Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Morgan Stanley: Eρχεται πτώση στις αγορές

morgan-stanley:-Υποβάθμιση-των-ελληνικών-μετοχών

Ο αναλυτής της Morgan Stanley, Graham Seker, δήλωσε ότι το επόμενο έτος θα είναι μια ταραχώδης περίοδος για όσους επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές.

Η προειδοποίηση της Morgan Stanley εκδόθηκε μετά από μια σειρά προσεκτικών εκτιμήσεων για το 2022. Η προηγούμενη ασταμάτητη ανάκαμψη ώθησε τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές σε υψηλά ρεκόρ. Οι αναλυτές της Goldman Sachs και της Credit Suisse αναμένουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο έτος, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Ενώ οι αγορές θα κινηθούν συνολικά υψηλότερα, μια διψήφια βουτιά το 2022 είναι «αρκετά πιθανή», ανέφερε σε συνέντευξη ο υπεύθυνος στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές μετοχές στη Morgan Stanley. «Οι μετοχές έχουν κινηθεί υψηλότερα εδώ και 18 μήνες, χωρίς να έχει υπάρξει μια ουσιαστική διόρθωση» σημείωσε. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί για 12 μήνες ακόμα», πρόσθεσε. 

«Θα ήμασταν αγοραστές στη διόρθωση, αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι οι αγορές έχουν σημειώσει ένα τρομακτικό άλμα τους τελευταίους 18 μήνες, οπότε η πλειονότητα των αποδόσεων του κύκλου από τις μετοχές έχει ήδη συμβεί», τόνισε στο - ο κ. Σέκερ. 

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και ο περιορισμός της δημοσιονομικής τόνωσης θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές θα προσγειωθούν παρά θα επαναλάβουν το ράλι της φετινής χρονιάς. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, το outlook δεν είναι τόσο καλό για τους επόμενους 12 μήνες όσο για τους 12 προηγούμενους», επισήμανε ο κ. Σέκερ. 

Ο ίδιος βλέπει τρεις βασικούς κινδύνους για την Ευρώπη την επόμενη χρονιά:

  • Η ζήτηση να είναι κατώτερη από το αναμενόμενο, οδηγώντας την οικονομία σε ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού, που θα ασκήσει πίεση στα περιθώρια των εταιρειών. 
  • Πολιτικά ρίσκα από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές μέχρι μια απότομη επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
  • Ο αντίκτυπος από το πιθανό tapering της ΕΚΤ στο κρατικό χρέος των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. 

Ωστόσο, το βασικό σενάριο για τον ίδιο είναι ότι κανένα από τα ρίσκα αυτά δεν θα υλοποιηθεί, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να υποχωρούν και τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. 

Το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί η οικονομική επέκταση για δύο με τρία χρόνια ακόμα, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα εταιρικά κέρδη, σημείωσε. 

Οι αναλυτές της Morgan Stanley προτιμούν τις ευρωπαϊκές και ιαπωνικές μετοχές από τις μετοχές των ΗΠΑ και των αναδυόμενων αγορών. Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται με ιστορικά χαμηλή αποτίμηση έναντι των πραγματικών αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων και των αμερικανικών μετοχών, πρόσθεσε ο κ. Σέκερ. 

Σχετικα αρθρα

Στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον η οικονομία της Ευρώπης

admin

Νέο CFO όρισε η Alibaba

admin

Δώρο Χριστουγέννων 2021 – ΟΑΕΔ: Η ημερομηνία πληρωμής για ανέργους

admin

Evergrande: Σε χαμηλό 11 ετών οι μετοχές της

admin

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 10 Δεκεμβρίου

admin

O δορυφόρος που εξαφανίστηκε και η μήνυση των 35 εκατ. δολαρίων

admin

Η Shell αποχωρεί από την ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου «Cambo» στον Ατλαντικό

admin

Θ. Σκυλακάκης στη «Ν»: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις με σημαντικές βελτιώσεις

admin

Ασφαλιστικό: Μαζική φυγή για… καλύτερη σύνταξη

admin

Τι θα καταβληθεί από ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 6-10 Δεκεμβρίου

admin

Τι θα καταβληθεί από ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 6-10 Δεκεμβρίου

admin

Ποιος (δεν) φοβάται τον πληθωρισμό

admin