Image default
Αγορές

Κυριολεκτικά μαύρη η Παρασκευή για τη Wall Street-«Βουτιά» 13% για το πετρέλαιο

Κυριολεκτικά μαύρη η Παρασκευή για τη Wall Street-«Βουτιά» 13% για το πετρέλαιο

Με απώλειες, που ξεπέρασαν το 2%, ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τη σημερινή (26/11) συνεδρίαση να ολοκληρώνεται νωρίτερα λόγω της Black Friday. Πρόκειται για τη χειρότερη συνεδρίαση του 2021.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 2,53% και έκλεισε στις 34.899,34 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 2,09% στις 4.603,20 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 2,23% στις 15.491,70 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, o Dow Jones έκλεισε στο -2,71%, ο S&P 500 στο -2,34% και ο Nasdaq στο -3,14%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του Dow Jones κατέγραψαν η American Express με «βουτιά» 8,62% και η Boeing με πτώση 5,41%.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι μετοχές αεροπορικών κατέγραψαν σημαντική πτώση υπό τον φόβο των ταξιδιωτικών περιορισμών, με τις μετοχές των Royal Caribbean, United Airlines, Delta Air Lines και American Airlines να υποχωρούν 13,22%, 9,57%, 8,34% και 8,79% αντίστοιχα

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Moderna έκλεισε με εκρηκτική άνοδο 20,57% ενώ και η μετοχή της Pfizer ενισχύθηκε κατά 6,09%.

Στο επίκεντρο των σημερινών ρευστοποιήσεων βρέθηκε η νέα αφρικανική μετάλλαξη, η οποία απειλεί τις παγκόσμιες χρηματαγορές, λόγω της πιθανής ανθεκτικότητάς της κατά του εμβολίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «βάφτισε» με το ελληνικό γράμμα Όμικρον τη νέα μετάλλαξη, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι η μετάλλαξη έχει μεγαλύτερο ρίσκο επαναμόλυνσης από τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού.

Ήδη, το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης εντοπίστηκε σε χώρα της Ευρώπης και συγκεκριμένα στο Βέλγιο, ενώ και στο Ισραήλ έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα.

Οι χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν ήδη να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις από τις χώρες της νότιας Αφρικής, ενώ και οι ΗΠΑ μελετούν τα δεδομένα γύρω από τη νέα μετάλλαξη για να αποφασίσουν εάν θα ακολουθήσουν μια παρόμοια προσέγγιση.

Κάτω από τα 70 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ακραία πτώση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου στον απόηχο της ανακάλυψης της νέας μετάλλαξης Όμικρον, με το «μαύρο χρυσό» να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον μηνών.

Το WTI παράδοσης Ιανουαρίου «βυθίστηκε» κατά 13,1% ή κατά 10,24 δολάρια και έκλεισε στα 68,15 δολάρια το βαρέλι, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από τις 20 Απριλίου του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market. Το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει πάνω από 15 δολάρια από το υψηλό του Οκτωβρίου στα 85,41 δολάρια.

Παράλληλα, το Brent παράδοσης Ιανουαρίου κατρακύλησε κατά 11,6% ή κατά 9,50 δολάρια και έκλεισε στα 72,72 δολάρια το βαρέλι, στην μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 21 Απριλίου του 2021.

Τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Σεπτεμβρίου. Σε επίπεδο εβδομάδας, το WTI υποχώρησε 10,42% και το Brent διολίσθησε 7,58%.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, υπό τον φόβο για νέα υποχώρηση της ζήτησης λόγω πιθανών νέων περιοριστικών μέτρων, σε μια περίοδο που η αγορά έδειχνε να ανακάμπτει.

Κέρδη για τον χρυσό

Μικρή άνοδο κατέγραψε ο χρυσός την τελευταία μέρα συνεδριάσεων της εβδομάδας, με το πολύτιμο μέταλλο να χάνει σημαντικό μέρος της ανόδου που κατέγραψε ενδοσυνεδριακά, κλείνοντας μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου πρόσθεσε 1,20 δολάρια ή κάτω από 0,1% την Παρασκευή, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.785,50 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά έπιασε τα 1.816,30 δολάρια.

Αντίθετα, σε εβδομαδιαία βάση, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε απώλειες της τάξης του 3,6%.

  • Wall Street
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • μετάλλαξη Όμικρον
  • Αφρική

    Σχετικα αρθρα

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin

    Συνεχίζεται η άνοδος στη Wall Street λόγω θετικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων

    admin

    Νέα άνοδος στις ευρωαγορές-Ώθηση από το rebound της Wall Street

    admin

    Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές- Τεχνολογικό ράλι στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Wall Street: Επιστροφή σε θετικό πρόσημο χάρη στις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    NYSE: Εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης διαπραγμάτευσης μετοχών

    admin

    Με το δεξί στην νέα εβδομάδα οι ευρωαγορές-Ρεκόρ ο FTSE 100

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street ενόψει των αποτελεσμάτων των Magnificent 7

    admin

    Ράλι ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    admin

    Ασιατικές αγορές: Rebound, με την ελπίδα αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

    admin

    Τεχνολογικό sell off στη Wall Street-Έχασε τις 5.000 μονάδες ο S&P 500

    admin

    Απέφυγαν τα χειρότερα οι ευρωαγορές-Έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας

    admin