Image default
Opinion LEADERS

«Γ. Χατζηθεοδοσίου: Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλα βάρη»

Είναι ξεκάθαρο ότι ο μοναδικός τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και σταδιακής επιστροφής της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός.

Επιμελητήρια και επιχειρήσεις έχουν από την πρώτη στιγμή τονίσει, και συνεχίζουμε να το κάνουμε καθημερινά, την ανάγκη εμβολιασμού για την προστασία, πρώτιστα, της δημόσιας υγείας, αλλά και της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί, ένα σημαντικό  ποσοστό δεν έχει ακόμη πειστεί να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Για τον περιορισμό της νέας έξαρσης της πανδημίας η κυβέρνηση ανακοίνωσε και θέτει σε εφαρμογή μια σειρά από νέα μέτρα με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών.

Το βάρος, ωστόσο, πέφτει για ακόμη μία φορά στις επιχειρήσεις, δυσχεραίνοντας κι άλλο τη λειτουργία τους.

Από τη μία πλευρά, όσοι συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε καταστήματα λιανεμπορίου, εστίασης κ.λπ., παρά μόνο μετά από τη διενέργεια διαγνωστικού test, γεγονός που θα περιορίσει σημαντικά τις αγοραστικές τους δυνατότητες. Αυτό σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, οι ήδη μειωμένοι τζίροι των επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες καλούνται να επωμιστούν ένα πρόσθετο κόστος, καθώς για τον έλεγχο εμβολιασμένων και μη, αλλά και των test, θα χρειαστούν επιπλέον προσωπικό.

Όσον αφορά στα υψηλά πρόστιμα για όσες επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν τα μέτρα, έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ότι οι απείθαρχοι είναι ελάχιστοι, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και αυτό που χρειάζονται είναι επιπλέον στήριξη και όχι πρόσθετη επιβάρυνση, όταν έχουν ήδη «γονατίσει» από τις συσσωρευμένες οφειλές της 10ετούς κρίσης και της πανδημίας.

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που είναι σε πιο δυσχερή θέση, και παράλληλα να εντείνει την προσπάθεια προκειμένου να πειστούν όσοι αμφισβητούν το εμβόλιο.

Μόνο αν υψώσουμε ένα υψηλό τείχος ανοσίας θα πάψουμε να μετράμε ανθρώπινες απώλειες, και θα διασφαλίσουμε ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν θα μπουν σε νέες περιπέτειες και κινδύνους. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε.Ε.Ε. & ΤΟΥ Ε.Ε.Α.

Σχετικα αρθρα

Στο 100% οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς-Θ. Μπάκας

admin

Στο ίδιο έργο θεατές-Κώστας Μελάς

admin

Το εμπόριο μέσα στην κρίση – Στ. Καφούνης

admin

Αλήθεια και αξίες μετοχών: Mια δύσκολη διασταύρωση-Α.Ανδρικόπουλος

admin

Η συγκυρία επιβάλει εκ νέου μέτρα στήριξης της οικονομίας-Γ.Καββαθάς

admin

Οι Προοπτικές ενός Sovereign Wealth Fund. Μια ευκαιρία για την χώρα; – Γ.Τρυφινόπουλος

admin

Υπάρχουν και καλά νέα: οι ελληνικές εξαγωγές-Π.Λιαργκόβας

admin

Απαιτητική η νέα μεταβατική περίοδος για το επιχειρείν-Β.Κορκίδης

admin

Η μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης-Κ.Β. Κόλλιας

admin

Η οικονομία της πανδημίας – Κ. Μποτόπουλος

admin

Οι πρωταγωνιστές στη μετά-covid εποχή-Κ.Μίχαλος

admin

Τα ανατρεπτικά σταυροδρόμια της ενδιάμεσης «έκθεσης Πισσαρίδη»…

admin