Image default
Πολιτική

Μηταράκης: 10.000 άτομα έχουν φύγει από τη χώρα μας με απελάσεις και μετεγκαταστάσεις

Στην διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος κάνοντας λόγο για μείωση των ροών κατά 90% αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 το πρωί της Δευτέρας ο κ. Μηταράκης μίλησε για μια πλέον πιο διαχειρίσιμη κατάσταση, δεδομένου ότι οι δομές στη χώρα είναι πλέον 35 από 121. Το 2019, όπως επισήμανε, στα νησιά υπήρχαν 17.000 άτομα και σήμερα είναι 3.500.

«Αυτό που βάλαμε στόχο είναι να αλλάξουμε αυτό που συμβαίνει στα σημεία εισόδου. Από τις ανοικτές δομές όπως λ.χ. στη Μόρια που ντρόπιασαν τη χώρα, τώρα μιλάμε για κλειστές, ελεγχόμενες δομές, που δίνουν αξιοπρεπέστατες συνθήκες διαβίωσης και μαζί υπάρχει σε αυτές αυξημένο αίσθημα ασφάλειας και για τους οφελούμενους και για τους εργαζόμενους και για τις τοπικές κοινωνίες», είπε μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα έχουν φύγει από τη χώρα, νόμιμα, με απελάσεις, μετεγκαταστάσεις, θεωρητικές επιστροφές, 10.000 άτομα. «Τα τελευταία δύο χρόνια είναι περισσότερα τα άτομα που φεύγουν από αυτά που έρχονται. Βλέπουμε μια αποσυμφόρηση και στα νησιά μας και στην ηπειρωτική Ελλάδα», είπε.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που λαμβάνονται στις κλειστές δομές λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρθηκε στην εφαρμογή του σχεδίου «Αγνοδίκη», σημειώνοντας ότι προς ώρας δεν έχει υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής σε αυτές τις δομές, παρά τον πληθυσμό που φιλοξενούν.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε και για το πρόγραμμα «Ήλιος», το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επιδότηση ενοικίου 12μηνης διάρκειας στους χορηγούντες Άσυλο, αλλά και βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα.

Δείτε βίντεο:


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cg22oqrcpe7t-sf)


Υπενθυμίζεται πως εγκαινιάστηκαν χθες οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στη Λέρο και στην Κω. «Η ημέρα είναι ιστορική», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Εικόνες σαν και αυτές που έζησαν τα νησιά μας την περίοδο 2015-2019 ανήκουν οριστικά στο παρελθόν», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης παρατήρησε χθες ότι με τις νέες δομές δίνεται «ένα οριστικό τέλος σε αστικούς πλέον μύθους», συμπληρώνοντας ότι οι δομές «δεν φτιάχνονται για μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών», «λειτουργούν αποτρεπτικά και ταυτοχρόνως προληπτικά για νέες μεταναστευτικές ροές» και «θα λειτουργήσουν ως αιχμή του δόρατος μιας πολιτικής που στοχεύει στη σκοτεινή δράση των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης».

Ειδήσεις σήμερα:

Παραλλαγή «Όμικρον»: Πληθαίνουν τα ίχνη της στην Ευρώπη – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Τουρκία: Κρέμεται ο Ερντογάν από μια κλωστή;

Κορωνοϊός: To 41% των θυμάτων σε Μακεδονία και Θράκη

Σχετικα αρθρα

Ανδρουλάκης: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία

admin

Ο Αναστασιάδης ενημερώνει τους «27» για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο

admin

Κύπρος: Ο Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους «27» για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Αμμόχωστο

admin

Ανδρουλάκης: Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον της οικονομίας

admin

«Απαράδεκτη» η κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ λέει το Φόρειν ‘Οφις

admin

«Θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο από τον Ερντογάν προβλέπει ο γερμανικός Τύπος

admin

«Κλιμάκωση Ερντογάν» απέναντι στην Ελλάδα και «θερμό καλοκαίρι» προβλέπει ο γερμανικός Τύπος

admin

ΣΥΡΙΖΑ: «Επτασφράγιστο μυστικό» ο νέος Γραμματέας- Τι θα ψηφίσει η «Ομπρέλα»

admin

Υπογράφηκε στις Κάννες η νέα Ελληνογαλλική Συμφωνία για κινηματογραφικές συμπαραγωγές

admin

Δένδιας: Οι σύμμαχοι να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας- Δεν παρασυρόμαστε από την ακραία ρητορική

admin

ΣΥΡΙΖΑ: «Το δίλημμα κ. Μητσοτάκη είναι αν ο κόσμος θα βγάζει ή όχι το μήνα, όχι τα στημένα σκηνικά έντασης εναντίον φοιτητών»

admin

Πλεύρης: Φοβήθηκα τη διασωλήνωση, δεν ήθελα να πεθάνω χωρίς να χαιρετήσω τα παιδιά μου

admin