Image default
Πολιτική

Ποινικοί κώδικες: Οι αντοχές του Κινήματος Αλλαγής δοκιμάζονται στη συζήτηση στη Βουλή

Τις αντοχές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής δοκιμάζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, καθώς φέρνει σε δημόσια θέα τις εσωτερικές συγκρούσεις που πυροδοτεί η διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας.

Κεντρικό ζήτημα για την διαφωνία των στελεχών του ΚΙΝΑΛ είναι τελική στάση του κόμματος στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου. Αρκετοί βουλευτές μεταξύ των οποίων ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Νάντια Γιαννακοπούλου κ.α., υπογραμμίζουν ότι πρέπει να υπερψηφίσουν επί της αρχής καθώς η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για αυστητροποίηση των ποινών σε συγκεκριμένα αδικήματα όπως είναι οι βιασμοί ανηλίκων, σεξουαλική κακοποίηση γυναικών, δολοφονίες κλπ.  Στον αντίποδά στελέχη όπως ο Ιλχάν Αχμέτ, Κώστας Σκανδαλίδης υποστηρίζουν ότι η ενδεικτικότερη στάση για το κόμμα είναι το «παρών», καθώς το τελικό νομοσχέδιο περιέχει επιμέρους διατάξεις με τις οποίες διαφωνούν.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η κυρία Γιαννακοπούλου, η οποία ως τομεάρχης Δικαιοσύνης εισηγήθηκε το νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον συγκεκριμένο ρόλο στην Ολομέλεια διαφωνώντας με το «παρών» που φαίνεται να υιοθετεί το κόμμα. Την θέση της πήρε ο κ. Αχμέτ.

Ενδεικτικός είναι και ο άτυπος διάλογος Λοβέρδου – Σκανδαλίδη.

Αρχικά ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε στην ομιλία του πως «Χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, χωρίς να με δεσμεύει τίποτα και σας λέω κύριε υπουργέ ότι παρότι διαφωνώ με κάποια που δεν κάνετε ή κάποια που ρυθμίζετε, ψηφίζω «ναι» και επί της αρχής και επί των άρθρων, όχι όλων» και πρόσθεσε : «θεωρώ αδιανόητο  η εισηγήτρια μας η Νάντια Γιαννακοπούλου να έχει πει επανειλημμένα γιατί αργείτε να αυστηροποιήσετε τον ΠΚ, η  αείμνηστη πρόεδρος μας  να σας έχει κάνει κριτική για το ίδιο θέμα, να έρχονται οι αυστηροποιήσεις των ποινών και εμείς να έχουμε ομιλίες πρωτευόντων βουλευτών μας επί θεμάτων σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν στην ουσία του σχεδίου νόμου. Είναι δυνατόν να υπάρχουν βουλευτές που θα καταψηφίσουν τη ρύθμιση για τους βιασμούς ανηλίκων και παράλληλα θα βγαίνουν στις τηλεοράσεις με δάκρυα για όσα συμβαίνουν γύρω μας; Είναι ψεύτες αυτοί που θα το κάνουν. Είναι δυνατόν να λέμε “οχι” και να αναζητούμε ψευτοδικαιολογίες σε ψευδομελέτες;“.».

Η απάντηση ήρθε λίγη ώρα μετά από τον Κώστα Σκανδαλίδη που είπε: «δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό. Δεν στεκόμαστε πίσω από νομικίστικες θεωρίες. Κάνουμε επί της ουσίας κριτική και ψηφίζουμε παρών επί της αρχής αναλύοντας την θέση μας στα επί μέρους άρθρα».

Ειδήσεις σήμερα:Για 13η φορά συνελήφθη η μητέρα ανήλικων κλεφτών στην Άρτα!Έφυγε από τη ζωή 22χρονος ανεμβολίαστος που νοσηλευόταν στο «Παπαγεωργίου»Πρόεδρος Βόρειας Μακεδονίας: «Είπα στον Μπάιντεν πως είμαστε η μόνη χώρα που άλλαξε ονομασία για να μπει στο ΝΑΤΟ»

Σχετικα αρθρα

Τα κέρδη της αντιπολίτευσης από την πρόταση δυσπιστίας

admin

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας – Τι είπαν οι αρχηγοί – Οι συνεχείς διακοπές

admin

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

admin

Παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Ανοιχτό το σενάριο κυβερνητικού ανασχηματισμού

admin

Μητσοτάκης: Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων

admin

ΣΥΡΙΖΑ:  Το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Κ. Μητσοτάκη, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης

admin

Καταψηφίστηκε από 159 βουλευτές η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

admin

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη – Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δικαίου

admin

Μητσοτάκης: «Ο κ. Ανδρουλάκης ταυτίζεται με εκδοτικό συγκρότημα – Εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»

admin

Ελληνική Λύση για παραιτήσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

admin

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

admin