Image default
Αγορές

Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης: Γιατί αυξάνει το ωράριο συνεδρίασης;

Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης: Γιατί αυξάνει το ωράριο συνεδρίασης;

Τη διεύρυνση του ωραρίου εργασιών ανακοίνωσε το γερμανικό χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 θα ανοίγει στις 10.00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείνει στις 22.00 το βράδυ (23.00 ώρα Ελλάδας) από 18.40 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) που έκλεινε μέχρι σήμερα.

Στόχος του γερμανικού χρηματιστηρίου είναι να αντιμετωπίσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και ιδιαίτερα απέναντι στην Wall Street που κλείνει στις 23.00 (ώρα Ελλάδας). Στελέχη ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η απόφαση αυτή θα φέρει αυξημένους τζίρους στη Φρανκφούρτη αλλά ταυτόχρονα θα αυξήσει την πίεση προς άλλες αγορές της ευρωζώνης που θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Τα ίδια στελέχη πάντως αφήνουν να εννοηθεί ότι η κίνηση αυτής της Φρανκφούρτης έρχεται για να επωφεληθεί από το Brexit και να αποσπάσει μερίδια αγοράς από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου που κλείνει όπως και η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αγορών λίγο μετά τις 18.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογες κινήσεις για τη διεύρυνση του ωραρίου μελετούν και άλλα χρηματιστήρια για να προσελκύσουν ξένους πελάτες. Πρόσφατα σε διεύρυνση του ωραρίου συναλλαγών προχώρησε το χρηματιστήριο της Μόσχας στοχεύοντας σε πελάτες της ασιατικής αγοράς, ενώ και η διοίκηση του χρηματιστηρίου του Τόκιο μελετά την αύξηση του ωραρίου συναλλαγών για προσελκύσει επενδυτές από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στις 2 Ιουλίου 2021 συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από την δημιουργία του γερμανικού δείκτη Dax που ξεκίνησε από τις 1.163 μονάδες. Xθες έκλεισε στις 15.878 μονάδες. Πολύ γρήγορα οι γερμανικές επιχειρήσεις υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα «blue chips» στην αμερικανική διάλεκτο του χρηματιστηρίου, άρχισαν να βλέπουν την ένταξη στον δείκτη DAX ως σφραγίδα οικονομικής ευρωστίας, η οποία μπορεί να προσελκύσει θεσμικούς, αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Κάθε τρεις μήνες συνεδριάζει μία ομάδα εργασίας στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης για να αποφασίσει ποιες επιχειρήσεις μπορούν να προστεθούν στη λίστα του DAX ή να αφαιρεθούν από αυτήν. Κύρια κριτήρια είναι ο τζίρος και η χρηματιστηριακή αξία των ενδιαφερομένων. 15 εταιρίες καταγράφουν αδιάλειπτη παρουσία στον DAX από τον Ιούλιο του 1988. Μεταξύ αυτών είναι οι τράπεζες Deutsche Bank και Commerzbank, η ασφαλιστική εταιρία Allianz, οι αυτοκινητοβιομηχανίες BMW, Daimler και Volkswagen. Στις πιο ηχηρές «αποχωρήσεις» περιλαμβάνονται o άλλοτε κολοσσός της πληροφορικής Nixdorf, τα πολυκαταστήματα Kaufhof και Karstadt, καθώς και η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Mannesmann.

  • Γερμανία
  • χρηματιστηριακή συνεδρίαση
  • διεύρυνση ωραρίου
  • Brexit
  • Wall Street
  • blue chips

    Σχετικα αρθρα

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κορυφώνεται

    admin

    Δειλά ανοδική η έναρξη των συναλλαγών στις ευρωαγορές

    admin

    Ασιατικές αγορές: Χλιαρή αντίδραση μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Άλμα στην Κίνα

    admin

    Wall Street: Νευρικότητα μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Ανέκαμψε ο Dow Jones

    admin

    Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

    admin