Image default
BLOOMBERG

Ριζοσπαστική κίνηση από την Toshiba: Σπάει σε τρεις διαφορετικές εταιρείες μετά από πιέσεις των ακτιβιστών μετόχων

Η Toshiba ανακοίνωσε την διάσπαση της σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της αξίας των μετόχων και ανταποκρινόμενη στην πίεση που έχει δεχθεί από τους ακτιβιστές μετόχους, μετά από χρόνια σκανδάλων και κακοδιαχείρισης.

Η εταιρεία με έδρα το Τόκιο, είπε ότι θα διαχωρίσει τις βασικές λειτουργίες σε δύο νέες εισηγμένες εταιρείες, μία για τις υπηρεσίες υποδομής και μία για τις τεχνολογικές συσκευές. Η υπόλοιπη επιχείρηση της Toshiba θα κατέχει μερίδιά στην πρωτοποριακή Kioxia Holdings Corp. και στην Toshiba Tec Corp. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν τα spinoffs μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2023.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να διανείμει 100 δισεκατομμύρια γιεν (875 εκατομμύρια δολάρια) στους μετόχους σε διάστημα δύο ετών. Σκοπεύει να αξιοποιήσει το μερίδιό της στην Kioxia και «να επιστρέψει όλα τα καθαρά έσοδα στους μετόχους».

«Κατά τη διάρκεια της άνω των 140 ετών ιστορίας της, η Toshiba εξελίσσεται συνεχώς για να παραμένει μπροστά από την εποχή», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Satoshi Tsunakawa. «Η σημερινή ανακοίνωση δεν είναι διαφορετική. Για να βελτιώσει την ανταγωνιστική της θέση, κάθε επιχείρηση χρειάζεται πλέον μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να εντοπίσει τις δικές της ευκαιρίες και τις προκλήσεις της αγοράς».

Τα δύσκολα χρόνια

Η Toshiba, που αποτελεί εταιρεία σύμβολο της Ιαπωνίας, έχει βυθιστεί σε διαμάχες εδώ και χρόνια, τουλάχιστον από το 2015, όταν χρειάστηκε να πληρώσει το μεγαλύτερο πρόστιμο που είχε επιβάλει ποτέ η χώρα για παραποίηση οικονομικών καταστάσεων. Ακολούθησε μία απομείωση 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το ξεπούλημα της κορυφαίας επιχείρησης της με τσιπ μνήμης.

Ακτιβιστές μέτοχοι με επικεφαλής την εταιρεία Effissimo Capital Management Pte άρχισαν να αντιδρούν καθώς οι απώλειες αυξάνονταν. Πίεσαν για αναδιάρθρωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφίσματος για την ανάληψη θέσης στο διοικητικό συμβούλιο από τον συνιδρυτή της Effissimo, Yoichiro Imai.

Πέρυσι, η Toshiba κατάφερε να απωθήσει τους ακτιβιστές στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της, επαναφέροντας τους δικούς της υποψήφιους στο διοικητικό της συμβούλιο. Ωστόσο, μια ανεξάρτητη έρευνα αργότερα αποκάλυψε φερόμενη συμπαιγνία της Toshiba με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να επηρεάσει την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου.

Ριζοσπαστική ενέργεια

Η τριμερής διάσπαση είναι από τις πιο ριζοσπαστικές ενέργειες που έχει υλοποιήσει ποτέ ιαπωνικός κολοσσός. Ιστορικά στην επιχειρηματική σκηνή της χώρας η εικόνα ήταν διαφορετική. Μία εταιρεία διαχειρίζονταν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, στρατηγική που σταμάτησε να εφαρμόζεται στον υπόλοιπο κόσμο και συχνά επικρίνεται επειδή οδηγεί σε μείωση των τιμών των μετοχών και βλάπτει την καινοτομία.

Σημειώνεται ότι η General Electric, ένας από τους λίγους εναπομείναντες ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα διασπαστεί επίσης σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες.

Η Toshiba επισήμανε ότι η νέα μονάδα υποδομής θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το τμήμα ενεργειακών συστημάτων και λύσεων, τις ψηφιακές λύσεις και τις επιχειρήσεις μπαταριών. Η εταιρεία νέων συσκευών θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικές συσκευές και ημιαγωγούς ισχύος, εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών και σκληρούς δίσκους υψηλής χωρητικότητας.

«Βλέπουμε μόνο το λαμπρό μέλλον μπροστά μας και θα καταβάλουμε προσπάθειες για να προσφέρουμε περισσότερη αξία σε όλους τους μετόχους και την κοινωνία», δήλωσε ο Satoshi Tsunakawa σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμα:

Evergrande: Πώς γλύτωσε για μία ακόμη φορά την χρεοκοπία

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώνεται – Ο πόλεμος και το πρόβλημα στα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια

admin

Lacoste εναντίον Marks & Spencer για τον κροκόδειλο

admin

Ο δισεκατομμυριούχος που πούλησε το ρετιρέ του στη Νέα Υόρκη έναντι 190 εκατ. δολαρίων

admin

Asos: Μετακομίζει στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου

admin

Η εκτόξευση των τιμών ενέργειας πιέζει την οικονομία της Ευρώπης

admin

Ντράγκι: Ετοιμάζει μικρό πακέτο στήριξης για να κλείσει τις πληγές της πανδημίας

admin

Marks & Spencer: Πωλήσεις ρεκόρ τα Χριστούγεννα- Αύξησε την πρόβλεψη κερδών

admin

Tesla: Πού εντοπίζεται η ευπάθεια που εκμεταλλεύτηκε ο 19χρονος χάκερ για να πάρει τον έλεγχο τουλάχιστον 25 οχημάτων

admin

Chris O’Shea (Centrica): Οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα δύο χρόνια

admin

Προειδοποίηση από τον ΕΜΑ: Οι συχνές ενισχυτικές δόσεις εμβολίου αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό

admin

Citigroup: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με λογαριασμούς ενέργειας 1 τρισ. δολαρίων

admin

Morgan Stanley, BNP Paribas προειδοποιούν: Προσδεθείτε… Έρχονται αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος

admin