Image default
Opinion LEADERS

Το εμπόριο μέσα στην κρίση – Στ. Καφούνης

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, με παρέμβαση μου ζήτησα η ευθύνη να μεταφερθεί από τις επιχειρήσεις, αποκλειστικά στον καταναλωτή αλλά και να εξισωθούν τα μέτρα για όλο το λιανεμπόριο καθώς εξαιρούσε τα σούπερ μάρκετ.  Παρότι εν μέρει η διαφορά με τα καταστήματα τροφίμων καλύφθηκε με τον περιορισμό στα τετραγωνικά ανά πελάτη, εμείς θεωρούμε τίμιο και σωστό να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες για όλους ανεξαιρέτως.

Αυτές είναι οι δύο παράμετροι που βάζουμε σχετικά με τα μετρά. Δεχόμαστε το υγειονομικό πρόβλημα και το βλέπουμε πολύ σοβαρά αλλά κάθε παρέμβαση πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της και την λειτουργία της αγοράς.

Το εμπόριο είναι ο ισχυρότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας και ο μεγαλύτερος εργοδότης. Αντίστοιχα είναι ο κλάδος με την μεγαλύτερη πτώση του τζίρου η οποία το 2020 ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια όταν η εστίαση μαζί με τον τουρισμό είχαν μόνο 7 δισεκατομμύρια.  Δυστυχώς όμως αν και έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά έχει λάβει αναλογικά τη μικρότερη στήριξη.

Ενώ λοιπόν το εμπόριο είναι ο κλάδος που υπέστη πτώση τέτοιου μεγέθους δεν έλαβε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ όπως αυτό που αφορούσε τον τουρισμό και την εστίαση. Εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών διεκδικήσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την δημιουργία ενός προγράμματος ΕΣΠΑ αποκλειστικά για εμπορικές επιχειρήσεις με ποσό αντίστοιχο με των άλλων δύο κλάδων, της τάξεως των 300.000.000. Αναμένουμε να εγκριθεί άμεσα να ανακοινωθεί αν και καθυστερημένα αρχές του 2022.

Επιχειρώντας μία ανασκόπηση για την έως σήμερα πορεία του έτους, διαπιστώνουμε ότι για το 2ο και 3ο τρίμηνο τα νούμερα για το εμπόριο κινήθηκαν σε σχετικά καλά επίπεδα. Το 2ο τρίμηνο φθάσαμε στο επίπεδο του 2019 και το 3ο τρίμηνο νομίζω ότι η Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει κάτι παρόμοιο. Το πρόβλημα ξεκίνησε τον Οκτώβριο όπου γιγαντώθηκε η συζήτηση για την ακρίβεια αλλά και για την πανδημία η οποία φάνηκε ότι παραμένει δίπλα μας. Συνεπώς ο Οκτώβριος κινήθηκε έντονα πτωτικά. Περιμέναμε τον Νοέμβριο με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις  -που αν και τις θεωρούμε παρωχημένο θεσμό- φέτος να βοηθήσει αλλά ήρθε η ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων η οποία περιόρισε την κίνηση. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις κατέγραψαν πτώση παρά τα όσα αντίθετα αναφερόντουσαν κατά καιρούς.

Αυτό που μας ενδιαφέρει πλέον είναι να κινηθούμε προς την εορταστική περίοδο χωρίς απρόοπτα προσπαθώντας να εξομαλύνουμε την κατάσταση.

Στην πορεία προς τις γιορτές μεσολαβεί η «Black Friday» που όπως έχω κατά καιρούς δηλώσει ήρθε για μείνει ως μία σημαντική ημέρα προσφορών. Σκοπίμως δεν τη χαρακτηρίζω “black week” γιατί θεωρώ σημαντικό να παραμείνει όπως σε όλο τον κόσμο μια πολύ σημαντική ημέρα ισχυρών εκπτώσεων. Επίσης είναι κρίσιμο να μπούμε ομαλά στην εορταστική περίοδο με συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας χωρίς περεταίρω περιορισμούς και πτώση τζίρου, κάτι που δεν επιθυμεί κανείς. Υπενθυμίζω ότι το εμπόριο ως ο ισχυρότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας επιδρά μέσω της κατανάλωσης σε ποσοστό 70% στο ΑΕΠ της χώρας, αποδεικνύοντας πόσο σημαντικό για όλους είναι να παραμείνει «ζωντανή» η αγορά.

Σταύρος Καφούνης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Σχετικα αρθρα

Στο 100% οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς-Θ. Μπάκας

admin

Στο ίδιο έργο θεατές-Κώστας Μελάς

admin

Αλήθεια και αξίες μετοχών: Mια δύσκολη διασταύρωση-Α.Ανδρικόπουλος

admin

Η συγκυρία επιβάλει εκ νέου μέτρα στήριξης της οικονομίας-Γ.Καββαθάς

admin

«Γ. Χατζηθεοδοσίου: Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλα βάρη»

admin

Οι Προοπτικές ενός Sovereign Wealth Fund. Μια ευκαιρία για την χώρα; – Γ.Τρυφινόπουλος

admin

Υπάρχουν και καλά νέα: οι ελληνικές εξαγωγές-Π.Λιαργκόβας

admin

Απαιτητική η νέα μεταβατική περίοδος για το επιχειρείν-Β.Κορκίδης

admin

Η μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης-Κ.Β. Κόλλιας

admin

Η οικονομία της πανδημίας – Κ. Μποτόπουλος

admin

Οι πρωταγωνιστές στη μετά-covid εποχή-Κ.Μίχαλος

admin

Τα ανατρεπτικά σταυροδρόμια της ενδιάμεσης «έκθεσης Πισσαρίδη»…

admin