Image default
Οικονομία

Στην «πρίζα» η διασύνδεση Νάξου – Σαντορίνης

Την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έλαβε η σύμβαση για τη διασύνδεση ανάμεσα στη Νάξο και τη Σαντορίνη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης και ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι έτσι σηματοδοτείται τις επόμενες ημέρες η έναρξη της κατασκευαστικής φάσης του έργου.

Εκτίμησε με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών ότι το έργο προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί των αντίστοιχων έργων για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, ενώ έως το τέλος Νοεμβρίου πρόκειται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα τρία νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων που υπολείπονται. Θα συνδεθούν με την Αττική μέσω Λαυρίου. Σκοπός είναι τα έργα να ολοκληρωθούν μέσα στο 2024.

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά οφέλη με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, κάνοντας λόγος για μηδενικές εκπομπές ρύπων στο τέλος της δεκαετίας, αφού «με τις νέες διασυνδέσεις που κυοφορούνται στο Αιγαίο θα είμαστε σε θέση να αποσύρουμε επιπλέον 850 μεγαβάτ ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής», ενώ ως προς τα οικονομικά οφέλη όταν θα συντελεστεί η πλήρης διασύνδεση, είπε πως μέχρι το 2030 αναμένεται να εξοικονομηθούν 440 εκ. ευρώ το χρόνο και μέχρι το 2030 κι όταν πλέον διασυνδεθούν όλα τα νησιά το όφελος θα φθάσει στο 1,5 δισεκ. ευρώ.

Εξάλλου, μιλώντας στην ίδια Επιτροπή ο γενικός διευθυντής Θερμοηλεκτρικής και Υδροηλεκτρικής Παραγωγής, Φώτης Καραγιάννης, ενημέρωσε ότι τα μισά έργα και σχεδόν ο μισός προϋπολογισμός των νέων έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ αφορούν νησιά.

- – ΜΠΕ

Σχετικα αρθρα

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 3 Απριλίου

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin