Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ:Μεγάλη πτώση,μεγαλύτερες ανησυχίες….

Τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ανέβηκε περαιτέρω όπως όλοι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές προέβλεπαν στις εκθέσεις του αλλά ακολουθεί η Καθαρά από το δικηγορία στη σκιά της νέας μετάλλαξης της πανδημίας του κορωνοιού αλλά και πιθανών νέων lockdown.

Tις τελευταίες εβδομάδες όλοι είχαμε γίνει μάρτυρες μιας ομοβροντίας ξένων εκθέσεων από μεγάλους οίκους που τονίζαν τη δυναμικότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και την πιθανότητα περαιτέρω ανόδου κάτι όμως που φαίνεται να διαψεύδεται παταγωδώς. 

Η εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που απειλεί να βυθίσει τον κόσμο και πάλι στο σκοτάδι της  πανδημίας σε συνδυασμό με την διατυπωμένη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι πολύ δύσκολο να προβεί σε νέα διανομή βοηθημάτων προς πληγείσες επιχειρήσεις  αλλάζει ουσιαστικά το κλίμα στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

Εάν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τον ακήρυχτο πόλεμο του φυσικού αερίου η τιμή του οποίου εχει σημειώσει αύξηση άνω του 300% καταλαβαίνουμε ότι μπαίνουμε σε ένα σαφώς πτωτικό trend για την Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μέχρι νεωτέρας.

O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,23% στις 869,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.090,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 3,95% στις 560,69 μονάδες.Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι ήδη αυτή την ώρα έχει πραγματοποιήσει σχεδόν διπλάσιο τζίρο άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ από τις προηγούμενες μέρες.

Αυτή την ώρα η μετοχή της Eurobank χάνει άνω του 3% απομακρυνόμενη οπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο από την προηγούμενη μακροπρόθεσμη κορυφή της των αρχών του 2020 όπως φαίνεται και από το διάγραμμα. 

Αντίστοιχη εικόνα όπως φαίνεται και από το διάγραμμα και για τη μετοχή της Εθνικής τράπεζας με πτώση 4% και μαζική έξοδο μεγάλων και μικρών επενδυτών και τα σχέδια για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να μπαίνουν προς το παρόν στο συρτάρι. 

Στην Ευρώπη, η εικόνα είναι ακόμα πιο βαριά, καθώς με το άνοιγμα του EUREX τα συμβόλαια του πανευρωπαϊκού Eurostoxx βυθίστηκαν στο -2,93%, με τη συνεδρίαση στις ευρωαγορές να ξεκινά βαθιά κόκκινη και τις απώλειες να ξεπερνούν πλέον και το 4%.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο -3,1%, ο γαλλικός CAC 40 στο -3,9%, ο βρετανικός FTSE 100, ο ιταλικός FTSE MIB στο -3,2% και ο ισπανικός IBEX 35 στο -4,1%.

Οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη κλυδωνίζουν και τα futures της Wall Street, με τα futures του Dow Jones να χάνουν πάνω από 800 μονάδες. Η αμερικανική αγορά παρέμεινε κλειστή χθες λόγω της αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ σήμερα θα λειτουργήσει για λιγότερος ώρες από το κανονικό λόγω της Black Friday.

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Γιατί η Fed δεν κάνει τη δουλειά της; – John H. Cochrane

admin

Είναι η Fed η μεγαλύτερη φούσκα του πλανήτη;

admin

Alpha Bank:Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα-Ψηφιοποίηση της Οικονομίας και Παραγωγικότητα

admin

Η απώλεια της Ουκρανίας από την Δύση και η επικείμενη αναταραχή…

admin

Οι αγορές το 2022: Πώς θα επιδράσουν πληθωρισμός και Κίνα-Mohamed A. El-Erian

admin

Επιτόκια και ομόλογα βυθίζουν τις αγορές

admin

Πώς η “ακίνδυνη” Όμικρον μπορεί να τσακίσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού

admin

Τα “μαύρα” σύννεφα πάνω από το 2022-N. Roubini

admin

Η αγορά ομολόγων προβλέπει αρνητικές οικονομικές εξελίξεις…

admin

Alpha Bank:Εξελίξεις σε Παραγωγικότητα και Απασχόληση στο μεταπανδημικό τοπίο-Η σημασία των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Το “τέρας” του πληθωρισμού παραμονεύει…

admin

Εθνική Τράπεζα: “Τριβές” με την εθελουσία και οι πολιτικές συρρίκνωσης

admin