Image default
Πολιτική

Έντονη ενόχληση της Τουρκίας: Οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία βλάπτουν το ΝΑΤΟ

Εκνευρισμό φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει στην Τουρκία οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία, κάτι που δεν έκρυψε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις συναντήσεις του με τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν στη Ρώμη, κατά τη Σύνοδο της G20.

Βολές κατά της Ελλάδος για την πολιτική συμμαχιών εξαπέλυσε και η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Πινάρ Καρά. «Η Ελλάδα προσπαθεί να μετατρέψει τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών σε ζήτημα Τουρκίας – ΕΕ, Τουρκίας-ΗΠΑ διαμέσω των συμφωνιών που έχει κάνει με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» είπε.

Σύμφωνα με την Καρά, η ελληνική στάση, να σχηματίσει συμμαχίες εντός του ΝΑΤΟ, αναζητώντας εξοπλισμούς και υποστήριξη από χώρες του ΝΑΤΟ «βλάπτει τόσο το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει φέτος 2.000 παραβιάσεις πάνω από τα νησιά με μη αποστρατικοποιημένο καθεστώς».

«Η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς» νησιών

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου «σημειώθηκαν συνολικά 2.061 παραβιάσεις κατά μη στρατιωτικών νησιών από την Ελλάδα», διαμηνύοντας παράλληλα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας και του ψευδοκράτους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να είναι εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου, σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες συμμαχίας.

«Παρά τις εκκλήσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειές της που παραβιάζουν το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των Νήσων του ανατολικού Αιγαίου, παρά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες», τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν πληροί τις υποχρεώσεις της από τη συμφωνία κι ότι διαστρεβλώνει, ή «χειρότερα “αδειάζει”» το διεθνές δίκαιο, σε αντίθεση όπως είπε, με την Τουρκία, που κινείται δια της διπλωματικής οδού.

«Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη και παράνομη στάση της, καθώς και τις προσπάθειές να εμπλέκει τρίτα μέρη στα προβλήματά μας, τα οποία απαιτούν μία ειλικρινή προσπάθεια επίλυσής τους μέσω διαλόγου και ειρηνικών μεθόδων, που βασίζονται στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

«Μόνη λύση στην Κύπρο τα δύο κράτη»

Η Καρά αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Άγκυρας για δύο κράτη. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν είναι δυνατή μια λύση με τις μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα και ότι κανένα μέρος δεν έχει δει αποτελέσματα και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να αποδεχθούμε ότι υπάρχουν δύο ίσα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο», ανέφερε.

Μάλιστα υποστήριξε ότι η λύση των δύο κρατών θα είναι επωφελής για την ειρήνη και την ευημερία του νησιού. Η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισε την Κύπρο ως εθνικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι «ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη και ότι μετά από 500 χρόνια ιστορικών δεσμών, παρέχει εκπαίδευση, βοήθεια, συνεργασία και συμβουλές, που συνεχίζονται βάσει διμερών συμφωνιών.

Μέχρι σήμερα, 6.568 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης έχουν εκπαιδευτεί στη Λιβύη και την Τουρκία, ενώ συνεχίζεται η εκπαίδευση άλλων 626 ανδρών των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης.

«Όπως δηλώναμε πάντα, στόχος μας στη Λιβύη είναι να επιτύχουμε τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα. Οι προσπάθειές μας είναι ανοιχτές στο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων Η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους», υποστηρίζει η εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ.

Για τις σχέσεις με ΗΠΑ

Όσον αφορά στο ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία, πηγές του υπουργείου Άμυνας υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα αναζητά τρόπους να επιστραφούν τα χρήματα των F-35, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει αλλαγή στάσης στο θέμα των S-400.

«Εκθέσαμε τις θέσεις μας στις συνομιλίες τεχνικού επιπέδου με την αμερικανική αντιπροσωπεία για τα F-35. Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει στις ΗΠΑ. Εκθέσαμε τη θέση μας. Θέση μας είναι πρωτίστως να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα και δεύτερον να μας παραδοθούν τα αεροπλάνα που έχουμε ήδη πληρώσει. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω. Αυτή είναι η άποψή μας. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο»,

Στο θέμα των S-400 οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στάσης και θα αναπτυχθούν όπου χρειαστεί. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας. Θα τοποθετηθούν όπου χρειαστεί».

Ειδήσεις σήμερα:

Κίνημα Αλλαγής: Συμφωνία για εκτόνωση της κρίσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ο Θεοδωρικάκος «ξηλώνει» την ηγεσία της Άμεσης Δράσης – Οι πέντε αλλαγές στην Αστυνομία

«Δεν υπάρχει στιγμή που να μην σε ποθώ»: Οι ερωτικές επιστολές της Μαρίας Αντουανέτας

Σχετικα αρθρα

Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

admin

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες

admin

Ρωμανός: Δεν τους ενδιαφέρει ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών – Τους ενδιαφέρει μόνο να ρίξουν την κυβέρνηση

admin

Live: Ολοκληρώνεται απόψε η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας – Θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί

admin

Νίκος Παππάς μετά τη θύελλα: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για το θέμα της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας

admin

Κασσελάκης για Τέμπη: «Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος» – Νέο βίντεο με «πυρά» κατά Μητσοτάκη

admin

Ημαθία: Δεν θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο Αλεξάνδρειας 

admin

Αλέξης Γεωργούλης: Θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα

admin

Μπακογιάννης σε Δούκα για Βοτανικό: «Παραλαμβάνει έργο με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ»

admin

Βορίδης: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας

admin

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: «Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

admin

Κεχαγιά: Δεσμεύεται η ΝΔ για Προανακριτική δυο συνεδριάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86;

admin