Image default
Επιχειρήσεις

Ευρωπαϊκή Πίστη: Γιατί ανεβάζει τα κέρδη της στο 2o εξάμηνο

Σαφή βελτίωση οικονομικών επιδόσεων σημείωσε η Ευρωπαϊκή Πίστη κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχιστεί και το τελευταίο τέταρτο του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, ενώ στο πρώτο μισό του 2021 τα προ φόρων κέρδη της εισηγμένης εταιρείας είχαν υποχωρήσει κατά 52% (από τα 13,8 στα 6,6 εκατ. ευρώ), στο εννεάμηνο το ποσοστό πτώσης περιορίστηκε στο 25,6% (από τα 18,83 στα 14 εκατ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι η αύξηση της παραγωγής κινήθηκε σε γενικές γραμμές στα ίδια περίπου επίπεδα (από +5% στο εξάμηνο στο +4% στο εννεάμηνο).

Το βασικό στοιχείο που άλλαξε τα δεδομένα είναι η πορεία του κόστους ασφαλιστικών αποζημιώσεων, το οποίο ενώ στο πρώτο εξάμηνο είχε αυξηθεί κατά 33,5%, στο εννεάμηνο έκλεισε μόλις στο +17%, από τα 86,75 στα 101,53 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι της εταιρείας αποδίδουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη στις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς, σημειώνοντας: «Ιδίως κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο, όταν ήρθησαν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, βιώσαμε μια έξαρση της κυκλοφοριακής κίνησης στους ελληνικούς δρόμους, με άμεσο αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη αύξηση των ζημιών στον κλάδο οχημάτων. Κάτι ανάλογο συνέβη και στα συμβόλαια υγείας. Πελάτες που πέρυσι είχαν αναβάλει κάποιες εξετάσεις και εγχειρήσεις τους λόγω της πανδημίας, φέτος προχώρησαν στις σχετικές ενέργειες, ανεβάζοντας έτσι δραστικά τις σχετικές δαπάνες των ασφαλιστικών εταιρειών. Το θετικό ωστόσο είναι ότι από το τρίτο τρίμηνο, τα πράγματα άρχισαν να εξισορροπούν και να επανέρχονται σταδιακά στα επίπεδα του 2019. Θεωρούμε ως πολύ πιθανό σενάριο ότι η τάση εξισορρόπησης θα συνεχιστεί και κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς».

Για το λόγο αυτό άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Πίστη αναφέρει ότι «δημιουργούνται προσδοκίες για πολύ καλύτερα αποτελέσματα την 31η Δεκεμβρίου του 2021» (στο σύνολο της περυσινής χρήσης, η εισηγμένη είχε σημειώσει προ φόρων κέρδη ύψους 24,8 εκατ. ευρώ, +10,6% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2019). Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση είχαν κινηθεί και οι εκτιμήσεις της εταιρείας, όταν ενημέρωνε τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Στα αξιοσημείωτα επίσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, θα μπορούσε κάποιος να εντάξει:

  • Την αύξηση του μεριδίου στον κλάδο οχημάτων (+0,6% για την εταιρεία, όταν η αγορά υποχώρησε κατά 2,2%), στο σύνολο των γενικών κλάδων, αλλά και στα προϊόντα ζωής αν κάποιος δεν συνεκτιμήσει τα επενδυτικά.
  • Τη μείωση των ιδίων κεφαλαίων μόνο κατά 1,2 εκατ. ευρώ (από τα 154 στα 153,2 εκατ.) όταν καταβλήθηκαν στο εννεάμηνο μερίσματα ύψους 7,96 εκατ. (0,30 ευρώ ανά τίτλο) και 788 χιλ. ευρώ για αγορά ιδίων μετοχών.
  • Τη σημαντική ενίσχυση των αποτελεσμάτων από έσοδα επενδύσεων (8,9 έναντι 2,8 εκατ. ευρώ) προερχόμενα σε σημαντικό βαθμό από την πορεία ελληνικών ομολόγων.

Μεταξύ των στόχων που είχαν τεθεί για το σύνολο της φετινής χρονιάς συμπεριλαμβάνονταν η αύξηση της παραγωγής κατά 5,3% (έκλεισε με +4% το εννεάμηνο), η διαμόρφωση των λειτουργικών εξόδων κάτω από 14% των εσόδων, η υποχώρηση του δείκτη ζημιών στον κλάδο αυτοκινήτου κάτω από το 60% και του κόστους πρόσκτησης στον ίδιο κλάδο κάτω από το 20,5%.

Σχετικα αρθρα

Attica Bank: Το ΤΧΣ έδωσε το πράσινο φως στο σχήμα Ellington- ΤΜΕΔΕ

admin

Noval Property: Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του «πράσινου» ομολόγου

admin

ΟΛΘ: Στο 71,85% το ποσοστό της Belterra

admin

Αλουμύλ: Ολοκληρώθηκε η σύσταση της Building Systems Innovation Center Private Company

admin

Intracom: Ολοκληρώθηκε η εκποίηση μετοχών,που προέκυψαν από αδιάθετα κλασματικά υπόλοιπα

admin

Startups: Χρονιά των ρεκόρ το 2021 για την ελληνική σκηνή

admin

ΟΛΘ: Στο 71,85% αυξήθηκε η συμμετοχή της Belterra

admin

Amazon: Προβλήματα σύνδεσης σε όλον τον κόσμο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα

admin

Νάκας: Διανέμει μέρισμα €0,17 ανά μετοχή- «Ναι» στην επιστροφή κεφαλαίου

admin

Prodea: «Πράσινο φως» στη διανομή καθαρού προμερίσματος €0,11 ανά μετοχή

admin

Χρηματιστήριο: Υποδέχθηκε το πρώτο πράσινο ομόλογο της Noval Property (pics) (vid)

admin

ΝΝ: Πράσινο φως από την DG Comp για την εξαγορά της Metlife Ελλάδας και  Πολωνίας 

admin