Image default
Πολιτική

Μπορέλ σε Κεφαλογιάννη: Η ΕΕ πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει την ανάληψη ενεργειών από πλευράς της Επιτροπής ώστε αφενός να αναχαιτιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου με το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων που έχουν στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων και αφετέρου την επανεκκίνηση ενός δημιουργικού διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου.

Στην ερώτηση του ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε τονίσει ότι έχουν συμπληρωθεί 47 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας και ακόμη και σήμερα η Κύπρος, ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, παραμένει «ακρωτηριασμένη» με το βόρειο τμήμα της να τελεί υπό κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα και να έχει εποικηθεί με πάνω από 120.000 εποίκους από την Τουρκία.

Είχε, επίσης, επισημάνει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος τάσσονται αταλάντευτα υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό για την επανένωση της Νήσου στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κοινοτικού κεκτημένου στο πλαίσιο μία δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

Στον αντίποδα η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένουν στη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο ενώ ο Τούρκος πρόεδρος και ο ηγέτης του Τουρκοκυπρίων προχώρησαν σε πλήρη αντίθεση με τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο άνοιγμα των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Στην απάντησή του για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αντιπρόεδρος Γιοσέπ Μπορέλ Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ καταδίκασε απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και τις απαράδεκτες εξαγγελίες που έκαναν στις 20 Ιουλίου 2021 ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μίας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει του κεκτημένου που έχει θεμελιωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά η απάντηση:

EL

E-003518/2021

Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(18.11.2021)

Η ΕΕ καταδίκασε απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και τις απαράδεκτες εξαγγελίες που έκαναν στις 20 Ιουλίου 2021 ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και νέες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στη νήσο και να υπονομεύσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών με σκοπό τη μόνιμη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει του κεκτημένου και των αρχώνστις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποίησαν σύντομη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα Βαρώσια κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 18 Οκτωβρίου 2021 , μετά τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021 και τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Ιουλίου 2021. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση επιτόπου και να συνεργάζεται με την Τουρκία για την αποφυγή περαιτέρω εντάσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε το σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού στην Ισπανία, αναβλήθηκε το μέτρο επίδειξης στην εστίαση

Πέθανε ο εφοπλιστής Φίλιππος Αλέξανδρος Εμπειρίκος-Κουμουνδούρος

Ο Ερντογάν κατηγορεί τώρα τους «βαρόνους του χρήματος» για «σαμποτάζ» στην τουρκική λίρα

Σχετικα αρθρα

Τσίπρας: Ζητά ξανά εκλογές – Τι είπε για εσωκομματικά, Πολάκη και Κίνημα Αλλαγής

admin

Νέο γκάλοπ: Κρατά η ΝΔ το διψήφιο προβάδισμα, αλλά ο Ανδρουλάκης απειλεί τον δικομματισό

admin

Με τροπολογία αναγνωρίζονται οφειλόμενα 8,5 εκατ. ευρώ της Πυροσβεστικής στον NSPA

admin

Επικοινώνησαν οι ΥΠΕΞ Ισραήλ – Τουρκίας έπειτα από 13 χρόνια

admin

«Κωλοτούμπα» ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε υπέρ της δημοσιοποίησης ονομάτων των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα

admin

Οικονόμου κατά Τσίπρα: Μάθαμε ότι δε θα ψηφίσει και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

admin

Τσίπρας: Nα φύγει η επικίνδυνη κυβέρνηση, δεν υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση

admin

Αλέξης Τσίπρας στο Kontra: Ζητάμε εκλογές για να σωθούν ανθρώπινες ζωές – «Κιτς» και κομματική εκμετάλλευση με τα Rafale

admin

Δημοσκόπηση: Διαφορά 11,8% της ΝΔ -Στο 24,2% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 18,5% το ΚΙΝΑΛ

admin

Μητσοτάκης σε πρέσβεις για Τουρκία: Έτοιμοι για διαλόγο αλλά και για την προσαπιση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

admin

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 11,8 μονάδες το προβάδισμα ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου, έκπληξη διαρκείας από το ΚΙΝΑΛ

admin

Δείτε live: Συνέντευξη Τσίπρα στο Kontra – Απαντά στην εσωκομματική αντιπολίτευση

admin