Image default
Ευρώπη

Η ΕΕ πιστεύει πως έχει φτάσει η ώρα για τη δημιουργία ενιαίας κεφαλαιαγοράς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε την Πέμπτη (25 Νοεμβρίου) το τρίτο κύμα μεταρρυθμίσεων μέσα σε έξι χρόνια για να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια απρόσκοπτη αγορά Κινητών Αξιών και Αγορών που θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί καλύτερα το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ένα βήμα που θα φέρει τα χρηματιστήρια αντιμέτωπα με τις ανταγωνιστικές πλατφόρμες.

Το σχέδιο της ΕΕ για τη δημιουργία μιας ένωσης κεφαλαιαγορών (CMU) υπέστη πλήγμα όταν η Βρετανία και ο μεγάλος χρηματοπιστωτικός της τομέας αποχώρησαν από την ένωση.

Προκειμένου να το σχέδιο να διατηρηθεί στον σωστό δρόμο, η εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ πρότεινε τη δημιουργία ενός αρχείου τιμών μετοχών και ομολόγων και την παροχή δωρεάν πληροφοριών στους επενδυτές για τις εταιρείες. Πρότεινε επίσης βελτιώσεις στα μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια και σχεδιάζει να συντονίσει καλύτερα τον τρόπο ρύθμισής τους.

Η Επιτροπή θέλει να διευκολύνει την άντληση κεφαλαίων για τις εταιρείες προκειμένου να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους και να ανακάμψουν από το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας COVID-19. Το Brexit αφήνει επίσης τις Βρυξέλλες με έναν χρηματοπιστωτικό ανταγωνιστή στο κατώφλι τους.

«Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε τις δικές μας κεφαλαιαγορές», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Mairead McGuinness.

Το Ενιαίο Σημείο Πληροφόρησης θα διαμορφώσει, σε συνδυασμό με άλλα μέσα, το έδαφος για την CMU όταν εφαρμοστεί – είπε η ίδια.

«Υπάρχουν πολλοί καλοί παράγοντες που συσπειρώνονται για να καταστήσουν την ανάπτυξη της ένωσης κεφαλαιαγορών πιο πιθανή, συγκριτικά με το αν δεν είχαμε αυτές τις δυνάμεις που μας ωθούν στη βιωσιμότητα», δήλωσε η ίδια.

Οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ για να γίνουν νόμος.

Ο Markus Ferber, Γερμανός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής, δήλωσε ότι οι προτάσεις σημειώνουν μέτρια πρόοδο, αλλά δεν ανταποκρίνονται στη φιλοδοξία του σχεδίου CMU, καθώς αγνοούν σημαντικά θέματα – όπως η αλλαγή των φορολογικών κανόνων.

Η γερμανική ένωση επενδυτικών κεφαλαίων BVI δήλωσε ότι το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Ενιαίο Σημείο Πρόσβασης για τις εταιρικές χρηματοοικονομικές πληροφορίες θα βοηθήσει τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων.

«Περίπλοκο εγχείρημα»

Οι νομοθέτες και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της βιομηχανίας σχετικά με την πρόταση για Ενιαίο Σημείο Πρόσβασης για τις εταιρικές χρηματοοικονομικές πληροφορίες «όσο το δυνατόν πιο κοντά σε πραγματικό χρόνο είναι τεχνικά δυνατό» – και με χαμηλό κόστος -ή ακόμα και δωρεάν- για τους μικροεπενδυτές.

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων Αξιών (FESE) δήλωσε ότι η δέσμη ομολόγων CMU αποτυγχάνει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των αγορών της ΕΕ.

«Τα χρηματιστήρια εξακολουθούν να ανησυχούν για τους κινδύνους ενός τόσο περίπλοκου εγχειρήματος» – όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της FESE Rainer Riess σχετικά με τις εν λόγω προτάσεις.

Η Ένωση Χρηματοπιστωτικών Αγορών της Ευρώπης (AFME), η οποία εκπροσωπεί επενδυτικές τράπεζες και αμοιβαία κεφάλαια, δήλωσε ότι η υπό συζήτηση πρόταση είναι απαραίτητη για την υλοποίηση της CMU.

Το Cboe που ανήκει το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο Cboe Europe, δήλωσε ότι η πρόταση κάνει διακρίσεις εις βάρος των πανευρωπαϊκών πλατφορμών όπως η ίδια. Πρόσθεσε ότι δεν χαρακτηρίζεται από φιλοδοξία..

Οι προτάσεις της Πέμπτης δυσχεραίνουν ορισμένους τύπους εξωχρηματιστηριακών ή «σκοτεινών» συναλλαγών, με στόχο τη διοχέτευση περισσότερων συναλλαγών στα χρηματιστήρια. Εκπρόσωποι του κλάδου λένε ότι αυτό θα μπορούσε να εκτρέψει τις επιχειρήσεις στο Λονδίνο, όπου οι ρυθμιστικές αρχές υιοθετούν μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση μετά το Brexit.

Η ΕΕ χρησιμοποιεί τη δέσμη CMU για να προβεί σε επιπλέον αλλαγές – όπως η απαγόρευση της πληρωμής για τη ροή εντολών, ή όταν οι μεσίτες λιανικής προωθούν τις εντολές των πελατών τους σε άλλους διαπραγματευτές έναντι αμοιβής.

Σχετικα αρθρα

Επίτροπος Υγείας: Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας

admin

Διάσκεψη για την Προστασία των Συνόρων: Στις διοργανώτριες χώρες η Ελλάδα 

admin

Επίτροπος υγείας: Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας

admin

Σολτς: Δεν είναι λογική η σιωπή απέναντι στην ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

admin

Μακρόν: Κοινή δράση της ΕΕ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία

admin

ΕΕ: «Τρέχουν» τα σχέδια της Επιτροπής για τη δέσμευση του άνθρακα στη γεωργία

admin

Η Λεπέν επιτίθεται στην ΕΕ, αλλά έχει χάσει τη δυναμική της

admin

Σ. Μισέλ: Ήρθε σε επαφή με κρούσμα – Δεν θα παραστεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

admin

Ουκρανία: Αντιδρά στη «διπλωματία του υδρογόνου» της Γερμανίας

admin

Ζώντας με πυρηνικά εργοστάσια στα σύνορά σας

admin

Δικαστήριο της ΕΕ: Καταγγέλλει την αυστριακή πρακτική πολιτογράφησης

admin

Σλοβενία: Εξετάζει στενότερους δεσμούς με την Ταϊβάν

admin