Image default
Τοις Μετρητοίς

‘Αραγε, ποιος να έχει δίκιο ;

Εκτεταμένη  εκροή  πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τους Έλληνες επενδυτές αποκαλύπτει εδώ και αρκετούς  μήνες το μηνιαίο στατιστικό δελτίο “Axia Numbers” του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Για την ακρίβεια από τον περασμένο Μάιο οι εγχώριοι επενδυτές βάση της ανάλυσης της συναλλακτικής δραστηριότητας βγαίνουν στη τελική γραμμή του μήνα μόνο πωλητές με τους ξένους επενδυτές θεσμικούς και μη να αρπάζουν ότι πέφτει στο τραπέζι. Πιό συγκεκριμένα από τις αρχές του έτους έως και το περασμένο Σεπτέμβριο οι Έλληνες επενδυτές από τις συναλλαγές αγορών και πωλήσεων που πραγματοποιούν καθημερινά  έχουν  βγεί  καθαροί πωλητές πάνω από  135  εκατ. ευρώ, ενώ το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι   οι  Έλληνες ιδιώτες επενδυτές  έχουν βγεί  καθαρά πωλητές για πάνω από  273 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη οι ξένοι  βγαίνουν συνεχώς αγοραστές, το αντίστροφο δηλαδή από αυτό που συνέβαινε πέρυσι, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα επενδυτικά funds  να αλωνίζουν αγοράζοντας παραπάνω από 150 εκατ. ευρώ ενώ περιέργως  καθαροί αγοραστές κατά 32,76 εκατ. ευρώ είναι και οι ιδιώτες ξένοι επενδυτές (!).

Δε θέλω να το ξεστομίσω αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς, ιδιως αν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις στους επόμενους μήνες, το φαινόμενο αυτό δε δουλεύει σχεδόν ποτέ υπέρ μας, μιας που πιάνω και μένα ως Έλληνα επενδυτή.

Όταν παρουσιαζόμαστε  με τέτοιο τρόπο πωλητές στατιστικά στεκόμαστε από τη λάθος πλευρά της χρηματιστηριακής σκακιέρας. Το παρελθόν δείχνει ότι όποτε οι ξένοι επενδυτές θεσμικοί και μη τοποθετούνται συνεχώς ως αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο αυτό που επακολουθεί δεν τους έχει διαψεύσει σχεδόν ποτέ. Όταν μάλιστα οι αγορές τους γίνουν πιό οφθαλμοφανείς στο ταμπλό τότε το χρηματιστήριο παίρνει φωτιά οδηγώντας τους δείκτες σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Στην ερώτηση τώρα  πως οι ξένοι ξέρουν περισσότερα από τους ντόπιους οι πιο “παλιοί” έχουν καταλήξει στη διαπίστωση που φέρνει πολλούς από τους αλλοδαπούς κωδικούς να κατευθύνονται από ισχυρά πορτοφόλια  υψηλών ιστάμενων ελληνικών επιχειρηματικών πόλων ή με απλά λόγια ανθρώπων που παράγουν πλούτο. Εκτός τώρα από  τα ανοδικά  ίχνη που αφήνει η αγορά πάνω στη χρηματιστηριακή άμμο υπάρχουν και οι σοβαρές ενδείξεις που θέλουν τα μεγάλα  αμερικανικά funds να στρέφουν  όλο και περισσότερο το βλέμμα τους πάνω στη μικρή  ελληνική αγορά.

Οι Αμερικανοί λοιπόν, όπου αυτή τη στιγμή είναι οι νούμερο 1 αλλοδαποί επενδυτές κατέχοντας σε εισηγμένες αξία 6 δισ. ευρώ,  ακονίζουν στη κυριολεξία τα μαχαίρια τους επιταχύνοντας την όλο και μεγαλύτερη κεφαλαιακή διείσδυσή τους στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Αμερικανικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια  τα οποία έχουν ισχυρό  σύμμαχο την υπερβάλλουσα ρευστότητα,  τις απίθανες υπεραξίες που καταγράφουν στην πατρίδα τους  και φυσικά τη σημαντική πτώση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο.

Κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική είναι στα άνωθεν λεγώμενα  η “εισβολή” του  αμερικανικού fund της CVC Capital Partners  ως Cornerstone επενδυτή  στη ΔΕΗ. Για αυτό κάποιοι διακεκριμένοι αναλυτές διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους επιμένοντας όσο και αν κάποιοι κοιμούνται πάνω στο κρεβάτι της στασιμότητας  ότι αυτό που έρχεται στα επόμενα χρόνια στο ελληνικό χρηματιστήριο ίσως να μην έχει  προηγούμενο.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin

Ευρωσύμβουλοι: Ο τεχνολογικός όμιλος που ετοιμάζει ισχυρό deal

admin

Fourlis Group: Έτοιμος να υλοποιήσει στο μέγιστο το αναπτυξιακό του πλάνο

admin

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

“Φθηνότερη” τράπεζα στην Ευρώπη η Alpha Bank

admin

Όταν οι ΑΕΕΑΠ πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας

admin

Πιθανό καμπανάκι το έντονο κατέβασμα της Wall Street

admin