Image default
Uncategorized Οικονομία Πρώτο Θέμα

Μ.Τσαμαζ: Ο “μάγος του Οζ” έκλεισε 11 χρόνια στο τιμόνι του ομίλου ΟΤΕ

Πώς ένας φιλόδοξος νέος από τις αλάνες της Καισαριανής καταλήγει να γίνεται… μάθημα στο Harvard Business School.

Αυτές τις μέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κλείνει 11 χρόνια στο τιμόνι του οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος ενώ χθες ο οργανισμός ανακοίνωσε τα στοιχεία 3ου τριμήνου 2021. 

Ο κ. Τσαμάζ ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον ΟΤΕ το 2010. Τη χρονιά αυτή ο ΟΤΕ απώλεσε το 8% των εσόδων του, το 11% των πελατών του στη σταθερή τηλεφωνία, ένα νούμερο τεράστιο (500.000), ενώ είχε καθαρό δανεισμό 4,3 δισ. ευρώ. Σήμερα ο καθαρός δανεισμός του ομίλου έχει μειωθεί σε 763 εκατ. ευρώ, τα έσοδα της σταθερής στην Ελλάδα έχουν θετικό πρόσημο και έχει αντιστραφεί πλήρως η φυγή συνδρομητών.

«Οι αρνητικές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα της επίδρασης της ελληνικής οικονομίας, του «άρρωστου» ανταγωνισμού, της άδικης και κοντόφθαλμης ρύθμισης, αλλά και του τρόπου λειτουργίας μας και της εταιρικής κουλτούρας μας. Τους πρώτους τρεις παράγοντες δεν μπορούμε να τους επηρεάσουμε. Μπορούμε όμως να δουλέψουμε πάνω στους δύο τελευταίους», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ στο πρώτο μήνυμά του ως επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ στον εταιρικό απολογισμό του 2010. Και εκεί επικεντρώθηκε.

Χθες ο οργανισμός ανακοίνωσε  €113 εκατ. έκτακτο μέρισμα ή περίπου €0,25/μετοχή, και λειτουργικά κέρδη τριμήνου 342,1 εκ.€!

Ο Μιχάλης Τσαμάζ γεννήθηκε στην Καισαριανή και μεγάλωσε στον Άγιο Βασίλειο του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστημίο του New Brunswick στον Καναδά.

Μετά το τέλος των σπουδών του, ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία  από  την  Procter & Gamble, συνέχισε στην Mobil Oil Hellas  για να μεταπηδήσει αμέσως μετά  στη φαρμακευτική εταιρεία Warner Lambert, στον τομέα Μarketing.

Από το 1991 μέχρι το 1998, εργάστηκε  στη Philip Morris, αναλαμβάνοντας διαδοχικά τις θέσεις του Διευθυντή Marketing Ελλάδος και Ισραήλ και του Διευθυντή Πωλήσεων Ελλάδος, φτάνοντας έως και τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης Πωλήσεων Ανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο της οποίας ήταν υπεύθυνος για 16 χώρες. Όμως αυτό που τελικά τον κέρδισε ήταν η κινητή τηλεφωνία.

Η εξέλιξη της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ από την ημερομηνία που ανέλαβε ο κ.Μ.Tζαμάζ

Όπως φαίνεται και από το διάγραμμα της τιμής της μετοχής του οργανισμού, από την ημερομηνία που ανέλαβε ο κ.Τσαμαζ κατάφερε να τριπλασιάσει την τιμή και την κεφαλαιοποίηση του οργανισμού από 5 σε 15 περίπου ευρώ με την κεφαλαιοποίηση του σήμερα να ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δημιούργησε δηλαδή μέσα σε μία δεκαετία μία υπεραξία άνω των 4 δισ. ευρώ

«Αφού άλλαξε ο ΟΤΕ, που ήταν η πιο δύσκολη ίσως περίπτωση με τον τρόπο που λειτουργούσε, μπορεί να αλλάξει και η Ελλάδα», έχει πει. Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ που ήταν προς όφελος των πολιτών και των παρεχομένων υπηρεσιών έγινε case study για να διδάσκεται σήμερα στο Harvard Business School.

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Bασιλείου (Eurobank) – Θετικά τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό το 2022

admin

Κικίλιας – Άνω του 75% η πληρότητα των χειμερινών προορισμών την εορταστική περίοδο 

admin

Eurogroup: Η πρόοδος «φέρνει» την επόμενη δόση των 767 εκατ. ευρώ

admin

Έως 60% η μέση πληρότητα πανελλαδικά σε χειμερινούς προορισμούς – Προσδοκίες ανάκαμψης στις γιορτές

admin

Τουρισμός – Πώς μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα στην ελληνική οικονομία

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Τεράστιες εταιρίες φέρνουν στη χώρα μας επενδύσεις

admin

Πιο ευέλικτο Σύμφωνο Σταθερότητας θέλει η ΕΚΤ: Τα 6 βήματα

admin

ΥΠΑΑΤ: Εν εξελίξει προγράμματα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

admin

Η ΑΑΔΕ ξεσκαρτάρει τα ληξιπρόθεσμα: Ποια χρέη διαγράφονται

admin

Ο Έλον Μασκ, το Twitter και ο… Στάλιν

admin

Τουρισμός – Πώς μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα στην ελληνική οικονομία

admin

Παγκόσμια Οικονομία: Στα “δίχτυα” της Όμικρον

admin