Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

UBS: Ολες οι προοπτικές για τις αγορές το 2022

Σύμφωνα με τις προοπτικές του τμήματος Global Wealth Management της UBS για το έτος 2022, οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα μειώσουν την έκτακτη νομισματική στήριξη και τις διευκολύνσεις που παρείχαν, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας υποχωρούν όλο και περισσότερο. Από την άλλη, ωστόσο το αυστηρότερο πλαίσιο που θα υπάρξει δεν αναμένεται να αποτρέψει μια περαιτέρω ανοδική κίνηση για τις αγορές μετοχών. Στήριγμα δύναται να αποτελέσει και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το νέο έτος, με τη UBS να αναμένει υποχώρηση στις ΗΠΑ από το 6,5% στα τέλη του έτους στο 1,8% μέχρι το τέλος του 2022, ενώ αντίστοιχη τάση αποκλιμάκωσης αναμένεται και στην Ευρωζώνη, από το 4,1% στο 1,2%, με αντίθετη πορεία στην Κίνα όπου αναμένεται αύξηση στο 2,3% από 1,5%.

Ως ένα έτος μετάβασης που θα φανερώσει πως θα είναι η νέα κανονικότητα μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, χαρακτήρισε ο Mark Haefele, επικεφαλής του Investment Office, της UBS Wealth Management, στο πλαίσιο του «Year Ahead 2022» που παρακολούθησε το insider.gr, το 2022, που αναμένεται ουσιαστικά να είναι ένα έτος δύο διαφορετικής έντασης εξαμήνων, καθώς στο πρώτο αναμένονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και πληθωρισμού που θα υποχωρήσουν στο δεύτερο.

Οι βασικές συστάσεις της UBS, όπως επισήμανε ο Mark Haefele είναι η τοποθέτηση σε κυκλικούς τίτλους στην Ευρωζώνη και στην Ιαπωνία, καθώς η οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από την τάση για το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά και στα mid caps των ΗΠΑ, στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά, στους τίτλους που συνδέονται με τα commodities και στους τίτλους τους ενεργειακού κλάδου, που δείχνουν επίσης ελκυστικοί.

Παράλληλα, ο ίδιος προτείνει στα χαρτοφυλάκια να αναζητήσουν ευκαιρίες στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, αν και η ανάπτυξη αναμένεται να είναι ισχυρή στις αρχές του 2022, ευνοώντας τους κυκλικούς κλάδους, μια επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του έτους θα αρχίσει να ευνοεί περισσότερο τέτοιους τίτλους με αμυντικά χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των επιλογών της UBS, είναι και οι μη συμβατικές αποδόσεις όπως είναι οι senior αμερικανικοί τίτλοι, synthetic και private credit και οι μετοχές με ισχυρές μερισματικές αποδόσεις, που δείχνουν ελκυστικές υπό το πρίσμα ότι τα επιτόκια και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παραμένουν χαμηλά, συγκριτικά με τα ιστορικά επίπεδα. Ο ελβετικός οίκος στο σκέλος του FX, προτείνει διαμόρφωση θέσεων στο αμερικανικό δολάριο που αναμένει ισχυροποίησή του εξαιτίας του tapering της Fed αλλά και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας αναπτυξιακής δυναμικής.

Στο βασικό σενάριο του ο ελβετικός οίκος, θέτει στόχο (μέχρι τον Ιούνιο του 2022) για τον S&P 500 στις 5.000 μονάδες, στις 4.750 μονάδες για τον Eurostoxx 50 και στις 1.400 μονάδες για τον MSCI EM (Αναδυόμενων Αγορών). Παράλληλα, το spread στα αμερικανικά high yield αναμένεται να φτάσει στις 350 μ.β ενώ για τα investment grade στις 80 μ.β., με τον χρυσό να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 1.750 δολαρίων στο βασικό σενάριο του ελβετικού οίκου και χαμηλότερα μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, ήτοι στα 1.650 δολάρια ανά ουγγιά. Για το πετρέλαιο, τόσο για το αμερικανικό αργό όσο και για το Brent, η UBS αναμένει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022 και πιο συγκεκριμένα στα 82 και 85 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα.

Από τη μεριά της η Solita Marcelli επικεφαλής Investment Officer για τη UBS Global Wealth Management στην Αμερική εκτίμησε πως η Fed αναμένεται να ολοκληρώσει το tapering στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως τα μέσα του 2022, με την ίδια να επισημαίνει πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιο πιθανό να κάνουν λάθος από την πλευρά της πιο χαλαρής πολιτικής σε περίπτωση μη ξεκάθαρων οικονομικών σημάτων. Όπως ανέφερε η S. Marcelli, εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να παραμείνουν ως έχουν μέχρι το 2023 με την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας να διατηρούν τα επιτόκια σταθερά για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα. Από την άλλη, ήπιες αυξήσεις αναμένονται εντός του 2022 από την Τράπεζα της Αγγλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας.

Παράλληλα, τόσο ο Haefele όσο και η Marcelli στάθηκαν ιδιαίτερα στο greentech εκτιμώντας πως η «πράσινη» μετάβαση θα αποδειχθεί μια από τις πιο σημαντικές επενδυτικές τάσεις της επόμενης δεκαετίας. Όπως ανέφερε η Marcelli, οι 59 χώρες που είναι υπεύθυνες για το 55% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν δεσμευτεί να φτάσουν σε μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να φτάσουν το 80% σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και το 50% στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030, ενώ η ΕΕ στοχεύει σε 55% χαμηλότερες εκπομπές, με το 40% της ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ έως το τέλος αυτής της δεκαετίας και μηδενικές εκπομπές ρύπων για όλα τα νέα αυτοκίνητα μέχρι το 2035.

Ακολουθούν οι βασικές προτάσεις που διατυπώνονται στην εν λόγω έκθεση για τη χρονιά που έπεται:

  • Αγοράστε τους νικητές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα των τάσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2022, προσφέροντας οφέλη στους κυκλικούς τίτλους, όπως οι μετοχές Ευρωζώνης και Ιαπωνίας, οι τίτλοι μεσαίας κεφαλαιοποίησης ΗΠΑ, οι παγκόσμιοι χρηματοπιστωτικοί τίτλοι, τα εμπορεύματα και οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου. 
  • Αποζητήστε ευκαιρίες στον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης. Παρότι η ανάπτυξη αναμένεται ισχυρή στις αρχές του 2022, ευνοώντας τους κυκλικούς κλάδους, η επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του έτους θα αρχίσει πιθανώς να ευνοεί πιο συντηρητικούς τομείς της αγοράς, όπως ο τομέας υγειονομικής περίθαλψης.
  • Αναζητήστε μη συμβατικές αποδόσεις, διότι τα επιτόκια, οι αποδόσεις των ομολόγων και τα πιστωτικά περιθώρια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Τα εξασφαλισμένα δάνεια ΗΠΑ, οι σύνθετες πιστώσεις, οι ιδιωτικές πιστώσεις και οι μετοχές που καταβάλλουν μέρισμα παρουσιάζουν ελκυστική εικόνα. 
  • Προβείτε σε τοποθετήσεις με βάση την ισχυροποίηση του δολαρίου ΗΠΑ, καθότι ο συνδυασμός της μείωσης αγορών στοιχείων ενεργητικού (tapering) από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της επιβραδυνόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης ευνοούν το δολάριο, σε σχέση με νομίσματα που επηρεάζονται από πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές, όπως το ευρώ, το γεν και το ελβετικό φράγκο. 

Στις αγορές ομολόγων, η ασιατική αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης προσφέρει ελκυστικές αποδόσεις και, βαίνοντας προς το 2022, η UBS διατηρεί την προτίμησή της στις βιώσιμες επενδύσεις, όσον αφορά ιδιώτες πελάτες που επενδύουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Mark Haefele, Διευθυντής Επενδύσεων της UBS Global Wealth Management, δήλωσε τα εξής: «Καθώς οι παράγοντες ώθησης της οικονομικής ανάπτυξης που συνδέονται με την πανδημία αρχίζουν να εξασθενούν, ξεκινάμε ένα ταξίδι ανακαλύψεων προκειμένου να διαπιστώσουμε κατά πόσο οδεύουμε προς ένα νέο, πιο μακροπρόθεσμο οικονομικό καθεστώς. Ξεκινάμε τη χρονιά με θετική στάση απέναντι στους “νικητές της παγκόσμιας ανάπτυξης”, που συμπεριλαμβάνουν τις μετοχές της Ευρωζώνης, και απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ. Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, διακρίνουμε ευκαιρίες στις ανατρεπτικές τεχνολογίες, στη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα και στη δύναμη των εναλλακτικών, για να απελευθερώσουμε την απόδοση και να διαχειριστούμε την αστάθεια». 

Μια δεκαετία μετασχηματισμού

Τη δεκαετία που διανύουμε, οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν κόσμο που βιώνει αυξημένες τεχνολογικές ανατροπές, γήρανση των πληθυσμών, συντονισμό νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και αποπαγκοσμιοποίηση, παράλληλα με πιο ισχυρές πολιτικές εκκλήσεις για αναδιανομή του πλούτου και περιβαλλοντική δράση.

Η πανδημία επιτάχυνε την εξέλιξη πολλών ζητημάτων από αυτά, δημιουργώντας αβεβαιότητα, αλλά και ενδιαφέρουσες μακροπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα, τα συγκεντρωτικά έσοδα των «ανατρεπτικών τεχνολογιών» (“ABC technologies” / artificial intelligence, big data & cybersecurity), δηλαδή της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας, αναμένεται να αυξηθούν από 384 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2020 σε 620 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2025. Για την αξιοποίηση της ανάπτυξης στους συγκεκριμένους αυτούς τομείς, οι επενδυτές οφείλουν να κοιτούν πέρα από τις μετοχές τεχνολογίας πολύ υψηλής κεφαλαιοποίησης και να εστιάσουν σε ονόματα μεσαίας κεφαλαιοποίησης που θα μπορούσαν κάλλιστα να αναδειχθούν ως η «επόμενη μεγάλη ευκαιρία», καθώς και να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, προκειμένου να αποκτήσουν έκθεση σε εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμη φάση ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, η μετάβαση σε μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα φαίνεται βέβαιο ότι θα αναδειχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές επενδυτικές τάσεις της επερχόμενης δεκαετίας. Για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών προβλέπεται ότι θα απαιτηθούν παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ύψους 50 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ για κάθε δεκαετία έως το 2050, ενώ το 50% της μείωσης των εκπομπών πρέπει να προέρχεται από υποανάπτυκτες τεχνολογίες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ευκαιρίες σχετικές με τη δέσμευση λύσεων πράσινης τεχνολογίας, καθαρού αέρα και μείωσης εκπομπών άνθρακα, καθώς και στον τομέα του συστήματος εμπορίας εκπομπών άνθρακα. 

 Ανάλυση βάσει σεναρίων

ΘέματαΣενάριο ανοδικής πορείαςΒασικό σενάριοΣενάριο καθοδικής πορείας
ΠληθωρισμόςΟι φόβοι για τον πληθωρισμό υποχωρούν ή ο αυξημένος πληθωρισμός συνοδεύεται από θετική οικονομική ανάπτυξη. Οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες διατηρούν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, αλλά αρχίζουν να μειώνουν τις αγορές στοιχείων ενεργητικού με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς η ανάκαμψη υπερβαίνει τις προσδοκίες.Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα στις αρχές του 2022, προτού αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί στο 2% έως τα μέσα του 2022. Οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες περιορίζουν σταδιακά την ευνοϊκή πολιτική τους, αλλά διατηρούν τη δυνατότητα επανάληψης ή/και επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης αν επιδεινωθούν οι συνθήκες στις αγορές (easing bias). Η Fed ολοκληρώνει τη μείωση αγορών στοιχείων ενεργητικού έως τα μέσα του 2022.Ο πληθωρισμός αυξάνεται με πιο επίμονο ρυθμό ενώ η ανάπτυξη είναι απογοητευτική. Οι τιμές ενέργειας αυξάνονται κατακόρυφα και παραμένουν σε επίμονα υψηλά επίπεδα τουλάχιστον έως τα μέσα του 2022. Η Fed αιφνιδιάζει την αγορά με πιο επιθετική άσκηση αυστηρότερης πολιτικής.
ΑνάπτυξηΗ ανάπτυξη παραμένει αισθητά υψηλότερα των μακροπρόθεσμων τάσεων.Η ανάπτυξη επιβραδύνεται αλλά παραμένει υψηλότερα των μακροπρόθεσμων τάσεων.Η ανάπτυξη επιβραδύνεται συντομότερα και με δριμύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο.
ΔημοσιονομικάΟι υψηλότερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές δαπάνες εξακολουθούν να υποστηρίζουν την παγκόσμια οικονομία.Τα δημοσιονομικά κίνητρα εξασθενούν καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν υπόψη την οικονομική ανάκαμψη.Η μείωση των δημοσιονομικών κινήτρων δεν μπορεί να αντισταθμίσει την οικονομική εξασθένηση.
COVID-19Το τρέχων κύμα της COVID εξασθενεί ή/και οι οικονομικοί περιορισμοί καταργούνται σε ευρύτερη κλίμακα γρηγορότερα από το αναμενόμενο.Η επαναλειτουργία της οικονομίας συνεχίζεται με σταδιακό ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Το τρέχων κύμα της COVID δεν κλιμακώνεται σε βαθμό που να απαιτούνται νέα περιοριστικά μέτρα.Η κατανάλωση δεν ανακάμπτει πλήρως, π.χ. λόγω πιο ανθεκτικών μεταλλάξεων COVID, των συνεχιζόμενων φόβων σε δημόσιο επίπεδο ή των επαναλαμβανόμενων οικονομικών περιορισμών.
ΚίναΜετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, αρχίζουν να αίρονται οι περιορισμοί που συνδέονται με την COVID. Τα αυστηρά κανονιστικά μέτρα χαλαρώνουν.Η ανάπτυξη της Κίνας σταθεροποιείται. Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 αρχίζουν να αίρονται οι περιορισμοί που συνδέονται με την COVID.Οι συνεχιζόμενοι και μεγαλύτεροι από το αναμενόμενο περιορισμοί λόγω COVID-19 συνεπάγονται την καθυστέρηση της επανεκκίνησης της οικονομίας της Κίνας έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ευρύτερης κλίμακας κρίση στην αγορά ακινήτων ή/και άσκηση αυστηρότερων κανονιστικών μέτρων.
(Γεω-) ΠολιτικήΗ μερική μείωση των υφιστάμενων εμπορικών δασμών δυναμώνει την παγκόσμια ανάπτυξη.Οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν μια πολύπλευρη και προβλέψιμη προσέγγιση εμπορικής πολιτικής.Αναθέρμανση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο ή/και την Ταϊβάν.

Στόχοι κατηγορίας ενεργητικού για τον Ιούνιο 2022

Κατηγορία ενεργητικούΣενάριο ανοδικής πορείαςΒασικό σενάριοΣενάριο καθοδικής πορείας
S&P 5005,200 5,000 4,000 
EuroStoxx 505,000 4,750 3,700 
MSCI EM1,450 1,400 1,100 
SMI13,800 13,000 10,600 
TOPIX2,320 2,250 1,800 
Περιθώριο US IG**45bps / 0% 80bps / -0.5% 150bps / -1% 
Περιθώριο US HY**270bps / +2% 350bps / 0% 550bps / -10% 
Περιθώριο EMBIG**300bps / +1% 360bps / 0% 550bps / -9% 
EURUSD1.18 1.12 1.09 
ΧρυσόςUSD 1,450-1,550/oz USD 1,750/oz USD 1,950-2,050/oz 

Σχετικα αρθρα

Παγκόσμια Οικονομία: Στα “δίχτυα” της Όμικρον

admin

ΤτΕ:Η επίδραση της πανδημίας δεν έχει ακόμη πλήρως καταγραφεί στα μεγέθη των τραπεζών

admin

Αναλυτες: Το ευρωπαϊκο ράλι θα συνεχιστεί και το 2022

admin

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν στην οικονομία

admin

Πως στήνεται το σκηνικό μιας bear market…

admin

Alpha Bank: 297 εκατ. ευρώ κέρδη μετά φόρων στο εννεάμηνο + 254%!

admin

Βαθαίνει η νομισματική κρίση στην Τουρκία

admin

Alpha Bank:Δημοσιονομικός χώρος, δημόσιες επενδύσεις και οικονομική μεγέθυνση

admin

Πληροφορική-Fast Finance

admin

Ο “μαύρος” χειμώνας της Ο

admin

Οι αιρετικές απόψεις του JOHN MAYNARD KEYNES (II)

admin

ΧΑ: Black Friday…

admin