Image default
Οικονομία

«Πρόοδο» στις συνομιλίες για τη Β. Ιρλανδία, «βλέπει» ο Μ. Σέφκοβιτς

Σημειώθηκε πρόοδος την Παρασκευή στις συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας για εμπορικά ζητήματα μετά το Brexit που επηρεάζουν τη Βόρεια Ιρλανδία και μπορούν να βρεθούν λύσεις εάν το Λονδίνο διπλασιάσει τις προσπάθειές του, δήλωσε την Κυριακή ο Μάρος Σέφκοβιτς

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση των δυσκολιών σχετικά με το εμπόριο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, μιας βρετανικής επαρχίας που μοιράζεται χερσαία σύνορα με το μέλος της ΕΕ, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

«Είχαμε κάποια πρόοδο την Παρασκευή», είπε ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος των συνομιλιών για το Brexit, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BBC.

«Είμαι σίγουρος ότι αν ο Λόρδος Φροστ και το Ηνωμένο Βασίλειο διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, μπορούμε να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα προς ικανοποίηση του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας», είπε, αναφερόμενος στον επικεφαλής Βρετανό διαπραγματευτή Ντέιβιντ Φροστ.

Κατά τη διάρκεια εβδομάδων λεκτικών αντιπαραθέσεων, το Λονδίνο έχει επανειλημμένα απειλήσει να επικαλεστεί το Άρθρο 16, ένα «φρένο» έκτακτης ανάγκης στο κεφάλαιο της συμφωνίας για το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

Ο Σέφκοβιτς την περασμένη εβδομάδα καλωσόρισε την αλλαγή του τόνου από τη βρετανική πλευρά και ζήτησε να μεταφραστεί σε συμβιβασμό στις συνομιλίες σχετικά με τη στιβαρότητα των εμπορικών συμφωνιών.

Από την αποχώρηση από την ΕΕ πέρυσι, η Βρετανία έχει καθυστερήσει την εισαγωγή ορισμένων προγραμματισμένων συνοριακών ελέγχων που είχαν σχεδιαστεί για να αποφύγουν την ανάγκη για σκληρά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας-μέλους της ΕΕ.

Το Λονδίνο λέει ότι οι έλεγχοι είναι δυσανάλογοι και απειλούν την ειρηνευτική συμφωνία της Βόρειας Ιρλανδίας το 1998, επειδή δημιουργούν ένα φράγμα μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας του Ηνωμένου Βασιλείου και της επαρχίας, κάτι που είναι απαράδεκτο για τη φιλο-βρετανική συνδικαλιστική κοινότητα εκεί.

Η ΕΕ λέει ότι απαιτούνται έλεγχοι για να αποφευχθεί η είσοδος αγαθών στην ενιαία αγορά της από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς κανέναν έλεγχο.

Σχετικα αρθρα

Οι εξοδούχοι του Πάσχα δεν γλίτωσαν από την ακριβή βενζίνη – Υψηλές τιμές στους πασχαλινούς προορισμούς

admin

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

admin

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της η βιομηχανία παραγωγής ελαιόλαδου

admin

Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

admin

Επιδόματα – εφάπαξ συνταξιούχων: Τι καταβάλλεται από 8 έως 10 Μαΐου

admin

ΗΠΑ: Το εμπορικό έλλειμμα παρέμεινε σε υψηλό ενός έτους

admin

Πατέλης: Η πραγματικά χαμένη 4ετία ήταν το 2015-2019

admin

Πάουελ της Fed: Δεν βλέπω ούτε το stag ούτε το flation

admin

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Οι Έλληνες μαθητές στην πρώτη δεκάδα του ευρωπαϊκού διαγωνισμού γνώσεων για το χρήμα

admin

Διορίστηκε αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ο Γιάννης Τσακίρης

admin

Επίδομα παιδιού: Κλείνει στις 10 Μαΐου η πλατφόρμα Α21

admin

Υπ. Υποδομών: Υπογραφή σύμβασης 13,1 εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα στην ΠΕ Τρικάλων

admin