Image default
Ευρώπη

Η Γαλλία λέει όχι σε νέο lockdown, αλλά ενισχύει την εκστρατεία εμβολιασμού

Η Γαλλία δεν θα προχωρήσει σε νέους περιορισμούς ή απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ θα επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού της για να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 εν μέσω ενός τέταρτου ευρωπαϊκού κύματος.

Ο υπουργός Υγείας Olivier Véran έκανε την ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (25 Νοεμβρίου), καθώς ο συνδυασμός της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Delta και των ψυχρότερων θερμοκρασιών είδε τα νέα κρούσματα να φτάνουν τα 32.591 την Τετάρτη.

«Έχουμε τα μέσα για να αποτρέψουμε τις δραματικές συνέπειες των πρώτων κυμάτων», δήλωσε ο Véran.

Ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, η Γαλλία επιλέγει «να συμβιβάσει την ελευθερία με την ευθύνη» – όπως δήλωσε ο Véran, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Παιδείας Jean-Michel Blanquer και τον γενικό διευθυντή Υγείας Jérôme Salomon.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας ή κλείσιμο των καταστημάτων – τουλάχιστον προς το παρόν.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας σκοπεύει να επιταχύνει τον εμβολιασμό, ξεκινώντας με την προσφορά αναμνηστικής δόσης εμβολίου σε όσους είναι 18 ετών και άνω, πέντε μήνες μετά την τελευταία δόση τους.

«Ο αντίκτυπος στην υγεία είναι μεγάλος, αλλά μειώνεται σημαντικά χάρη στην εμβολιαστική κάλυψη» – όπως δήλωσε ο Salomon. Πρόσθεσε ότι τα πιστοποιητικά COVID θα παραμένουν έγκυρα έως τον Ιανουάριο, και αυτό μόνο εάν οι ενισχυτικές δόσεις χορηγούνται εντός του χρονικού διαστήματος των πέντε μηνών.

Ο Véran ακολουθεί τις συστάσεις της εθνικής υγειονομικής αρχής της χώρας (HAS), η οποία την Πέμπτη (25 Νοεμβρίου) μείωσε το συνιστώμενο χρονικό πλαίσιο αναμνηστικών εμβολίων από έξι σε πέντε μήνες.

«Η HAS θεωρεί ότι οι εξελίξεις της πανδημίας δικαιολογούν την επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού με τη συντόμευση του χρόνου μεταξύ του πρωτογενούς κύκλου εμβολιασμού και της αναμνηστικής δόσης», όπως ανέφερε η υγειονομική αρχή σε δελτίο Τύπου.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε επίσης ότι τα PCR τεστ και τα τεστ αντιγόνου που καθιστούν τα πιστοποιητικά COVID αξιοποιήσιμα για τους μη εμβολιασμένους θα ισχύουν μόνο για 24 ώρες από την επόμενη Δευτέρα (29 Νοεμβρίου) και μετά.

Περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι – και οι ανεμβολίαστοι είναι περισσότεροι από τους εμβολιασμένους ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας δέκα προς ένα, πρόσθεσε.

Ο Véran ανακοίνωσε επίσης την άφιξη μιας νέας θεραπείας κατά του ιού στις αρχές Δεκεμβρίου. Το αντι-ιικό φάρμακο, molnupiravir, που παρασκευάζεται από την Merck & co και χαρακτηρίζεται ως «πολύ ελπιδοφόρο». Το εν λόγω σκεύασμα θα προορίζεται για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ή για ηλικιωμένους. «Η Γαλλία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα το διαθέσει στους πολίτες της», πρόσθεσε ο υπουργός.

Περιορισμοί και δημοτικά σχολεία

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας τόνισε επίσης τη σημασία των μέτρων εξαερισμού του χώρου και της χρήσης μασκών, τα οποία είναι «ανεκτίμητα εργαλεία» που έχουν παραμεληθεί κάπως. Πρέπει «να συμμαζευτούμε», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτοί οι καθημερινοί περιορισμοί είναι τα κλειδιά της ελευθερίας μας».

Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές από την Παρασκευή σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων όπου απαιτείται η επίδειξη του πιστοποιητικού COVID, καθώς και για την πρόσβαση στις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Ο υπουργός Παιδείας Jean-Michel Blanquer δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα, τα δημοτικά σχολεία δεν θα χρειάζεται πλέον να κλείνουν εάν ένας μαθητής βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, καθώς ένα απλό αρνητικό τεστ θα επιτρέπει στα παιδιά να επιστρέψουν στην τάξη.

Ο Blanquer εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τον εμβολιασμό σε ηλικίες μεταξύ 12 και 17χρονων. Δήλωσε, μάλιστα, ότι το 75% από αυτούς έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Η Γαλλία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο εμβολιασμού παιδιών ηλικίας 5-11 ετών τις επόμενες ημέρες – μετά τη σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Πέμπτη (25 Νοεμβρίου).

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin

Η ΕΕ υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη οικονομία;

admin

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

admin

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

admin

ΕΕ: Χίλιοι ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη

admin

Ζελένσκι: Επίθεση στην ΕΕ επειδή «λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν τα 8 δισ.»

admin

Στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

admin

Η κατάσταση στην εργασιακή πολιτική της ΕΕ

admin

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στο Σότσι: Τι να περιμένουμε

admin

Στο Ντάλας, ο Όρμπαν καλεί τους Αμερικανούς συντηρητικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές του 2024

admin

Η Ελλάδα λέει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης

admin