Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Η Τουρκία στο χείλος του οικονομικού γκρεμού

Η οικονομική κρίση της Τουρκίας εισήλθε σε μια ταραχώδη νέα φάση, με το νόμισμά της να βυθίζεται σε νέο ιστορικό χαμηλό και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ετοιμάζεται να συναντήσει τον ηγέτη ενός περιφερειακού αντιπάλου σε αναζήτηση ξένων επενδύσεων.

Η λίρα υποχώρησε έως και 18% την Τρίτη, πριν υποχωρήσει ελαφρά, απειλώντας να κλονίσει περαιτέρω την οικονομία υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη, δυσκολεύοντας τις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν το χρέος σε ξένο νόμισμα και αυξάνοντας το κόστος των εισαγόμενων αγαθών, ιδιαίτερα του πετρελαίου. Αυτό θα ωθούσε το ποσοστό πληθωρισμού, επί του παρόντος γύρω στο 20%, ακόμη υψηλότερο, βλάπτοντας περαιτέρω τα νοικοκυριά, λένε οι αναλυτές.

Ο κ. Ερντογάν οδήγησε το νόμισμα να κινηθεί περαιτέρω προς τα κάτω όταν επέμενε στην άποψή του τη Δευτέρα ότι τα υψηλότερα επιτόκια δεν περιορίζουν τον πληθωρισμό και μόνο μειώνουν την οικονομική ανάπτυξη. Είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Τουρκία θα απορρίψει την ορθόδοξη νομισματική πολιτική διεξάγοντας έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας».

Αλλά σε ένδειξη της αυξανόμενης πίεσης στον κ. Ερντογάν, του οποίου η δημοτικότητα παραπαίει στις πολιτικές δημοσκοπήσεις, αναζητά επίσης βοήθεια σε απίθανα μέρη.

Ο ντε φάκτο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, αναμένεται να επισκεφθεί τον κ. Ερντογάν την Τετάρτη, καθώς η Άγκυρα αναζητά τις τόσο απαραίτητες ξένες επενδύσεις. Η επίσκεψη θα αποτελέσει ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ δύο μεγάλων αντιπάλων της Μέσης Ανατολής, με την Άγκυρα να προσφέρει στα Η.Α.Ε. πιθανή υποστήριξη σε έναν ευρύτερο αγώνα ενάντια στο Ιράν, τον άλλο κύριο αντίπαλο του Άμπου Ντάμπι.

Ενώ οι προσδοκίες ήταν χαμηλές για μια γενική προσέγγιση, 0οι επενδυτικές συνομιλίες ήταν στο τραπέζι. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επενδύσεις είναι στην ατζέντα για την επίσκεψη του διαδόχου.

Η Τουρκία και τα Η.Α.Ε. ήταν στις αντίθετες πλευρές ενός ευρύτερου αγώνα για εξουσία σε συγκρούσεις που εμφανίστηκαν στη Μέση Ανατολή μετά τις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης του 2011, υποστηρίζοντας αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Τα Εμιράτα υποστήριξαν επίσης ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο το 2013, το οποίο ανέτρεψε μια εκλεγμένη, συμμαχική με τους Τούρκους ισλαμιστική κυβέρνηση στη χώρα.

Η Τουρκία προσπάθησε να επιλύσει τις συγκρούσεις με αντιπάλους, όπως τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος φέτος, καθώς ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να αμβλύνει τη δική του διεθνή απομόνωση. Τούρκοι αξιωματούχοι λένε επίσης ότι η προσέγγιση με το Άμπου Ντάμπι υποκινείται από την ώθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να απομακρυνθεί από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

«Τώρα υπάρχει αυτό το αίσθημα απομόνωσης στην Τουρκία και η τουρκική πλευρά συνειδητοποίησε ότι δεν είναι βιώσιμη», δήλωσε ο Mithat Rende, πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κατάρ, αναφερόμενος στις προσπάθειες προσέγγισης με τα αραβικά κράτη.

Η Τουρκία, με τη σειρά της, μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει το Άμπου Ντάμπι σε έναν ευρύτερο αγώνα ενάντια στο Ιράν, τον άλλο κύριο αντίπαλο των Εμιράτων, λένε οι αναλυτές.

Ο κ. Ερντογάν έχει διαφωνήσει εδώ και καιρό ενάντια σε αυτό που αποκαλεί λομπίστες που πιέζουν υψηλά επιτόκια και υποστήριξε ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Τουρκία από το 2018 είναι ξένης σχεδίασης. Η εθνικιστική του ρητορική έχει επεκταθεί και στη γεωπολιτική, για να συγκεντρώσει υποστήριξη στο εσωτερικό. Νωρίτερα αυτό το έτος, απείλησε να απελάσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ και αρκετούς απεσταλμένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κριτική τους στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας. Τελικά αποχώρησε από αυτή την απειλή.

Σηματοδοτώντας την πιθανότητα να έρθουν περισσότεροι οικονομικοί πόνοι, ο Ugur Aydemir, βουλευτής από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ή AKP, είπε ότι οι Τούρκοι πρέπει να χαλιναγωγήσουν τις δαπάνες τους για να ξεπεράσουν μια πιθανή κρίση.

«Ίσως θα πρέπει να τρώμε ψωμί και κρεμμύδια για μέρες, για εβδομάδες, αλλά δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση για την ασφάλειά μας», είπε στους συναδέλφους του βουλευτές.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα παρά τα επίσημα μέτρα για τον ετήσιο πληθωρισμό που έφτασε σχεδόν το 20% τον Οκτώβριο. Αυτή η κίνηση έρχεται σε αντίθεση με τη συμβατική οικονομική θεωρία, η οποία υποστηρίζει ότι η χαλαρότερη νομισματική πολιτική ενισχύει τις τιμές καταναλωτή. Στην περίπτωση της Τουρκίας, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις μπορεί επίσης να υποφέρουν καθώς οι ξένοι επενδυτές πηγαίνουν τα μετρητά τους αλλού.

Στο σκεπασμένο παζάρι της Κωνσταντινούπολης, έναν αιωνόβιο κόμβο για τις συναλλαγές νομισμάτων και χρυσού, ένας έμπορος είπε ότι οι τιμές μετατροπής σε έναν ηλεκτρονικό πίνακα δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με την πτώση της λίρας, προκαλώντας σύγχυση μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

«Ήταν μια πολύ αγχωτική μέρα», είπε ο έμπορος Ozgur Anik. «Περισσότεροι άνθρωποι ήρθαν για να πουλήσουν δολάρια αργότερα μέσα στην ημέρα για να αποκομίσουν κέρδος από τις υψηλές τιμές».

Η τουρκική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε την Τρίτη τους Τούρκους να μην πουλήσουν νομίσματα στα τρέχοντα επίπεδα, τα οποία, όπως είπε, ήταν αδικαιολόγητα και «εντελώς αποκομμένα από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη».

Με τις τιμές των εισαγωγών να αναμένεται να αυξηθούν και μια πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού στο εγγύς μέλλον, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, είπαν οι αναλυτές. Ωστόσο, η κυβέρνηση πίεσε τους λιανοπωλητές να διατηρήσουν τις τιμές σταθερές για να περιορίσουν την πολιτική ανάκαμψη.

Οι αγορές είδαν την ομιλία του κ. Ερντογάν τη Δευτέρα ως πίεση στην τουρκική κεντρική τράπεζα να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, σύμφωνα με αναλυτές της UniCredit. Οι επενδυτές περίμεναν ήδη μια νέα μείωση στην επόμενη συνεδρίαση τον Δεκέμβριο, και ορισμένοι βλέπουν ότι ο κύκλος χαλάρωσης θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτό το παράλογο πείραμα που δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει το συντομότερο δυνατό και να επιστρέψουμε σε εξειδικευμένες πολιτικές που θα επιδιώξουν την ευημερία του τουρκικού λαού», δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας Semih Tümen, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του τον περασμένο μήνα από τον κ. Ερντογάν.

Προς το παρόν, ο τραπεζικός τομέας της Τουρκίας φαίνεται ισχυρότερος από ό,τι ήταν το 2018, όταν μια παρόμοια νομισματική κρίση έθεσε τον κλάδο υπό τεράστια πίεση, ενισχύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων των τραπεζών. Οι αναλυτές λένε ότι οι δανειστές θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα επίπεδα αδυναμίας της λίρας, αν και μια παρατεταμένη πτώση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αύξηση των ξένων αποταμιεύσεων.

«Οποιαδήποτε ένδειξη πλημμύρας αιτημάτων απόσυρσης θα προκαλούσε πιθανώς μια λυγμή προς πιο επιθετικές μορφές κεφαλαιακών ελέγχων», σημείωσε ο Jason Tuvey, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, μια εταιρεία συμβούλων οικονομικής έρευνας με έδρα το Λονδίνο.

Η πτώση της λίρας της Τρίτης, εάν διατηρηθεί, θα ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο, όταν ο κ. Ερντογάν απέλυσε τον προηγούμενο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος ήταν υπέρ των υψηλότερων επιτοκίων. Το μέγεθος της κίνησης είναι αξιοσημείωτο στο πλαίσιο των αγορών συναλλάγματος. Ακόμη και τα πιο ευμετάβλητα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών τείνουν να κινούνται λιγότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα την ημέρα έναντι του δολαρίου τις περισσότερες ημέρες – μια κίνηση 2 ή 3 ποσοστιαίων μονάδων θεωρείται σημαντική.

«Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζουν οι Τούρκοι», δήλωσε ο Uday Patnaik, επικεφαλής χρέους αναδυόμενων αγορών στη Legal & General Investment Management. «Καθώς οι άνθρωποι χάνουν την πίστη τους στην αξία του νομίσματος, θα μπορούσατε να δείτε μια πιθανή κίνηση στις τράπεζες. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό, δεν το έχουμε δει ακόμη από όσο ξέρω».

Τόσο τα τουρκικά κρατικά ομόλογα σε τοπικό νόμισμα όσο και σε δολάρια πωλήθηκαν την Τρίτη. Η απόδοση του 10ετούς χαρτονομίσματος σε δολάριο σκαρφάλωσε στο 7,2%, σημειώνοντας άνοδο για πέμπτη συνεχή ημέρα. Το spread σε ένα σημείο αναφοράς πενταετούς ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης διευρύνθηκε σε λίγο λιγότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες, κοντά στο επίπεδο στο αποκορύφωμα του στρες που προκλήθηκε από την πανδημία τον Μάρτιο του 2020.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τουρκικές μετοχές. Ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index σημείωσε άνοδο 1,7%.

Η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς υποδηλώνει ότι οι Τούρκοι τοποθετούν τα χρήματά τους σε μετοχές ως αντιστάθμιση πληθωρισμού αντί να διατηρούν μετρητά, δήλωσε ο Edward Glossop, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Aberdeen Standard Investments. Αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε επίσης στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης περιόδου υπερπληθωρισμού, είπε.

Σχετικα αρθρα

Χειμερινός τουρισμός – Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί – Το στοίχημα των last minute κρατήσεων

admin

UBS: 4 σενάρια για τον αντίκτυπο της Όμικρον σε οικονομία και αγορές

admin

Β. Κικίλιας: Πάνω από 75%-80% η πληρότητα δημοφιλών χειμερινών προορισμών την εορταστική περίοδο

admin

Bασιλείου (Eurobank) – Θετικά τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό το 2022

admin

Κικίλιας – Άνω του 75% η πληρότητα των χειμερινών προορισμών την εορταστική περίοδο 

admin

Eurogroup: Η πρόοδος «φέρνει» την επόμενη δόση των 767 εκατ. ευρώ

admin

Έως 60% η μέση πληρότητα πανελλαδικά σε χειμερινούς προορισμούς – Προσδοκίες ανάκαμψης στις γιορτές

admin

Τουρισμός – Πώς μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα στην ελληνική οικονομία

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Τεράστιες εταιρίες φέρνουν στη χώρα μας επενδύσεις

admin

Πιο ευέλικτο Σύμφωνο Σταθερότητας θέλει η ΕΚΤ: Τα 6 βήματα

admin

ΥΠΑΑΤ: Εν εξελίξει προγράμματα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

admin

Η ΑΑΔΕ ξεσκαρτάρει τα ληξιπρόθεσμα: Ποια χρέη διαγράφονται

admin