Image default
Οικονομία

Moody’s: Τι χρειάζεται για να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα

Τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να παρακάμψει την αναθεώρηση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας την περασμένη Παρασκευή εξηγεί ο οίκος Moody’s. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η πανδημία προκαλεί αβεβαιότητα και έχει θέσει κάποια εμπόδια στην υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Ακόμη και αυτές που έχουν προχωρήσει όμως θα χρειαστούν χρόνο για να αποδώσουν ουσιαστικούς καρπούς. Το πόσο και πώς θα συνεχίσει η ΕΚΤ να στηρίζει τη χώρα μας διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο. 

Ο Moody’s αξιολογεί σήμερα τη χώρα μας με Ba3 και σταθερές προοπτικές – δηλαδή ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους. Η αξιολόγηση στηρίζεται σε τέσσερις παράγοντες: ισχύς της οικονομίας, ισχύς των θεσμών και της διακυβέρνησης, δημοσιονομική ισχύς και επίπεδο ρίσκου. 

Οι αναλυτές του οίκου αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η χώρα παρουσιάζει καλές επιδόσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

Επιπλέον σημειώνουν ότι παρόλο που το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο με διαφορά στη ζώνη του ευρώ, είναι διαχειρίσιμο χάρη στο ενοϊκό προφίλ του, το χαμηλό κόστος δανεισμού, αλλά και τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζουν ακόμη ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας, ενώ περιμένει την εισροή μεγάλων κοινοτικών κονδυλίων, που θα στηρίξουν την ανάπτυξη. 

O Moody’s περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 6,1% φέτος και 4,3% την επόμενη χρονιά, ενώ βλέπει τον πληθωρισμό στο 2,9% και 0,8% αντίστοιχα. Όσο για το χρέος υπολογίζει ότι θα διαμορφωθεί στο 198,3% φέτος και στο 191,4% το 2022. 

Γιατί λοιπόν δεν ήρθε η αναβάθμιση; Κύριος παράγοντας φαίνεται να είναι η αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία. Οι αναλυτές του οίκου  σημειώνουν ότι το αξιόχρεο της χώρας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις φέρει απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και τη βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης

Οι αναλυτές του οίκου θυμίζουν τις επιτυχημένες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές φέτος και προειδοποιούν ότι ο τερματισμός του PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο όπως φαίνεται το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα οδηγηθεί σε παράταση, αφού η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πανδημίας. Πρόσφατα η Capital Economics εκτιμούσε ότι ακόμη και εάν τελικά έρθει η λήξη του PEPP, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συμβατικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, χωρίς να έχουν πιάσει την επενδυτική βαθμίδα. 

– 

Σχετικα αρθρα

Fuel Pass: Στο τραπέζι 3μηνη παράταση και αύξηση στο επίδομα

admin

ΔΕΗ: Ισχυρές αντοχές στην ενεργειακή κρίση

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

admin

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 134 εκ. €

admin

ΕΕ: Εξετάζεται συμφωνία για ισραηλινό αέριο μέσω Αιγύπτου

admin

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Το έντυπο Ε2 και τα «μυστικά» για τα ενοίκια

admin

Πώς θα αποφύγουμε το «χειρόφρενο» στις μετακινήσεις το καλοκαίρι

admin

Power Pass: Ανακοινώθηκε ημερομηνία πληρωμής – Πότε μπαίνουν τα χρήματα

admin

Alpha bank:Οικονομική δραστηριότητα, Πληθωριστικές πιέσεις και Προσδοκίες

admin

Ρωσία: Νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, για να χαλιναγωγήσει το ρούβλι

admin

Apple: Διατηρείται σταθερή η παραγωγή iPhone καθώς η αγορά γίνεται πιο δύσκολη

admin

Π. Παππάς: «Οι προοπτικές της dry αγοράς είναι ευνοϊκές»

admin