Image default
Ευρώπη

Σλοβενία: Συζήτηση για τις απειλές προς τη δημοκρατία και την ελευθερία των ΜΜΕ

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν την κατάσταση των ευρωπαϊκών αξιών στη Σλοβενία, εστιάζοντας στο κατά πόσον το κράτος δικαίου και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης απειλούνται.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πολλοί ευρωβουλευτές τόνισαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές απειλές για τη δημοκρατία στη Σλοβενία, παρά τις θετικές εξελίξεις. Επισημαίνοντας την αποχρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης, την παρενόχληση στο διαδίκτυο, τις καταχρηστικές μηνύσεις (SLAPPs) που βλάπτουν την πολυφωνία και τις απειλές κατά των διαφωνούντων στο εξαιρετικά πολωμένο πολιτικό περιβάλλον της χώρας, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι (συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού) είναι υπεύθυνοι για τις προσπάθειες φίμωσης των επικριτικών φωνών.

Αρκετοί ευρωβουλευτές επισήμαναν επίσης ότι η καθυστέρηση στον διορισμό των Σλοβένων εισαγγελέων στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποδίδεται σε πολιτικούς λόγους. Τόνισαν επίσης τη διαφθορά και τον αντίκτυπο των καθυστερημένων διορισμών εισαγγελέων σε σχετικές έρευνες, καθώς και την απειλή που αντιμετωπίζει η Ένωση από τον πολλαπλασιασμό των ανελεύθερων πολιτικών κινημάτων στα κράτη μέλη.

Ωστόσο, μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης είτε έχουν επιλυθεί είτε έχουν πολιτικά κίνητρα. Ο διορισμός εισαγγελέων στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οριστικοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα τόνισαν, ενώ υπενθύμισαν επίσης τη λύση που βρέθηκε πρόσφατα για τη χρηματοδότηση του εθνικού ειδησεογραφικού πρακτορείου STA. Ως εκ τούτου, πολλοί ευρωβουλευτές ισχυρίστηκαν ότι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών αξιών δεν αποτελεί πρόβλημα στη Σλοβενία.

Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση εδώ με τον υπουργό Anže Logar εξ ονόματος της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου και τον Επίτροπο Reynders.

Σχετικές πληροφορίες

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι η νέα ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή της ΕΕ, η οποία είναι αρμόδια για τη δίωξη εγκλημάτων εις βάρος των οικονομικών της συμφερόντων, όπως η δωροδοκία, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η φορολογική απάτη. Η συμμετοχή των κρατών μελών είναι εθελοντική — επί του παρόντος 22 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας, έχουν επιλέξει να συμμετάσχουν και να αναθέσουν στους εισαγγελείς τους τη διεξαγωγή των ερευνών στη χώρα καταγωγής τους.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιουνίου 2021. Στην έκθεση της Επιτροπής του 2021 για το κράτος δικαίου στη Σλοβενία επισημάνθηκε ότι ο διορισμός εισαγγελέων στη χώρα καθυστερεί αδικαιολόγητα και προειδοποίησε για την αδυναμία έγκαιρου διορισμού εισαγγελέων στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετέβη πρόσφατα στη Λιουμπλιάνα, όπου οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με εθνικές αρχές, δημοσιογράφους και ΜΚΟ για να αξιολογήσουν τον σεβασμό των αξιών της ΕΕ στη χώρα.

Σχετικα αρθρα

«Από το αγρόκτημα στο πιάτο»: Ο ρόλος των καινοτόμων συστατικών και της τεχνολογίας τροφίμων στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής

admin

Ανακήρυξη του Vjosa ως Εθνικού Πάρκου: Η κυβέρνηση της Αλβανίας βρίσκεται σε αδιέξοδο

admin

Το «Clean Aviation» απογειώνεται- Όραμα οι «Πράσινοι Ουρανοί»

admin

Επεισόδια σε διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων για τον κορονοϊό

admin

Στις Βρυξέλλες ο Θ. Πλεύρης για το συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ

admin

ΕΕ: Κατά 600 εκατομμύρια έχει μειωθεί ο πληθυσμός των πτηνών από το 1980

admin

Η Βουλγαρία θα μειώσει το δημόσιο τομέα κατά 15% – Αναμένονται 30.000 απολύσεις

admin

Κόντρα υπηρεσιακής- μελλοντικής κυβέρνησης στην Τσεχία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

admin

Την άμεση απελευθέρωση Ντεμιρτάς ζητεί η ΕΕ

admin

Αξιωματούχος SPD: Οι σοσιαλιστές πρέπει να χτίζουν «προοδευτικές» συμμαχίες

admin

«Σύμπραξη για Καθαρό Υδρογόνο» ύψους 2 δισ. ευρώ: σήμα κατάργησης των αυτοκινήτων με καύσιμο το υδρογόνο

admin

Η Ισπανία καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία από το 2008

admin