Image default
Επιχειρήσεις

Πώς έκλεισε το deal ΤΧΣ με ΤΜΕΔΕ-Ellington για Αττικής

Μονόδρομος αποδείχθηκε η λύση της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της άγνωστης κεφαλαιακής επίπτωσης από την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις της αγοράς.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοίνωσε, προχθες βράδυ, την απόφασή του να εισέλθει σε περίοδο αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington. Οι δύο πλευρές καλούνται να καταρτίσουν μια συμφωνία μετόχων, που θα προβλέπει, πρακτικά, όλα τα σημεία της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της Αττικής καθώς και τα βήματα αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Η προσπάθεια, που θα καταβληθεί, σύμφωνα με κύκλους του Ταμείου, είναι η συμφωνία να υπογραφεί ως τις 13 Δεκεμβρίου, πριν δηλαδή την έγκριση για εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, οι οποίες θα προκύψουν από την εν εξελίξει ΑΜΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική συμφωνία προβλέπει ότι το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington θα βάλει στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ, υπέρ των παλαιών μετόχων, ένα ποσό της τάξης των 55 εκατ. ευρώ (σ.σ. το πώς θα κατανεμηθεί το παραπάνω ποσό μεταξύ ΤΜΕΔΕ και Ellington δεν έχει γίνει γνωστό). Το υπόλοιπο ποσό της ΑΜΚ θα καλυφθεί από e-ΕΦΚΑ (δεσμεύτηκε να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του) και ΤΧΣ ( μερική εξάσκηση).

Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, ο e-ΕΦΚΑ θα κατέχει το 10,3%, το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington περίπου το 22%, το ΤΧΣ θα έχει ποσοστό ως 68% και το υπόλοιπο θα είναι το free float.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφάσισε να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, ως το ποσοστό της τρέχουσας συμμετοχής του (68,2%). Επομένως, έχει τη σχετική ευελιξία να προχωρήσει σε μερική εξάσκηση δικαιωμάτων, εφόσον αυτό απαιτηθεί καθώς αδιάθετες ενδέχεται να προκύψουν, λόγω μη εξάσκησης δικαιωμάτων από μετόχους μειοψηφίας.

Η συμφωνία μετόχων θα ορίζει ότι εφόσον απαιτηθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, εφόσον αποδειχθεί τέτοια ανάγκη από τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού (σ.σ. όχι με τη τυπική μορφή και τις παραδοχές ενός Asset Quality Review), θα διενεργηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου, σε βάθος μερικών μηνών, προκειμένου να διατηρηθεί ικανή κεφαλαιακή επάρκεια, για χρηματοδότηση της αναγκαίας πιστωτικής επέκτασης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων και το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington, δεν διενήργησαν due diligence. Ως βάση για την πιθανή ζημιά από την ολοκλήρωση των κινήσεων εξυγίανσης (εξασφάλιση ελάχιστης πιστοληπτικής διαβάθμισης προκειμένου να ενταχθούν οι τιτλοποιήσεις στον Ηρακλή ΙΙ), λαμβάνεται έκθεση της Deloitte, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προσδιορίζει την ενδεχόμενη ζημιά ως 230 εκατ. ευρώ.

Αν από τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού προκύψει δυνητική ζημιά (σ.σ. προβλέψεις απομείωσης) της τάξης των 230 εκατ. ευρώ, θα διενεργηθεί, εντός του 2022, νέα ΑΜΚ της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, στην οποία το σχήμα ΤΜΕΔΕ- Ellington θα βάλει περί τα 65 με 70 εκατ. ευρώ. Αν το αποτέλεσμα του AQR είναι αισθητά χαμηλότερη των 230 εκατ. ευρώ, το ύψος της δεύτερης ΑΜΚ θα είναι χαμηλότερο και θα καλυφθεί pro rata. Το αντίστροφο (υψηλότερη ΑΜΚ, pro rata συμμετοχή ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ-Ellington) θα συμβεί, αν η πραγματική ζημιά ξεπεράσει τα 230 εκατ. ευρώ.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, ΤΜΕΔΕ-Ellington βελτίωσαν την προσφορά τους, τόσο ως προς το ποσό, που ήταν διατεθειμένοι να βάλουν στις δύο διαδοχικές φάσεις ανακεφαλαιοποίησης και σταδιακής ιδιωτικοποίησης της Αττικής (σ.σ. αρχικά δεσμευόταν για ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ), όσο και ως προς τους όρους.

Η παραπάνω βελτίωση επιτρέπει στο ΤΧΣ να συμμετάσχει στο σχήμα, αναλαμβάνοντας μικρότερο ρίσκο να κατηγορηθεί για απιστία, σε σχέση με αυτό που ενείχαν προγενέστερες προσφορές τόσο του σχήματος ΤΜΕΔΕ-Ellington, όσο και άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτών.

To way out του ΤΧΣ από Αττικής

Τέλος, σε τρίτη φάση, αφού ολοκληρωθεί η εξυγίανση της τράπεζας, η Αττικής θα εκδώσει Μετατρέψιμο Ομολογιακό ή το ΤΧΣ warrants, με αντίκρισμα τις μετοχές Τράπεζας Αττικής κυριότητάς του, μέσω των οποίων το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington θα αυξήσει το ποσοστό του.

Σύμφωνα με στελέχη, που παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, η νέα βελτιωμένη προσφορά των ΤΜΕΔΕ-Ellington δημιουργεί τις βάσεις, ώστε η συμφωνία μετόχων να εξασφαλίζει θεωρητικά συνθήκες αποεπένδυσης για το ΤΧΣ σε βάθος μερικών ετών (ακούγεται ότι θα αφορά σε περίοδο ως επτά έτη). Συνθήκες που επιτρέπουν να πάρει πίσω τα κεφάλαια που επένδυσε στην Αττικής καθώς και μια απόδοση.

Το αν επιβεβαιωθούν θα κριθεί στην πράξη…

Σχετικα αρθρα

Κρίστιαν Χατζημηνάς (ΕΕΝΕ): Μείωση μη μισθολογικού κόστους σε εταιρείες και εργαζομένους που επενδύουν σε δεξιότητες

admin

Λιανός (Επιτροπή Ανταγωνισμού): Περισσότεροι από ποτέ οι έλεγχοι τα τελευταία 2 έτη

admin

ΤΖΟΚΕΡ: 6 εκατ. στο τζακ ποτ της Κυριακής 14/8 

admin

Αριστοτέλης Παντελιάδης: Επεκτείνει τις δραστηριότητες της METRO ΑΕΒΕ

admin

Riviera Tower: O υψηλότερος και πράσινος ουρανοξύστης της Μεσογείου

admin

ΠΣΕ: Νέα άνοδος 59,8% στις ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο 2022 (πίνακες)

admin

CPI: Διαπραγμάτευση μετοχών από το stock option plan από 18/8

admin

CPI: Στις 18/8 η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο

admin

Αποζημιώσεις σε όσους έχασαν την πτήση τους δίνει το αεροδρόμιο Σχίπχολ του Άμστερνταμ (vid)

admin

ΠΑΕ ΑΕΚ: Συνεχίζεται η χορηγική συνεργασία με την Volton και το 2022- 2023  

admin

H ΕΚΤΕΡ ανέλαβε έργο αξίας 1,22 εκατ. ευρώ στην Τζια

admin

Huawei: Μικρή άνοδος 1,4% στα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο

admin