Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Νέο χαμηλό ρεκόρ για την λίρα Τουρκίας

turkey’s-currency-reels-under-economic-pressure

Το νόμισμα της Τουρκίας διαπραγματεύτηκε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε ξανά τα επιτόκια, με την προτροπή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τον ταχύ πληθωρισμό που απειλεί την ευρύτερη οικονομία της Τουρκίας και αποτελεί πρόκληση για τον μακροχρόνιο ηγέτη.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, στο 15% από 16%, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η λίρα έπεσε στα 10,97 έναντι του δολαρίου πριν ανακάμψει ελαφρώς ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας. Το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 8% της αξίας του από τη Δευτέρα, καθώς ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την απαίτηση για χαμηλότερα επιτόκια ως μέρος της ανορθόδοξης στρατηγικής του να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Η διολίσθηση της λίρας είναι η τελευταία αναταραχή που έπληξε την τουρκική οικονομία μετά από χρόνια κατά τα οποία ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα παρέμβει στην κεντρική τράπεζα για να εγκαταστήσει αξιωματούχους που υποστηρίζουν τα αιτήματά του για χαμηλότερα επιτόκια. Έχει απολύσει τρεις επικεφαλής κεντρικών τραπεζών μέσα σε τρία χρόνια και αντικατέστησε άλλα κορυφαία στελέχη.

Η τράπεζα αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια την Πέμπτη, αφού ο κ. Ερντογάν ζήτησε ξανά χαμηλότερα επιτόκια την Τετάρτη, επικαλούμενος μια μουσουλμανική θρησκευτική απαγόρευση της τοκογλυφίας, σε ομιλία του σε μέλη του πολιτικού του κόμματος.

Οι επαναλαμβανόμενες μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας ενίσχυσαν τις πληθωριστικές πιέσεις στην Τουρκία. Ο πληθωρισμός έφτασε σχεδόν στο 20% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα μέτρα.

Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι ο ταχύς πληθωρισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για την ευρύτερη οικονομία. Η αποδυνάμωση του νομίσματος καθιστά πιο δύσκολο για την Τουρκία να αποπληρώσει τα εξωτερικά της χρέη. Η Άγκυρα πρέπει να αποπληρώσει ή να ανανεώσει χρέη ίσα με περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της τον επόμενο χρόνο.

«Βρίσκεται σε μια αποσταθεροποιητική πορεία αν συνεχιστεί αυτό», δήλωσε ο Erik Meyersson, ανώτερος οικονομολόγος στη σουηδική τράπεζα Handelsbanken.

Οι πιέσεις στους μισθούς και το αυξανόμενο κόστος βασικών αγαθών όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα και η ενέργεια έχουν διαβρώσει τη βάση υποστήριξης του κ. Ερντογάν στην Τουρκία, παρουσιάζοντας μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις που αντιμετώπισε σε σχεδόν δύο δεκαετίες διακυβέρνησης της Τουρκίας τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως πρόεδρος. .

Το ποσοστό αποδοχής του κ. Ερντογάν μειώθηκε στο 38,9% τον Οκτώβριο, μειωμένο κατά 2,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη MetroPOLL, μια κορυφαία τουρκική ομάδα δημοσκοπήσεων. Οι δύο κορυφαίοι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Τουρκίας ζήτησαν την Τετάρτη για πρόωρες εκλογές εν μέσω της αυξανόμενης αναταραχής στην οικονομία.

Σχετικα αρθρα

Evergrande: Σε χαμηλό 11 ετών οι μετοχές της

admin

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 10 Δεκεμβρίου

admin

O δορυφόρος που εξαφανίστηκε και η μήνυση των 35 εκατ. δολαρίων

admin

Η Shell αποχωρεί από την ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου «Cambo» στον Ατλαντικό

admin

Ασφαλιστικό: Μαζική φυγή για… καλύτερη σύνταξη

admin

Τι θα καταβληθεί από ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 6-10 Δεκεμβρίου

admin

Ποιος (δεν) φοβάται τον πληθωρισμό

admin

UBS: 4 σενάρια για τον αντίκτυπο της Όμικρον σε οικονομία και αγορές

admin

Β. Κικίλιας: Πάνω από 75%-80% η πληρότητα δημοφιλών χειμερινών προορισμών την εορταστική περίοδο

admin

Eurogroup: Η πρόοδος «φέρνει» την επόμενη δόση των 767 εκατ. ευρώ

admin

Έως 60% η μέση πληρότητα πανελλαδικά σε χειμερινούς προορισμούς – Προσδοκίες ανάκαμψης στις γιορτές

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Τεράστιες εταιρίες φέρνουν στη χώρα μας επενδύσεις

admin