Image default
BLOOMBERG

Πετρέλαιο: Βουτιά κάτω από τα 74 δολάρια εν όψει της κρίσιμης συνάντησης του ΟΠΕΚ

Σημαντική πτώση σημειώνει η τιμή του πετρελαίου, καθώς το νέο στέλεχος του Covid 19 πυροδοτεί ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της ζήτησης ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ την επόμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη υποχώρησαν κάτω από τα 74 δολάρια το βαρέλι και ο δείκτης Brent σημείωσε πτώση άνω του 5%, καθώς το πετρέλαιο παρασύρθηκε από το κύμα επιφυλακτικότητας που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές.

«Με ελάχιστα στοιχεία για αυτό, η αγορά έχει δίκιο που πανικοβλήθηκε», δήλωσε ο Keshav Lohiya, ιδρυτής της εταιρείας αναλύσεων Oilytics. “Ωστόσο, αυτό είναι ένα παιχνίδι γάτας και ποντικού μεταξύ εμβολίων και μεταλλάξεων”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σιγκαπούρη έβαλαν φρένο στα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και ορισμένες γειτονικές χώρες λόγω της νέας μετάλλαξης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει τη διακοπή των ταξιδιών από την περιοχή.

«Η νέα μετάλλαξη του Covid που βρέθηκε στη Νότια Αφρική κρούει νέο κώδωνα κινδύνου», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. «Περιμένω από τον ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει την πορεία της μειούμενης στρατηγικής του, αλλά εάν το νέο στέλεχος εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα τις επόμενες ημέρες, μπορεί να αποφασίσει τελικά να σταματήσει τις μηνιαίες αυξήσεις».

Oil slides as virus concerns grip global markets

H κρίσιμη συνεδρίαση

Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει στις 2 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει την περαιτέρω πολιτική της παραγωγής των χωρών μελών για τον Ιανουάριο, μετά από την πρωτοφανή κίνηση των ΗΠΑ και άλλων χωρών να αξιοποιήσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα για να δαμάσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

Ερωτήματα εγείρονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη θέση της Κίνας στην αποδέσμευση των αποθεματικών, αφού κατονομάστηκε ως ένας από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Πεκίνο θέλει να διασφαλίσει ότι θεωρείται ανεξάρτητο και ότι το κοινό δεν παρερμηνεύει τη συνεργασία ως λήψη εντολών από την Ουάσιγκτον, είπαν αξιωματούχοι της χώρας.

Τα συμβόλαια Ιανουαρίου του West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 6,4% στα 73,36 δολάρια το βαρέλι από το κλείσιμο της Τετάρτης, και νωρίτερα ήταν στα 73,72 δολάρια.

Την Πέμπτη δεν έγιναν συναλλαγές λόγω της αργίας των Ευχαριστιών και θα πραγματοποιηθούν όλες την Παρασκευή.

Τα συμβόλαια Ιανουαρίου του Brent σημείωσαν πτώση 5,1%, στα 78 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αποκαθιστά την προσφορά με επιπλέον 400.000 βαρέλια ημερησίως στην αγορά κάθε μήνα, θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσο η αποδέσμευση των αποθεμάτων θα επιδεινώσει το πλεόνασμα που προβλέπει για τις αρχές του επόμενου έτους. Ωστόσο, ο οργανισμός κατηγορήθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας ότι δημιούργησε «τεχνητή στενότητα», προτρέποντας τον για ταχεία αύξηση των προμηθειών.

Η ικανότητα του ΟΠΕΚ να επιτύχει τους στόχους διεύρυνσης της παραγωγής του έχει παρεμποδιστεί από την υποαπόδοση ορισμένων μελών του. Ο οργανισμός πέτυχε μόλις τη μισή αύξηση που είχε σχεδιάσει για τον Οκτώβριο, καθώς τα αφρικανικά κράτη — ιδιαίτερα η Αγκόλα και η Νιγηρία — είχαν απώλειες στην παραγωγή τους.

Διαβάστε ακόμη:

ΗΠΑ: Αποδεσμεύουν 50 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου για να μειώσουν την τιμή

Σχετικα αρθρα

CVC Capital Partners: Προσανατολίζεται στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

admin

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια μετά την έκρηξη του πληθωρισμού

admin

Χρυσός: Σε υψηλό δύο μηνών με φόντο τον πληθωρισμό

admin

Brian Chesky: Ο CEO της Airbnb αποφάσισε να ζει σε διαφορετική πόλη κάθε δύο εβδομάδες

admin

Sony: Πώς εξανεμίστηκαν 20 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της σε μία ημέρα – Ο ρόλος του deal της Microsoft

admin

Burberry: Αναμένει ετήσια αύξηση κερδών 35% – Aυξημένο ενδιαφέρον για τα είδη πολυτελείας

admin

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα θα στηρίξει ισχυρή αντίδραση της ΕΕ σε τυχόν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

admin

Ενεργειακή κρίση: Πώς οι Ευρωπαίοι μειώνουν τους λογαριασμούς τους

admin

Donald Trump: Θα κατασκευάσει 2.300 πολυτελείς κατοικίες στο Μαϊάμι

admin

Βουτιά 22% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη – Η χειρότερη χρονιά δεκαετιών

admin

Πετρέλαιο: Σε υψηλό επταετίας το brent με φόντο τις γεωπολιτικές αναταραχές

admin

Κομισιόν: «Παράθυρο» για την επιβολή χρεώσεων στις καταθέσεις – Στο ευρωδικαστήριο το θέμα των αρνητικών επιτοκίων

admin