Image default
Ευρώπη

To Ευρωκοινοβούλιο ζητά από τις χώρες του Βίζεγκραντ να θέσουν εκτός νόμου την έμφυλη βία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία να επικυρώσουν αμέσως τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Στις χώρες του Βίσεγκραντ, η σύμβαση παραμένει ένα δύσκολο πολιτικό ζήτημα, κυρίως λόγω των εκστρατειών παραπληροφόρησης κατά του εγγράφου.

«Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης απειλείται από διάφορους μύθους που διαδίδουν συστηματικά οι αντίπαλοί της. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί αυτή η μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης», δήλωσε στο Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντίτα Χαράνζοβα (Dita Charanzová-Renew).

Η Τσεχία υπέγραψε τη σύμβαση το 2016, αλλά δεν την επικύρωσε ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τη Σλοβακία, όπου τα συντηρητικά κόμματα αντιτίθενται στη συνθήκη, υποστηρίζοντας ότι προωθεί μια «ιδεολογία του φύλου». Και στις δύο χώρες έχουν διαδοθεί ψευδείς ισχυρισμοί ότι η επικύρωση υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ένα τρίτο φύλο.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι οι χώρες απλώς δεν χρειάζονται τη σύμβαση, καθώς διαθέτουν ήδη επαρκές εσωτερικό δίκαιο. «Η Τσεχική Δημοκρατία έχει ήδη ένα αποτελεσματικό νομοσχέδιο κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Η νομοθεσία μας περιλαμβάνει ήδη ποινικές πράξεις που απαριθμούνται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», εξηγεί η Τσέχα ευρωβουλευτής Μιχαέλα Σοϊντροβά (Michaela Šojdrová-KDU-ČSL, ΕΛΚ).

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υιοθετήθηκε το 2011. Δεσμεύει τους υπογράφοντες να προλαμβάνουν τη βία κατά των γυναικών, να συμβάλλουν στην ισότητα των φύλων και να προστατεύουν τα θύματα. Σύμφωνα με πολλούς ευρωβουλευτές, η ΕΕ δεν θα πρέπει να περιμένει πλέον την έγκριση όλων των κρατών μελών και, αντίθετα, θα πρέπει να επικυρώσει τη συνθήκη με ειδική πλειοψηφία. Οι νομοθέτες της ΕΕ έθεσαν το ζήτημα κατά την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).

Η Πολωνία έχει ήδη επικυρώσει τη Σύμβαση, αλλά το 2020, η συντηρητική πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη Συνθήκη. Ωστόσο, το θέμα έχει φύγει από το τραπέζι των συζητήσεων κατά τους τελευταίους μήνες.

Ουγγαρία: Βία, φύλο και… μετανάστευση;

Η ουγγρική θέση σχετικά με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Τον Μάιο του 2020, το κόμμα KDNP εισήγαγε στο κοινοβούλιο πολιτική δήλωση με την οποία απέρριπτε την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και διαμαρτυρόταν ότι η Συνθήκη αντίκειται στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Λάριντς Νάτσα (Lőrinc Nacsa), εκπρόσωπος της ομάδας του KDNP, δήλωσε τότε ότι το έγγραφο προσπαθούσε να προδιαγράψει τον ορισμό του φύλου μαζί με την «καταστροφική θεωρία του φύλου». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Συνθήκη αναγκάζει τις χώρες να χορηγούν άσυλο με βάση το φύλο.

Ωστόσο, πριν απορρίψει πολιτικά τη δήλωση, η Ουγγαρία δεν φάνηκε να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις τις – όπως η παροχή τακτικής επαγγελματικής κατάρτισης στους αστυνομικούς για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών, ή η θέσπιση προγραμμάτων παρέμβασης για τους άνδρες βιαστές.

Όπως ανέφερε το Telex.hu, στην ομιλία της στο Στρασβούργο την Πέμπτη (25 Νοεμβρίου), η ευρωβουλευτής του Fidesz, Λίβια Γιαρόκα (Lívia Járóka) συμφώνησε με τον «κοινό στόχο για τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, αλλά ο δεσμευτικός χαρακτήρας της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι διχαστικός, διότι περιέχει ιδεολογικά καθοδηγούμενα στοιχεία που είναι απαράδεκτα για τις χριστιανικές συντηρητικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένου του ΕΚ».

Αντίθετα, «η Ουγγαρία αγωνίζεται για τον περιορισμό των φαινομένων βίας. Δεν πιστεύουμε στην επικύρωση εγγράφων αλλά στη δράση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον οργανισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), μία στις πέντε γυναίκες στην Ουγγαρία υφίσταται σωματική κακοποίηση σε μια σχέση.

Σχετικα αρθρα

Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι …

admin

Ισπανία: Τι ζητεί ο Σάντσεθ από την ΕΕ για να περιοριστεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο

admin

Φινλανδία: Μειώνει σημαντικά τις άδειες εισόδου σε Ρώσους από 1η Σεπτεμβρίου

admin

Γενική άρνηση βίζας στους Ρώσους: Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά

admin

Η Τεχεράνη θα απαντήσει στο κείμενο της Ε.Ε. για τα πυρηνικά «μέχρι τα μεσάνυχτα»

admin

Φινλανδία: Οι πόλεις που υποδέχονται του Ρώσους τουρίστες με τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας

admin

Ευρώπη: Η μία κρίση μετά την άλλη αφήνει κενό… ηγεσίας;

admin

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

admin

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

admin

ΕΕ: Χίλιοι ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη

admin