Image default
Ευρώπη

Νέα Γερμανική κυβέρνηση: Οι Πράσινοι «ρεαλιστές» νίκησαν τους αριστερούς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Αφού ανακοίνωσαν στις 24 Νοεμβρίου στο Βερολίνο ότι ο σχηματισμός της λεγόμενης κυβέρνησης «φωτεινού σηματοδότη» έχει ολοκληρωθεί, το σοσιαλδημοκρατικό SPD, οι Πράσινοι και οι φιλελεύθεροι του FDP θα πρέπει τώρα να ανακοινώσουν ένα υπουργικό συμβούλιο 17 υπουργών που θα κατανεμηθούν μεταξύ των κομμάτων.

Το ποιο κόμμα θα αναλάμβανε ποιο υπουργείο είχε ξεκαθαρίσει στις 24 Νοεμβρίου, αλλά εκτός από το ότι ο Όλαφ Σολτς ορίστηκε καγκελάριος, δεν είχαν επιβεβαιωθεί πολλά άλλα.

Οι Πράσινοι, παραδοσιακά χωρισμένοι σε αριστερή και πραγματιστική πτέρυγα, είχαν αρχίσει τον μετασχηματισμό τους όταν η Ανναλένα Μπάερμποκ και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αμφότεροι πραγματιστές, είχαν αναλάβει την κοινή ηγεσία του κόμματος το 2018.

Καθώς ο πραγματιστής Τζεμ Οζντεμίρ προορίζεται τώρα να αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας, με τον Χάμπεκ να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος και την Μπάερμποκ το υπουργείο Εξωτερικών, όλα τα σημαντικά υπουργεία που απέκτησαν οι Πράσινοι βρίσκονται τώρα σε χέρια πραγματιστών.

Για την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η Στέφι Λέμκε θα γίνει υπουργός προστασίας του περιβάλλοντος, ένα μικρό υπουργείο, καθώς η προστασία του κλίματος είναι αρμοδιότητα του Χάμπεκ, και η Άννα Σπίγκελ υπουργός οικογένειας.

Καθώς οι περισσότεροι παρατηρητές ανέμεναν πως οι αριστεροί Άντον Χόφραιτερ και Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ, συν-επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, θα αναλάμβαναν θέσεις υπουργών, η ανακοίνωση καταδεικνύει τη διάβρωση της βάσης ισχύος των αριστερών στο κόμμα. 

Δεδομένου πως οι Πράσινοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση του σχήματος από την πλειοψηφία των μελών τους έως τις 3 Δεκεμβρίου για να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση με το SPD και το FDP, οι αριστεροί μπορούν τώρα να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να υπενθυμίσουν στους πραγματιστές τη δύναμή τους στο κόμμα.

Σε περίπτωση που τα μέλη του κόμματος των Πρασίνων δεν ψηφίσουν υπέρ του συνασπισμού του «φωτεινού σηματοδότη», τα κόμματα πρέπει να ξαναρχίσουν πάλι από την αρχή τις συζητήσεις. Ακόμη και μια οριακή ψήφος έγκρισης θα ήταν ένα κακό σημάδι καθώς οι Πράσινοι επιστρέφουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

(Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de) 

(Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)

Σχετικα αρθρα

Ευλογιά των πιθήκων: Φθάνουν στην ΕΕ τα πρώτα εμβόλια

admin

Αχτσιόγλου: «Αφαίμαξη 3,8 δισ. των πολιτών και εμπαιγμός από την κυβέρνηση»

admin

Πώς θα συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία εν μέσω αποκλεισμού των θαλάσσιων λιμένων

admin

Ρωσική ενέργεια ή σκοτάδι και κρύο;

admin

«Ουδέν σχόλιο» από τις Βρυξέλλες για την αναγνώριση του «Turkaegean»

admin

Ουκρανοί πρόσφυγες, το κόστος για την Ευρώπη και οι επιπτώσεις

admin

Ας δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς τις ΜμΕ, και οι ΜμΕ θα αποδώσουν

admin

Η Γαλλία θα εκλέξει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης

admin

Ο υποψήφιος για την προεδρία θα «αποπέμψει αμέσως» την αυστριακή κυβέρνηση

admin

ΕΕ: Στέλνει εξοπλισμό για χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές στην Ουκρανία

admin

Γ. Κατρούγκαλος για Turkaegean: Ακραία αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο

admin

Κ. Αρβανίτης: «Μαύρη σελίδα» οι δεκάδες νεκροί στη Μελίγια – Παριστάνει πως δεν βλέπει η Ε.Ε.

admin