Image default
Επιχειρήσεις

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στη Βουλή η 4η συμπληρωματική σύμβαση ύψους €45,3 εκατ. με την κοινοπραξία υπό την Άκτωρ

Για τη συμπληρωματική σύμβαση της «Αττικό Μετρό» με την κοινοπραξία «Άκτωρ-Webuild-Ηitachi Rail STS-Hitachi Rail» συνολικού ύψους 45,3 εκατ. ευρώ ενημέρωσε την Πέμπτη την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Καραγιάννης.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά συμπληρωματική σύμβαση για το μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αλλαγής σχεδιασμού για τον σταθμό της Βενιζέλου με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων και τη συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών.

Η νέα συμπληρωματική σύμβαση του μετρό Θεσσαλονίκης που έχει βάλει νέο ορόσημο παράδοσης, τον Δεκέμβριο του 2023 θα καλύψει τρεις βασικούς τομείς.

Πρώτον, τις υπόλοιπες αρχαιολογικές ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης των ευρημάτων βάσει προηγούμενης υπουργικής απόφασης της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη συνολικής αξίας 16.650.000 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, τις διαφοροποιημένες μελέτες και εργασίες κατασκευής του σταθμού της Βενιζέλου, ο οποίος επανασχεδιάζεται προϋπολογισμού 13.000.000 ευρώ. Τρίτον, τη φύλαξη και συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του έργου, τις μελέτες και εργασίες ανάδειξής τους πέραν της Βενιζέλου και την επανατοποθέτησή τους στους σταθμούς «Αγία Σοφία» και «Διασταύρωση Συντριβάνι» και όσες εργασίες απαιτούνται καθώς και τις μελέτες αναστήλωσης του μνημείου Χαμζά Μπέη που θα αποζημιωθούν στο σύνολό τους κατά 15.700.000 ευρώ.

Για το μετρό της Θεσσαλονίκης έχουν προηγηθεί άλλες τρεις συμπληρωματικές συμβάσεις αξίας 41.800.000, 25.000.000 και 17.827.524 ευρώ αντίστοιχα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έργο των αρχαιολογικών ερευνών.

Συνολικά η δαπάνη για την αρχαιολογική έρευνα έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 164.977.524 ευρώ και χωρίς να έχει τελειώσει, ενώ έχουν δοθεί συνολικές αποζημιώσεις στον ανάδοχο ύψους 120 εκατ. ευρώ!

Η συζήτηση για την πορεία των εργασιών του μετρό Θεσσαλονίκης για το οποίο υπάρχει και νέα προσφυγή κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενημέρωση της Βουλής περιελάμβανε ακόμη άλλα δύο έργα: την σύμβαση της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης και την κατασκευή, ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση-τηλεδιοίκηση, τηλεπικοινωνίες και σύστημα ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα-Βόλος με αναβάθμιση της Σιδηροδρομικής Γραμμής στο Τμήμα Σ.Σ. Λατομείου-ΒΙΠΕ-Βόλος.

Η γραμμή θα έχει τον χαρακτήρα προαστιακού σιδηροδρόμου που θα συνδέει τις δυο πόλεις, ενώ στον σχεδιασμό προβλέπεται και η σύνδεση με το λιμάνι του Βόλου.

Διαβάστε ακόμη:

Με 9μηνη καθυστέρηση η λειτουργία του Φορέα Ακινήτων – Τι πρέπει να γνωρίζουν τα ευάλωτα νοικοκυριά

Μητσοτάκης στην Washington Post: Η Ελλάδα είχε πολύ σοβαρά προβλήματα – Πώς επέστρεψε σε θετική πορεία

«Ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές η Jefferies – Η Ελλάδα ένα από τα πιο ισχυρά turnarounds το 2021

Σχετικα αρθρα

Twitter: Αλλάζει η πολιτική στα προσωπικά δεδομένα με φωτογραφίες – βίντεο

admin

Χρ. Μεγάλου: Στηρίζουμε την ανάκαμψη με δάνεια 5,4 δισ. ευρώ στο 11μηνο

admin

Noval: Πώς κατανεμήθηκαν οι ομολογιές στη δημόσια προσφορά

admin

Η έκβαση της δημόσιας προσφοράς του ομολόγου της Noval Property

admin

Performance Technologies: Από 8/12 ξεκινά η διαπραγμάτευση των 1,13 εκατ. νέων μετοχών

admin

Performance Technologies: Από 8/12 σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές

admin

Noval Property: Στις 7/12 ξεκινά η διαπραγμάτευση των 120.000 ομολογιών

admin

Noval Property: Στις 7 Δεκεμβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των ομολογιών

admin

Στη Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ πωλείται η Terra Creta

admin

Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ εξαγόρασε την Terra Creta

admin

Eurobank ΑΕΔΑΚ: Αξιολόγηση «5-αστέρια» για το Fund of Funds ESG

admin

B&F: Συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τεσσάρων θυγατρικών

admin