Image default
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Να καταδικαστεί στην πράξη η τουρκική επεκτατική πολιτική

«Η Ευρώπη μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μόνο αν στην περιοχή της Μεσογείου επικρατούν συνθήκες ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη του συνεδρίου «1821-2021: Η Ελλάδα στη Μεσόγειο», που συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το υπουργείο Εξωτερικών.

   Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η Τουρκία «προσπαθεί να ξαναζωγραφίσει τον χάρτη, παραμερίζοντας την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου» και «θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταδικαστεί στην πράξη και στην ουσία η τουρκική επεκτατική πολιτική της “Γαλάζιας Πατρίδας”, που παραβιάζει τα δικαιώματα όλων των γειτονικών κρατών».

   Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «στη Μεσόγειο βρίσκεται η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Λευκωσία».

   Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύπλευρα το ζήτημα ασφάλειάς της, βάζοντας τα τελευταία χρόνια τη Μεσόγειο στο επίκεντρο της πολιτικής της. Ειδικότερα, αναβάθμισε τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ αναπτύσσει πολυεπίπεδες σχέσεις και με χώρες όπως η Αλγερία, η Τυνησία και το Μαρόκο.

   Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η χώρα μας έχει καλλιεργήσει στο πλαίσιο του EUMED ένα ισχυρό πλέγμα συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου.

   Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα με την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων, ενισχύει τη συμμετοχή της στις δράσεις του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, εμβαθύνει τη στρατηγική της συναντίληψη με χώρες της Μεσογείου όπως η Γαλλία, ενδυναμώνει τις σχέσεις της με στρατηγικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ και αξιοποιεί τη γεωγραφική τη θέση προς κάθε κατεύθυνση.

   Όσον αφορά την περιβαλλοντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής η Ελλάδα αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο την ανάγκη δράσης γύρω από το περιβάλλον της Μεσογείου». Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέο μεσογειακό Green Deal και, βέβαια, να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητές της μπλε οικονομίας και τη σημασία που έχουν αυτές για την ΕΕ».

   Ανέφερε επίσης ότι «η ανάπτυξη της χώρας μας ως στρατηγικού κόμβου για εμπορεύματα και ενέργεια αποτελεί μία επιπλέον εγγύηση ασφαλείας» και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ενδυνάμωση της χώρας ως ναυτιλιακού πόλου. Χαρακτήρισε το λιμάνι του Πειραιά ως το «το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου, μετά από τη σοβαρή και στρατηγική επιλογή να συνδεθεί με την Κίνα».

   Αντίστοιχα, ανέφερε ότι προχωράει η επένδυση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με σκοπό να καταστήσουμε την Ελλάδα έναν κόμβο, μέσα από τον οποίο «θα έρχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης».

   Με αυτήν την πολυεπίπεδη και πολύπλευρη πολιτική, κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός, θέλουμε να θωρακίσουμε τη χώρα μας, δίνοντάς της τον ρόλο ενός ισχυρού παίκτη στη Μεσόγειο, ο οποίος προσβλέπει στη συνεργασία και την πολιτιστική σύγκλιση ανάμεσα στους λαούς της περιοχής.

- -

Σχετικα αρθρα

ΣΥΡΙΖΑ:  Το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Κ. Μητσοτάκη, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης

admin

Καταψηφίστηκε από 159 βουλευτές η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

admin

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη – Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δικαίου

admin

Μητσοτάκης: «Ο κ. Ανδρουλάκης ταυτίζεται με εκδοτικό συγκρότημα – Εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»

admin

Ελληνική Λύση για παραιτήσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

admin

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη

admin

Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος – Όλο το παρασκήνιο

admin

Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση προανακριτικής – Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης

admin

Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση – Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα

admin

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές

admin