Image default
Ευρώπη

Νέα Γερμανική κυβέρνηση: Οι Πράσινοι «ρεαλιστές» νίκησαν τους αριστερούς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Αφού ανακοίνωσαν στις 24 Νοεμβρίου στο Βερολίνο ότι ο σχηματισμός της λεγόμενης κυβέρνησης «φωτεινού σηματοδότη» έχει ολοκληρωθεί, το σοσιαλδημοκρατικό SPD, οι Πράσινοι και οι φιλελεύθεροι του FDP θα πρέπει τώρα να ανακοινώσουν ένα υπουργικό συμβούλιο 17 υπουργών που θα κατανεμηθούν μεταξύ των κομμάτων.

Το ποιο κόμμα θα αναλάμβανε ποιο υπουργείο είχε ξεκαθαρίσει στις 24 Νοεμβρίου, αλλά εκτός από το ότι ο Όλαφ Σολτς ορίστηκε καγκελάριος, δεν είχαν επιβεβαιωθεί πολλά άλλα.

Οι Πράσινοι, παραδοσιακά χωρισμένοι σε αριστερή και πραγματιστική πτέρυγα, είχαν αρχίσει τον μετασχηματισμό τους όταν η Ανναλένα Μπάερμποκ και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αμφότεροι πραγματιστές, είχαν αναλάβει την κοινή ηγεσία του κόμματος το 2018.

Καθώς ο πραγματιστής Τζεμ Οζντεμίρ προορίζεται τώρα να αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας, με τον Χάμπεκ να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος και την Μπάερμποκ το υπουργείο Εξωτερικών, όλα τα σημαντικά υπουργεία που απέκτησαν οι Πράσινοι βρίσκονται τώρα σε χέρια πραγματιστών.

Για την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η Στέφι Λέμκε θα γίνει υπουργός προστασίας του περιβάλλοντος, ένα μικρό υπουργείο, καθώς η προστασία του κλίματος είναι αρμοδιότητα του Χάμπεκ, και η Άννα Σπίγκελ υπουργός οικογένειας.

Καθώς οι περισσότεροι παρατηρητές ανέμεναν πως οι αριστεροί Άντον Χόφραιτερ και Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ, συν-επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, θα αναλάμβαναν θέσεις υπουργών, η ανακοίνωση καταδεικνύει τη διάβρωση της βάσης ισχύος των αριστερών στο κόμμα. 

Δεδομένου πως οι Πράσινοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση του σχήματος από την πλειοψηφία των μελών τους έως τις 3 Δεκεμβρίου για να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση με το SPD και το FDP, οι αριστεροί μπορούν τώρα να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να υπενθυμίσουν στους πραγματιστές τη δύναμή τους στο κόμμα.

Σε περίπτωση που τα μέλη του κόμματος των Πρασίνων δεν ψηφίσουν υπέρ του συνασπισμού του «φωτεινού σηματοδότη», τα κόμματα πρέπει να ξαναρχίσουν πάλι από την αρχή τις συζητήσεις. Ακόμη και μια οριακή ψήφος έγκρισης θα ήταν ένα κακό σημάδι καθώς οι Πράσινοι επιστρέφουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

(Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de) 

(Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

Σχετικα αρθρα

Κ. Σκρέκας: 100 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

admin

Προετοιμάζονται για κατάσταση πολέμου οι ένοπλες δυνάμεις της Ρουμανίας

admin

Ν. Δένδιας: «Λυπάμαι που ακόμη δεν έχουμε κοινή ευρωπαϊκή φωνή»

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Θα πρέπει να μαζευόμαστε δημοσιονομικά- Αυτό δεν σημαίνει απόσυρση μέτρων

admin

Ο Σολτς περπατά σε τεντωμένο σχοινί – Έντονες οι πιέσεις για μια λέσχη για το κλίμα

admin

Ήρθε ώρα η Ευρώπη να σταθεί στα πόδια της

admin

Frontex: Να ισορροπούν ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανάγκη προστασίας των συνόρων

admin

ΕΕ: Αναζητείται «κοινή γραμμή» για την τέταρτη δόση

admin

Η Τσεχία απορρίπτει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

admin

Η Σερβία καλείται να εφαρμόσει τον νόμο για την πράσινη ενέργεια χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις

admin

Γαλλικά στρατεύματα στη Ρουμανία- Προσπάθεια να ξεκαθαριστούν οι «παρεξηγήσεις»

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες με σημαντικές αλλαγές

admin