Image default
Οικονομία

Moody’s: Τι χρειάζεται για να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα

Τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να παρακάμψει την αναθεώρηση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας την περασμένη Παρασκευή εξηγεί ο οίκος Moody’s. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η πανδημία προκαλεί αβεβαιότητα και έχει θέσει κάποια εμπόδια στην υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Ακόμη και αυτές που έχουν προχωρήσει όμως θα χρειαστούν χρόνο για να αποδώσουν ουσιαστικούς καρπούς. Το πόσο και πώς θα συνεχίσει η ΕΚΤ να στηρίζει τη χώρα μας διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο. 

Ο Moody’s αξιολογεί σήμερα τη χώρα μας με Ba3 και σταθερές προοπτικές – δηλαδή ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους. Η αξιολόγηση στηρίζεται σε τέσσερις παράγοντες: ισχύς της οικονομίας, ισχύς των θεσμών και της διακυβέρνησης, δημοσιονομική ισχύς και επίπεδο ρίσκου. 

Οι αναλυτές του οίκου αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η χώρα παρουσιάζει καλές επιδόσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

Επιπλέον σημειώνουν ότι παρόλο που το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο με διαφορά στη ζώνη του ευρώ, είναι διαχειρίσιμο χάρη στο ενοϊκό προφίλ του, το χαμηλό κόστος δανεισμού, αλλά και τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζουν ακόμη ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας, ενώ περιμένει την εισροή μεγάλων κοινοτικών κονδυλίων, που θα στηρίξουν την ανάπτυξη. 

O Moody’s περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 6,1% φέτος και 4,3% την επόμενη χρονιά, ενώ βλέπει τον πληθωρισμό στο 2,9% και 0,8% αντίστοιχα. Όσο για το χρέος υπολογίζει ότι θα διαμορφωθεί στο 198,3% φέτος και στο 191,4% το 2022. 

Γιατί λοιπόν δεν ήρθε η αναβάθμιση; Κύριος παράγοντας φαίνεται να είναι η αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία. Οι αναλυτές του οίκου  σημειώνουν ότι το αξιόχρεο της χώρας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις φέρει απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και τη βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης

Οι αναλυτές του οίκου θυμίζουν τις επιτυχημένες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές φέτος και προειδοποιούν ότι ο τερματισμός του PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο θα μπορούσε να θέσει υπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο όπως φαίνεται το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα οδηγηθεί σε παράταση, αφού η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πανδημίας. Πρόσφατα η Capital Economics εκτιμούσε ότι ακόμη και εάν τελικά έρθει η λήξη του PEPP, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συμβατικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, χωρίς να έχουν πιάσει την επενδυτική βαθμίδα. 

– 

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin

ΑΑΔΕ: Παρατάση καταβολής οφειλών λόγω της ειδικής διατραπεζικής αργίας

admin

ΑΔΜΗΕ: Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας

admin

Γιατί το κακάο έγινε «χρυσός» – Πότε θα φανεί η ακρίβεια στο ράφι

admin

Αγορά Παιγνίων: Αύξηση 15% στα πονταρίσματα τον Ιανουάριο του 2024

admin

ΥΠΕΘΟ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

admin