Image default
BLOOMBERG

Ο Όλαφ Σολτς θα γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας – Πώς μοιράζονται οι θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο

Ο Όλαφ Σολτς είναι ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας μετά τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, που στοχεύει να ανανεώσει την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή και προωθώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Έπειτα από σχεδόν δύο μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, το SPD του Σολτς ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τη συμφωνία τους με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες σήμερα.

Λεπτομέρειες για τη συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα, όταν ο Σολτς και οι ηγέτες των άλλων δύο κομμάτων θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 3 μ.μ. στη γερμανική πρωτεύουσα (4 ώρα Ελλάδας).

Ο συνασπισμός εξασφαλίζει πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή και η κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού η τρικομματική συμφωνία εγκριθεί και από τα μέλη των κομμάτων.

Η τριμερής συμμαχία -για πρώτη φορά δοκιμάζεται κάτι τέτοιο σε εθνικό επίπεδο- έχει μια σειρά από προτεραιότητες πολιτικής που εκτείνονται από επιθετικές επενδύσεις για την προστασία του κλίματος έως την αύξηση των κατώτατων μισθών και τη μείωση των δαπανών για χρέος.

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει μεγάλη περίοδο χάριτος. Τα κρούσματα της Covid-19 στην Γερμανία είναι εκτός ελέγχου, οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη με τις συνέπειες του Brexit και τις διαφωνίες μεταξύ των πρώην ανατολικών κρατών.

Ο Σολτς, ένας χαμηλών τόνων πραγματιστής που βγήκε από το καλούπι της Μέρκελ, έχει πολυετή εμπειρία ως υπουργός Οικονομικών, δήμαρχος του Αμβούργου και είναι ένα βαρέων βαρών στέλεχος του SPD από τα χρόνια του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Πολλά από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του δεν είναι δοκιμασμένα και οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων αφήνουν πολλά περιθώρια για διαμάχες.

Ο πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πρόκειται να γίνει υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με μια πρώτη λίστα με ονόματα του υπουργικού συμβουλίου που είχε στη διάθεσή του το - τη Δευτέρα.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ – ένας από τους δύο αρχηγούς των Πρασίνων μαζί με την Αναλένα Μπέρμποκ- που υποστήριξε στην καμπάνια του φιλόδοξες δαπάνες για τον μετασχηματισμό της γερμανικής βιομηχανίας και των υποδομών, θα γίνει «υπερυπουργός» για την οικονομία, το κλίμα και την ενέργεια.

Η Γερμανία θα μπορούσε να αναλάβει γρήγορα έναν διαφορετικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.

Η Αναλένα Μπέρμποκ αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η πρώην υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων θέλει η χώρα της να παίξει έναν πιο κεντρικό ρόλο, έχει επανειλημμένα επικρίνει την Κίνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιτίθεται στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 της Ρωσίας.

Ενώ το FDP διαδραμάτιζε παραδοσιακά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, οι Πράσινοι έχουν υπηρετήσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μόνο μία φορά στο παρελθόν -υπό τον Σρέντερ από το 1998 έως το 2005- και τα μέλη του έχουν υψηλές προσδοκίες.

Η κυβερνητική συμμαχία υπό τον Σολτς σχηματίστηκε σχετικά γρήγορα για τα γερμανικά δεδομένα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τις πολιτικές διαφορές.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν οριακά τους συντηρητικούς της Μέρκελ στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου και το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο άφησε ελάχιστες εναλλακτικές στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πάντως, οι Χριστιανοδημοκράτες περνούν στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά μετά από τα 16 χρόνια της Μέρκελ στην καγκελαρία και μόλις για τρίτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία του, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχετικα αρθρα

Γιατί οι οικονομίες της Ευρώπης βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τις ΗΠΑ στη σύγκρουση με τη Ρωσία

admin

Φυσικό αέριο: Επί ποδός για την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών η Κομισιόν

admin

Σε συζητήσεις για συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στην Ιταλία Vodafone Group και Iliad

admin

Bitcoin: Καπνός πάνω από 600 δισ. δολάρια μέσα σε 2 μήνες – Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Μπάιντεν

admin

Elon Musk: Προσφέρει δορυφορικό ίντερνετ στην Τόνγκα που χτυπήθηκε από το τσουνάμι

admin

Morgan Stanley: Το πετρέλαιο brent θα φτάσει στα 100 δολάρια το τρίτο τρίμηνο του έτους

admin

Morgan Stanley για πετρέλαιο: Πότε θα «χτυπήσει» τα $100 το βαρέλι το brent

admin

Netflix: Βουλιάζει η μετοχή της – Απογοήτευσαν οι προβλέψεις για τους νέους συνδρομητές

admin

CVC Capital Partners: Προσανατολίζεται στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

admin

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια μετά την έκρηξη του πληθωρισμού

admin

Χρυσός: Σε υψηλό δύο μηνών με φόντο τον πληθωρισμό

admin

Brian Chesky: Ο CEO της Airbnb αποφάσισε να ζει σε διαφορετική πόλη κάθε δύο εβδομάδες

admin