Image default
Ευρώπη

Η Γαλλία χαιρετίζει την νέα «φιλοευρωπαϊκή» συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας

Η συμφωνία συνασπισμού μεταξύ τριών κομμάτων που θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας συνάδει σε μεγάλο βαθμό με τις φιλοδοξίες και τις προτεραιότητες της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του οράματός της για μια πιο ομοσπονδιακή ΕΕ – σύμφωνα με την EURACTIV Γαλλίας.

Η συμφωνία της 24ης Νοεμβρίου μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και του φιλελεύθερου FDP, η οποία φέρει την επωνυμία «Τολμήστε μια περισσότερη πρόοδο – μια συμμαχία για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα», έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες πριν η Γαλλία αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιανουάριο.

Περιλαμβάνει προτάσεις για διακρατικές λίστες στις ευρωεκλογές, ένα «υποχρεωτικό σύστημα Spitzenkandidat», δικαίωμα πρωτοβουλίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σεβασμό του κράτους δικαίου, συνέχεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης και «πρόοδο της ΕΕ προς ένα ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό κράτος».

Όλα όσα περιλαμβάνονται στη συμφωνία φαίνονται κατάλληλα για να ικανοποιήσουν το Παρίσι και το σχέδιό του για την ΕΕ-27 που παρουσιάστηκε στην ομιλία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Είναι πολύ θετικό αυτό που συμβαίνει στη Γερμανία», δήλωσε στη EURACTIV η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Βαλερί Χαγιέρ, νέα συμπρόεδρος της γαλλικής αντιπροσωπείας της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Χαγιέρ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις στη Γερνανία, προσθέτοντας ότι «δεν είχε πάντα την υποστήριξη που ήλπιζε από τον ιστορικό της εταίρο».

«Η Γαλλία είναι και πάλι φιλόδοξη για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σκηνή», δήλωσε η ίδια.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι επιθυμεί να «συνεργαστεί σύντομα με την επόμενη γερμανική κυβέρνηση».

«Υπάρχει μια μορφή ευφορίας γύρω από αυτή τη συμφωνία, καθώς φαίνεται να υπάρχει μια πραγματική βούληση να κυβερνήσουν από κοινού» από την πλευρά των τριών κομμάτων, τα οποία «κατάφεραν να βρουν κοινά σημεία» – όπως δήλωσε στη EURACTIV ο Πωλ Μαουρίτσε, ερευνητής στην επιτροπή μελέτης του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων για τις γαλλογερμανικές σχέσεις.

Μια πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη

«Περισσότερος ευρωπαϊκός ομοσπονδιακός χαρακτήρας μπορεί επίσης να σημαίνει περισσότερα περιθώρια ελιγμών για τη Γαλλία» – όπως δήλωσε ο Μαουρίτσε. Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Μακρόν (ο οποίος αντιμετωπίζει προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο) ώστε να τοποθετηθεί ως ηγέτης της Ευρώπης, με τη γερμανική υποστήριξη.

Η αναφορά σε μια ενισχυμένη «στρατηγική κυριαρχία» για την Ευρώπη χαιρετίστηκε επίσης από τον Χάγιερ, ο οποίος δήλωσε ότι «αυτό αποτελεί καλό σημάδι» για την επερχόμενη προεδρία της Γαλλίας στο Συμβούλιο της ΕΕ που ξεκινά τον Ιανουάριο.

Η ευρωβουλευτής του Renew Europe, Ναταλί Λουαζό, χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι το FDP «πίεσε για μια ατζέντα στρατηγικής αυτονομίας». Αυτή η νέα κυβέρνηση αποτελεί τόσο «ένα σημάδι συνέχειας», που επιβεβαιώνει την αγάπη του γερμανικού λαού για την Ευρώπη, όσο και «μια θετική εξέλιξη» – όπως δήλωσε η πρώην υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη EURACTIV.

Η συμφωνία συνασπισμού δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στις γαλλογερμανικές σχέσεις. «Στη σελίδα 136, υπάρχει αναφορά στη γαλλογερμανική κοινοβουλευτική συνέλευση», δήλωσε με ικανοποίηση ο βουλευτής του κόμματος La République en Marche του Μακρόν, Κριστόφ Άρεντ.

«Αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι η μελλοντική γερμανική κυβέρνηση θα στηριχθεί σε αυτή τη συνέλευση για την άρση πιθανών εμποδίων» – δήλωσε ο πρόεδρος του γραφείου της συνέλευσης στη EURACTIV, καλώντας τη γαλλική κυβέρνηση να ακολουθήσει την ίδια οδό.

Πυρηνική ενέργεια

Το πολύ ευαίσθητο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, βασικό σημείο διαφωνίας στο γαλλογερμανικό ζεύγος, δεν αναφέρεται άμεσα στη συμφωνία, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι το Βερολίνο θέλει να αποφύγει τις εντάσεις με το Παρίσι στο θέμα αυτό.

Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τα σχέδια της Γερμανίας για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Ο νέος γερμανικός συνασπισμός έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο 80% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030, χωρίς να αναθεωρήσει το τρέχον σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών σταθμών της χώρας.

Το υπουργείο Οικονομίας, Κλίματος και Ενέργειας που προβλέπεται στη συμφωνία συνασπισμού θα ανατεθεί στους Πράσινους, οι οποίοι -όπως σημείωσε ο Μαουρίτσε- «εξακολουθούν να είναι πολύ αντίθετοι στην πυρηνική ενέργεια».

«Περιμένω την αντίδραση της κυβέρνησης για το θέμα της ταξινόμησης. Είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσει εναντίον των Γάλλων, να τους πιέσει να αποκλείσουν την πυρηνική ενέργεια» – δήλωσε στη EURACTIV η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μισέλ Ριβασί.

Σύμφωνα με τη Γαλλία, η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να έχει θέση στη φορολογική ταξινόμηση της ΕΕ για την πράσινη χρηματοδότηση, επειδή είναι μια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί στην ενεργειακή μετάβαση.

«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο νομικών ενεργειών εάν ο Μακρόν καταφέρει να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στη φορολογική κλίμακα. Αν το κλίμα αποτελεί προτεραιότητα στην Ευρώπη, η πυρηνική ενέργεια πρέπει να απολεισθεί», προειδοποίησε η Μισέλ Ριβασί.

Αλλά η Λορένς Μάγιαρντ, βουλευτής του κόμματος La République en Marche του Μακρόν και πρόεδρος της επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον περιφερειακό σχεδιασμό, ανησυχούσε περισσότερο για «το βραχυπρόθεσμο μέλλον».

Ενώ η συμφωνία του γερμανικού συνασπισμού δείχνει τη φιλοδοξία της κυβέρνησης «να αντιμετωπίσει τις κλιματικές προκλήσεις, οι προκλήσεις της απαλλαγής από τον άνθρακα στη Γερμανία είναι πολύ πιο δύσκολες από ό,τι στη Γαλλία», δεδομένου του ενεργειακού της μείγματος και της εξάρτησής της από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα – όπως δήλωσε η ίδια στη EURACTIV.

«[Οι Γερμανοί] ενοχλούνται για την πυρηνική ενέργεια επειδή οι Πράσινοι δεν τη θέλουν. Αλλά προς το παρόν, δεν βλέπουμε πώς, βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να κάνουμε χωρίς πυρηνική ενέργεια για να επιτύχουμε ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα», πρόσθεσε. Σημείωσε μάλιστα ότι «με την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας, του στόλου των αυτοκινήτων, την ενεργειακή ανακαίνιση, οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθούν».

Η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει πολύ σύντομα αν θα συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στην ταξινόμηση.

Σχετικα αρθρα

Επίτροπος Υγείας: Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας

admin

Διάσκεψη για την Προστασία των Συνόρων: Στις διοργανώτριες χώρες η Ελλάδα 

admin

Επίτροπος υγείας: Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας

admin

Σολτς: Δεν είναι λογική η σιωπή απέναντι στην ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

admin

Μακρόν: Κοινή δράση της ΕΕ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία

admin

ΕΕ: «Τρέχουν» τα σχέδια της Επιτροπής για τη δέσμευση του άνθρακα στη γεωργία

admin

Η Λεπέν επιτίθεται στην ΕΕ, αλλά έχει χάσει τη δυναμική της

admin

Σ. Μισέλ: Ήρθε σε επαφή με κρούσμα – Δεν θα παραστεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

admin

Ουκρανία: Αντιδρά στη «διπλωματία του υδρογόνου» της Γερμανίας

admin

Ζώντας με πυρηνικά εργοστάσια στα σύνορά σας

admin

Δικαστήριο της ΕΕ: Καταγγέλλει την αυστριακή πρακτική πολιτογράφησης

admin

Σλοβενία: Εξετάζει στενότερους δεσμούς με την Ταϊβάν

admin