Image default
Ευρώπη

Τουρκία: Πρώτη ακρόαση του Καβαλά μετά από διαμάχη με τους δυτικούς συμμάχους

Τουρκικό δικαστήριο θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή (26 Νοεμβρίου) την τελευταία ακροαματική διαδικασία στη δίκη του φιλάνθρωπου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, η υπόθεση του οποίου προκάλεσε διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Άγκυρας και των δυτικών συμμάχων της, αφού ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή του.

Η δίκη του Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή χωρίς καταδικαστική απόφαση για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, έχει επικριθεί ως πολιτικά υποκινούμενη και συμβολίζει την καταστολή των διαφωνούντων υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση το απορρίπτει αυτό και ισχυρίζεται ότι τα δικαστήρια της Τουρκίας είναι ανεξάρτητα.

Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν απείλησε να απελάσει τους πρεσβευτές 10 χωρών – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, αφού επανέλαβαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ότι ο Καβαλά πρέπει να απελευθερωθεί.

Η προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων με τη Δύση αύξησε τότε την πίεση στο νόμισμα της τουρκικής λίρας, το οποίο έχει σημειώσει νέα χαμηλά ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω των επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων.

‘Χωρίς νόημα’

Ο Καβαλά αθωώθηκε πέρυσι από κατηγορίες που αφορούσαν πανεθνικές διαδηλώσεις το 2013, αλλά η απόφαση ανατράπηκε φέτος και συνδυάστηκε με κατηγορίες σε μια άλλη υπόθεση που αφορούσε απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα.

Ο Καβαλά, 64 ετών, δήλωσε ότι θα ήταν “ανούσιο” για τον ίδιο να παραστεί στις ακροάσεις του δικαστηρίου, καθώς μια δίκαιη δίκη θα ήταν αδύνατη – δεδομένων των σχολίων του Ερντογάν για τον ίδιο.

«Ως πολίτης που υπερασπίζεται το κράτος δικαίου, θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να ενεργώ με τρόπο που θα νομιμοποιούσε την τρέχουσα κατάσταση στην οποία είναι εκτεθειμένη η δικαιοσύνη», ανέφερε σε δήλωσή του.

 

 

Ο Καβαλά δικάζεται μαζί με άλλα 51 άτομα – σε συνδυασμό τριών ξεχωριστών υποθέσεων σχετικά με τις διαδηλώσεις του 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Το ΕΔΔΑ ζήτησε την απελευθέρωση του Καβαλά στα τέλη του 2019 λόγω έλλειψης στοιχείων ότι διέπραξε αδίκημα, κρίνοντας ότι η κράτησή του εξυπηρετούσε τη φίμωσή του.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης δήλωσε ότι θα κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας εάν ο Καβαλά δεν απελευθερωθεί, γεγονός που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην αποπομπή της Τουρκίας από τον οργανισμό.

Σχετικα αρθρα

Επίτροπος Υγείας: Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας

admin

Διάσκεψη για την Προστασία των Συνόρων: Στις διοργανώτριες χώρες η Ελλάδα 

admin

Επίτροπος υγείας: Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας

admin

Σολτς: Δεν είναι λογική η σιωπή απέναντι στην ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

admin

Μακρόν: Κοινή δράση της ΕΕ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία

admin

ΕΕ: «Τρέχουν» τα σχέδια της Επιτροπής για τη δέσμευση του άνθρακα στη γεωργία

admin

Η Λεπέν επιτίθεται στην ΕΕ, αλλά έχει χάσει τη δυναμική της

admin

Σ. Μισέλ: Ήρθε σε επαφή με κρούσμα – Δεν θα παραστεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

admin

Ουκρανία: Αντιδρά στη «διπλωματία του υδρογόνου» της Γερμανίας

admin

Ζώντας με πυρηνικά εργοστάσια στα σύνορά σας

admin

Δικαστήριο της ΕΕ: Καταγγέλλει την αυστριακή πρακτική πολιτογράφησης

admin

Σλοβενία: Εξετάζει στενότερους δεσμούς με την Ταϊβάν

admin