κορωνοϊός- Βρετανία: Τριετές πρόγραμμα δαπανών στοχεύει στην αναβάθμιση φτωχότερων περιοχών

Ο Βρετανός υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ θα προσπαθήσει να δείξει σήμερα ότι γυρίζει σελίδα μετά την πανδημία της COVID-19, με την ανακοίνωση επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, προκειμένου να βοηθήσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να τηρήσει τις υποσχέσεις δαπανών που έχει δώσει στους ψηφοφόρους του.

Ωστόσο ο Σουνάκ, που έχει συσσωρεύσει το μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό σε καιρό ειρήνης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία της COVID-19, θα επιβλέπει αυστηρά και καθημερινά την πορεία των δαπανών σε αρκετά υπουργεία.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να επιβραδύνει την ήδη ατελή ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας.

Ο Σουνάκ προχωράει σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού, που δεν αναμένεται να περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα οικονομικής υποστήριξης, ενώ θα ανακοινώσει ένα τριετές πρόγραμμα δαπανών στα μέσα δημόσιας μεταφοράς, στην απόκτηση δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους, αλλά και σε άλλα προγράμματα, ώστε να προωθήσει το σχέδιο του Τζόνσον για την «αναβάθμιση» φτωχότερων περιοχών στη χώρα.

Την ίδια στιγμή θα προσπαθήσει να δώσει έμφαση στους στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα, πριν από τη φιλοξενία από τη Βρετανία της διάσκεψης για το κλίμα COP26, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα.

«Ο σημερινός προϋπολογισμός αρχίζει τη δουλειά για την προετοιμασία της νέας οικονομίας μετά την COVID…, μιας οικονομίας που θα ανταποκρίνεται στη νέα εποχή αισιοδοξίας», αναμένεται ότι θα δηλώσει ο Σουνάκ, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας.

Η σημασία που θα δώσει ο Σουνάκ στις επιπλέον δαπάνες σε πρωινή ομιλία του στο κοινοβούλιο αποδίδεται μερικώς σε μία μεγάλη αύξηση της φορολογίας για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Οι εταιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν αντιμέτωπες με αύξηση της φορολογίας το 2023.

«Ο Σουνάκ, ένας συντηρητικός υπουργός Οικονομικών, πρωτοστατεί σε μία φορολογική επιβάρυνση που έχει αυξηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο στην ιστορία», έγραψε τη Δευτέρα ο Πολ Τζόνσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Σπουδών, μιας ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης.

Η οικονομία της Βρετανίας υπέφερε από μία απώλεια περίπου 10% επί του ΑΕΠ της την προηγούμενη χρονιά, καθώς η χώρα καθυστέρησε σε σύγκριση με άλλες χώρες να κλείσει την οικονομία της για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με συνέπεια να μείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υπό την εφαρμογή λοκντάουν.

Ωστόσο μία αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης στη Βρετανία, που θα γίνει σήμερα, θα δώσει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στην κυβέρνηση.

Διαχειριστές ομολόγων που συμμετείχαν σε μία δημοσκόπηση του - αναμένουν ότι ο δανεισμός κατά το τρέχον οικονομικό έτος θα φτάσει στα 190 δισεκατομμύρια στερλίνες (261 δισεκατομμύρια δολάρια), μειωμένος κατά 44 δισεκατομμύρια στερλίνες από την εκτίμηση που έκανε η κυβέρνηση τον Μάρτιο, αντιστοιχώντας σε ποσοστό περίπου 8% του βρετανικού ΑΕΠ.

- -, -

Σχετικα αρθρα

Ασφαλιστικό: Μπόνους… τηλεφωνητή και οι συντάξεις στην τρόικα

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πού θα τα βρείτε, πώς γίνεται η πληρωμή

admin

Μέχρι πότε παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του Πόθεν Έσχες

admin

Πόθεν Έσχες, δόθηκε παράταση

admin

Το σχέδιο αντικατάστασης ομολόγων από το PSI του 2012

admin

GES2021: Αργεί η ανάκαμψη στα επαγγελματικά ταξίδια

admin

GES2021 – Πράσινα ομόλογα: Στο 1,5 τρισ. δολάρια το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς το 2022

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σκέψεις για παράταση στην εφάπαξ αποπληρωμή, ο λόγος

admin

ΑΔΜΗΕ: Αύξηση εσόδων, επενδύσεων και σταθερότητα της κερδοφορίας για το 9μηνο

admin

Μειωμένος ΦΠΑ: Άνοιξε ο δρόμος για νησιά, ακίνητα, αγροτικά μηχανήματα

admin

Το πρώτο πράσινο ομόλογο της Noval Property στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Alpha Bank: Έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 300 εκ ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης

admin