Image default
Επιχειρήσεις

H Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλάζει: Νέοι σταθμοί και portal – Ο ρόλος της Space Hellas

Σε νέα εποχή μπαίνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μετά από 90 χρόνια παρουσίας στην ζωή των Ελλήνων πολιτών, με την τεχνολογική υποστήριξη μιας εκ των μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών του κλάδου της πληροφορικής.

Άλλον ένα σημαντικό διαγωνισμό κέρδισε η Space Hellas, η οποία ανακηρύχθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται και από πηγές της εταιρείας- ο ανάδοχος του έργου «εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών και ανάπτυξη υποδομής διαδικτυακής πύλης», ύψους 11,9 εκατ. ευρώ που προκήρυξε για την ΕΜΥ η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Και μάλιστα η Space Hellas βρίσκεται, ήδη, σε διαδικασία υπογραφής της σχετικής σύμβασης.

Η ΕΜΥ ιδρύθηκε το 1931 στο χώρο του τότε νεοσύστατου Υπουργείου Αεροπορίας με βασική αποστολή της τη μετεωρολογική υποστήριξη των φορέων της Εθνικής Άμυνας και της Εθνικής Οικονομίας της χώρας μας.

Σήμερα, για την αποτελεσματική μετεωρολογική υποστήριξη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών της Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Κοινωνικού Συνόλου η ΕΜΥ σχεδίασε, όπως αναφέρεται εκ μέρους της, ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σχεδόν του συνόλου των δραστηριοτήτων της, η υλοποίηση του οποίου είναι σε εξέλιξη, με την ενεργό συμμετοχή πλέον της Space Hellas.

Η γκάμα του εισηγμένου ομίλου (κορυφαίου Digital Integrator και Value Added Solutions Provider στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας) σε διαγωνισμούς που είτε έχει κερδίσει, είτε διεκδικεί ή θα διεκδικήσει με την προκήρυξη τους –με φόντο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους- θεωρείται ιδιαίτερα ευρεία. Ανήκει δε σε μια από τις 3 κοινοπραξίες που έχουν περάσει στον «τελικό» του διαγωνισμού των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες, με συμπαίκτη την βελγική Zetes και περιμένει την εξέλιξη του…

Σπυρίδων Δ. Μανωλόπουλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος, Space Hellas

Οι 5 «άξονες»

Ο στόχος του συγκεκριμένου project για την αναβάθμιση της ΕΜΥ είναι η παροχή ολοκληρωμένης, μετεωρολογικής ενημέρωσης σε φορείς του δημοσίου, σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και στον απλό πολίτη.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:

  • Την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών (ΑΜΣ) με 103 νέους, που θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας για τη μέτρηση, την καταγραφή και την επεξεργασία, σε 24ωρη βάση μετεωρολογικών δεδομένων.
  • Την αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου σταθμών ανώτερης ατμοσφαίρας με Αυτόματα Συστήματα Ραδιοβόλισης (ΑΣΡ) για τη μέτρηση, καταγραφή και επεξεργασία, μετεωρολογικών δεδομένων ανώτερης ατμόσφαιρας.
  • Την αναβάθμιση του Κεντρικού Μηχανογραφικού Συστήματος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση, ποιοτικό έλεγχο και διαχείριση των μετεωρολογικών πληροφοριών του Εθνικού Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών.
  • Τη δημιουργία υποδομής για γρήγορη και αξιόπιστη διακίνηση και διάθεση κάθε τύπου μετεωρολογικής πληροφορίας, ακολουθώντας τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα και μεθόδους επικοινωνίας.
  • Την παραγωγή και διάθεση μέσω portal, διαδικτύου και τεχνολογιών επικοινωνίας (δίκτυο κινητής και σταθερής τηλεφωνίας) δεδομένων πραγματικού  χρόνου (real time) από τους σταθμούς, προγνώσεις καιρού, καθώς και κλιματικών – περιβαντολλογικών μετεωρολογικών προϊόντων, προς κάθε ενδιαφερόμενο (επιχειρησιακούς ή ερευνητικούς φορείς, συνεργαζόμενους κρατικούς φορείς, διεθνείς oργανισμούς καθώς και στο ευρύ κοινό κ.λπ.).

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΗ: Υπό δοκιμασία οι λιγνιτικές μονάδες – Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν ενόψει του χειμώνα

Ευρώ: Πώς το κοινό νόμισμα μπορεί να βγει κερδισμένο από τη μετάλλαξη Όμικρον

Τα ακίνητα του κέντρου που αλλάζουν χέρια – Infographic

Σχετικα αρθρα

Κρίστιαν Χατζημηνάς (ΕΕΝΕ): Μείωση μη μισθολογικού κόστους σε εταιρείες και εργαζομένους που επενδύουν σε δεξιότητες

admin

Λιανός (Επιτροπή Ανταγωνισμού): Περισσότεροι από ποτέ οι έλεγχοι τα τελευταία 2 έτη

admin

ΤΖΟΚΕΡ: 6 εκατ. στο τζακ ποτ της Κυριακής 14/8 

admin

Αριστοτέλης Παντελιάδης: Επεκτείνει τις δραστηριότητες της METRO ΑΕΒΕ

admin

Riviera Tower: O υψηλότερος και πράσινος ουρανοξύστης της Μεσογείου

admin

ΠΣΕ: Νέα άνοδος 59,8% στις ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο 2022 (πίνακες)

admin

CPI: Διαπραγμάτευση μετοχών από το stock option plan από 18/8

admin

CPI: Στις 18/8 η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο

admin

Αποζημιώσεις σε όσους έχασαν την πτήση τους δίνει το αεροδρόμιο Σχίπχολ του Άμστερνταμ (vid)

admin

ΠΑΕ ΑΕΚ: Συνεχίζεται η χορηγική συνεργασία με την Volton και το 2022- 2023  

admin

H ΕΚΤΕΡ ανέλαβε έργο αξίας 1,22 εκατ. ευρώ στην Τζια

admin

Huawei: Μικρή άνοδος 1,4% στα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο

admin