Image default
Ευρώπη

Διασημότητες στην Ισπανία καλούν τους άνδρες να δώσουν τέλος στην έμφυλη βία

ΜΑΔΡΙΤΗ
Οι άνδρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να τερματίσουν τη σεξιστική συμπεριφορά και την έμφυλη βία. Αυτό είναι το μήνυμα της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, που έγινε την Πέμπτη και στην οποία πήραν μέρος διάσημοι άνδρες στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου του σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδοβάρ.

Μερικά μόνο παραδείγματα βίαιης και σεξιστικής συμπεριφοράς που ανέφεραν οι συμμετέχοντες στην στήλη Efeminista του πρακτορείου EFE:

  • Όταν “εκμεταλλεύεσαι ότι μια κοπέλα είναι μεθυσμένη για να φιληθείς μαζί της”,
  • “όταν αμφισβητείς τη σχέση της με τους φίλους της”,
  • “ελέγχοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης” ή
  • “ακολουθώντας μια γυναίκα στο δρόμο”

“Θα έλεγα στους νεότερους ανθρώπους ότι η πρώτη τους επαφή με το σεξ και με την απόλαυση των αισθήσεων δεν πρέπει να είναι μέσω του πορνό (…) ότι η πραγματικότητα μιας σχέσης μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας περνά μέσα από άλλα μονοπάτια αμοιβαιότητας και σεβασμού”, δήλωσε ο Αλμοδόβαρ.
Ο επιπολασμός της βίας μεταξύ συντρόφων εκτιμάται σε 43% για τη συναισθηματική κακοποίηση, 12% για τη σεξουαλική κακοποίηση και 8% για τη σωματική κακοποίηση, σύμφωνα με την Κλαούντια Γκαρσία-Μορένο, επικεφαλής της ομάδας για τη σεξουαλική υγεία, το φύλο, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και την εφηβεία (GRR) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία επίσης συμμετείχε στη συζήτηση.
Την Πέμπτη, όλα τα ισπανικά πολιτικά κόμματα, με μόνη εξαίρεση το ακροδεξιό VOX, κατέληξαν σε συμφωνία για την ανανέωση του κρατικού συμφώνου κατά της έμφυλης βίας, το οποίο επρόκειτο να λήξει τον Σεπτέμβριο του 2022, και το οποίο θα επιτρέψει τη “προστασία” της χρηματοδότησής του.
Αυτή η πολιτική συναίνεση “αποτελεί τη βάση” για την προώθηση αποτελεσματικών δημόσιων πολιτικών για την επίτευξη “του κοινού στόχου της πλήρους εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών” στην Ισπανία, τόνισε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ισπανικού κοινοβουλίου Μεριτέξελ Μπατέτ.
Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες ξεκίνησε η 16ήμερη διεθνής εκστρατεία #OrangeTheWorld υπό την καθοδήγηση της UN Women με στόχο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να σηκώσουν το ανάστημά τους και να αναλάβουν δράση κατά της βίας λόγω φύλου.
Το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών (EWL), ένα δίκτυο-ομπρέλα ευρωπαϊκών γυναικείων οργανώσεων με έδρα τις Βρυξέλλες, απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας μια “τολμηρή οριζόντια οδηγία για την καταπολέμηση και την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών”. Η έκκληση έχει υποστηριχθεί από περισσότερους από 60 ευρωβουλευτές μέχρι στιγμής.
(Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων

admin

Μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση η Κίνα από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν

admin

Η Αλβανία υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο ειρηνευτικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ

admin

Το Μαυροβούνιο ενδέχεται να ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια»

admin

ΗΠΑ και ΕΕ επικρίνουν την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης των εκλογών από τους Κροάτες της Βοσνίας

admin

Για φυσικό αέριο και συνεργασία θα συζητήσουν Βούτσιτς και Πούτιν

admin

Μητσοτάκης – Ζέντερ: «Στρατηγικό συμφέρον της Ε.Ε. η διατήρηση ασφαλούς περιβάλλοντος στη Μεσόγειο»

admin

ΕΕ: Δεν γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά με τις κυρώσεις στη Ρωσία

admin

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ οι εταιρείες εμπορίας – εισαγωγής σιτηρών

admin

Η Βουλγαρία πιθανόν να επιτρέψει την εξωσωματική γονιμοποίηση με γενετικό υλικό από αποβιώσαντες συζύγους

admin

Η Καρινθία της Αυστρίας σταματά την έκδοση διαβατηρίων λόγω επίθεσης χάκερ

admin