Image default
Πρώτο Θέμα

Ο “μαύρος” χειμώνας της Ο

Πίνοντας καφέ στο γραφείο του την Τρίτη, ο Tulio de Oliveira, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών και Καινοτομίας της Νότιας Αφρικής, ειπε σε έναν συνάδελφο ένα μυστικό.

«Κάτι συμβαίνει», είπε στον Alex Sigal, έναν ιολόγο που αναπτύσσει κορονοϊούς σε ένα εργαστήριο της Νότιας Αφρικής. «Έχουν βρει μια παραλλαγή που δεν έχουν ξαναδεί».

Για μέρες, οι αριθμοί των κρουσμάτων στη χώρα αυξάνονταν ραγδαία. Οι τεχνικοί του εργαστηρίου σαστισμένοι είχαν λάβει πίσω τεστ Covid-19 που ήταν θετικά, αλλά έδειχναν ότι ένα στοιχείο έλειπε στην ενδεικτική πρωτεΐνη ακίδας του ιού, σηματοδοτώντας πιθανώς ότι ο ιός είχε υποστεί άλλη αλλαγή. Οι επιστήμονες ανέλυσαν την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού και βρήκαν περισσότερες από 50 τροποποιήσεις από τον αρχικό κορωνοϊό.

Την Πέμπτη, ο καθηγητής ντε Ολιβέιρα παρέδωσε τα νέα στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής: Μια νέα παραλλαγή με δυνητικά ανησυχητικά χαρακτηριστικά οδήγησε τις λοιμώξεις στη χώρα. Την ίδια μέρα, ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής και οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τα ευρήματα.

Μια μέρα αργότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε τη νέα διαμόρφωση του ιού Omicron και την κήρυξε ως παραλλαγή ανησυχίας. Ποτέ πριν μια παραλλαγή δεν είχε μετακινηθεί τόσο γρήγορα από την πρώτη ανίχνευση σε μια δήλωση του ΠΟΥ.

Ο γρήγορος εντοπισμός και η ταχεία ανταπόκριση των παγκόσμιων υγειονομικών αρχών δείχνει πώς έχει εξελιχθεί η παγκόσμια μάχη κατά του Covid-19. Οι επιστήμονες έχουν πλέον επικεντρωθεί στην εύρεση νέων παραλλαγών. Στην περίπτωση του Omicron, κάποιος είχε αρχίσει να εξαπλώνεται σε ένα έθνος με τους πόρους για να το αναγνωρίσει – και την πολιτική βούληση να το ανακοινώσει στον κόσμο.

Οι συνέπειες του ανοιχτού χαρακτήρα της Νότιας Αφρικής έγιναν επίσης εμφανείς. Παρόλο που ο κίνδυνος που θέτει η νέα παραλλαγή δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αμερική περιόρισαν αμέσως τα ταξίδια από τη νότια Αφρική.

Εκτός από την αβεβαιότητα, οι επενδυτές αναγνώρισαν ότι η Omicron θα μπορούσε να ανατρέψει τις προσδοκίες ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, οδηγώντας τις μετοχές, τις τιμές του πετρελαίου και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χαμηλότερα.

Η τελευταία αναταραχή προέρχεται από μια παραλλαγή που ήταν άγνωστη στον κόσμο την περασμένη Τρίτη και της οποίας η προέλευση και οι ικανότητες παραμένουν μυστήριο για τους επιστήμονες που τη μελετούν. Ιδιαίτερη ανησυχία: Το Omicron έχει 32 τροποποιήσεις από την πλευρά του ιού που στοχεύουν τα κύρια εμβόλια Covid-19 – την πρωτεΐνη ακίδας που χρησιμοποιεί ο ιός για να κολλήσει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η επόμενη φάση της παγκόσμιας πανδημίας του κοροναϊού εξαρτάται πλέον από το τι σημαίνουν αυτές οι 32 μεταλλάξεις. Θα χρειαστούν εβδομάδες για να είμαστε σίγουροι. Ο ΠΟΥ είπε ότι υπάρχουν προκαταρκτικά στοιχεία ότι η Omicron μπορεί να έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με τις υπάρχουσες παραλλαγές, υποδεικνύοντας την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική. Μερικές από τις μεταλλάξεις που έχει σχετίζονται με ταχύτερη εξάπλωση.

Ερωτήσεις μετάλλαξης

Οι μεταλλάξεις του μπορεί επίσης να σημαίνουν ότι το Omicron είναι καλύτερο στην αποφυγή της ανοσολογικής άμυνας του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων. Ορισμένα εργαστηριακά πειράματα που διεξήχθησαν από ερευνητές στις Η.Π.Α. προτού εντοπιστούν στο Omicron καταγεγραμμένες μεταλλάξεις που καθιστούσαν τα αντισώματα λιγότερο αποτελεσματικά. Το Omicron έχει μερικά από αυτά και μερικά άγνωστα. Αλλά η κατανόηση της έκτασης αυτής της αντίστασης στα αντισώματα θα πάρει χρόνο.

«Αυτό που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό είναι η συσσώρευση τόσων πολλών μεταλλάξεων», είπε η Θεοδώρα Χατζηιωάννου, ιολόγος του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ που μελετά πώς οι παραλλαγές αποφεύγουν την προστασία των αντισωμάτων. «Το άλλο ανησυχητικό είναι ότι οι μεταλλάξεις [του] επικαλύπτονται με τις μεταλλάξεις που εντοπίσαμε στο σύστημά μας… Δεν ξέρω πώς αυτό το πράγμα θα είναι κάθε άλλο παρά ανθεκτικό».

Ο Δρ. Sigal, που εργάζεται σε ένα εργαστήριο υψηλής ασφάλειας στην παράκτια πόλη Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, είναι ένας από τους εκατοντάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο που καλλιεργούν την παραλλαγή Omicron για να δοκιμάσουν πώς αντέχει τα δείγματα αίματος από εμβολιασμένους και άρρωστους ανθρώπους.

Η διαθεσιμότητα δειγμάτων αίματος από πρώην ασθενείς και εμβολιασμένα άτομα παρακολουθεί γρήγορα ορισμένες από αυτές τις εργασίες. Τα πειράματα που χρησιμοποιούν μολυσματικό ιό ή που πειράζουν την επίδραση μεμονωμένων μεταλλάξεων στη συμπεριφορά του θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο, αλλά η έρευνα που εξετάζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της μεταλλαγμένης ακίδας του Omicron και των αντισωμάτων θα πρέπει να δώσει κάποιες απαντήσεις στο ερώτημα της ανοσοδιαφυγής σε μόλις μια εβδομάδα είπε η Vineet Menachery, ιολόγος στο Ιατρικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν το Omicron κάνει τα άτομα που το πιάνουν να αρρωστήσουν πιο σοβαρά ή αν οδηγεί σε πιο ήπια συμπτώματα. Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί επί του παρόντος με την παραλλαγή θα χρειαστούν μέρες ή εβδομάδες για να δουν πόσο επικίνδυνη γίνεται η ασθένειά τους.

Η BioNTech SE, η οποία ανέπτυξε ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εμβόλια Covid-19 μαζί με την Pfizer Inc., και η Moderna Inc. δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να προσαρμόσουν τα εμβόλια τους στη νέα παραλλαγή εάν χρειαστεί.

Ακόμα κι αν το Omicron αποδειχθεί ότι δεν είναι η απειλή για την οποία ανησυχούν πολλοί ειδικοί, η άφιξή του προμηνύει μια θλιβερή και δυνητικά χρόνια πρόκληση. Αεροπορικές εταιρείες, επενδυτές, νοσοκομεία και αρχηγοί κυβερνήσεων θα αναγκαστούν να συνεχίσουν να κοιτάζουν με αγωνία για την επόμενη παραλλαγή του συστήματος που βασίζεται στο ελληνικό αλφάβητο του παγκόσμιου οργανισμού υγείας. «Θα υπάρξουν περισσότερα ελληνικά γράμματα που θα πρέπει να μάθουμε», προέβλεψε ο Δρ Σιγκάλ.

Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ έχει δηλώσει πέντε παραλλαγές ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένης της Omicron. Η  Alpha, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και οδήγησε σε έξαρση λοιμώξεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αυτό το χειμώνα, και η Delta έχουν αποδειχθεί πιο μεταδοτικά. Το Beta, του οποίου το πρώτο γνωστό κρούσμα είναι επίσης από τη Νότια Αφρική, αποδυνάμωσε τον αντίκτυπο των εμβολίων. Οι περισσότερες άλλες παραλλαγές δεν έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη ή κυριαρχούν σε άλλα στελέχη.

Κατά πάσα πιθανότητα, το Omicron αναπτυσσόταν για περισσότερο από ένα χρόνο προτού εμφανιστεί, είπε ο Δρ Sigal και άλλοι που έχουν μελετήσει το γονιδίωμα. Το Omicron εξελίχθηκε από ένα παλαιότερο, και τώρα σχεδόν εξαφανισμένο, στέλεχος του κοροναϊού, γνωστό ως B.1.1. Πιθανότατα πέρασε πολλούς μήνες παραμονεύοντας σε ένα ανοσοκατεσταλμένο άτομο -ίσως έναν ασθενή με HIV/AIDS- συγκεντρώνοντας σιγά σιγά εξελικτικά πλεονεκτήματα.

Στις 11 Νοεμβρίου, συλλέχθηκαν τα πρώτα γνωστά δείγματα αυτού που σήμερα είναι Omicron: ένα στην επαρχία Gauteng της Νότιας Αφρικής, όπου βρίσκονται το Γιοχάνεσμπουργκ και η Πρετόρια, και άλλα τέσσερα από μια ομάδα ξένων διπλωματών που επισκέφθηκαν τη γειτονική Μποτσουάνα.

Την ίδια μέρα, ένας 36χρονος άνδρας έφυγε από τη Νότια Αφρική για το Χονγκ Κονγκ, μια πόλη με μερικούς από τους αυστηρότερους κανόνες καραντίνας στη γη. Στις 13 Νοεμβρίου, ενώ διέμενε σε καθορισμένο ξενοδοχείο καραντίνας, έκανε ένα τεστ που τον επιβεβαίωσε ως ένα από τα πρώτα κρούσματα του Omicron.

Πέντε ημέρες αργότερα, ένας 62χρονος άνδρας που έμενε στο δωμάτιο απέναντι από το διάδρομο βρέθηκε επίσης θετικός. Είχε επίσης την παραλλαγή και τα γονιδιώματα των δύο δειγμάτων ήταν τόσο κοντά που το ένα είχε κολλήσει τον ιό από το άλλο, είπε ο Yuen Kwok-yung, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ που συμβουλεύει την κυβέρνηση της πόλης για την αντίδρασή τους στην πανδημία.

Οι οθόνες CCTV, ωστόσο, έδειξαν ότι οι δύο άνδρες δεν είχαν συναντηθεί ποτέ, ούτε είχαν ανοίξει τις πόρτες τους ταυτόχρονα, ούτε είχαν μοιραστεί αντικείμενα και είχαν επικοινωνήσει μόνο με το προσωπικό του ξενοδοχείου με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό, είπε ο καθηγητής Yuen. Πιθανότατα, ο αέρας από ένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου τους εξαπλώθηκε στο διάδρομο και μέσα από ένα άνοιγμα της πόρτας, όπου ο άλλος τον εισέπνευσε, είπε ο καθηγητής Yuen, ο οποίος επιθεώρησε το χώρο χρησιμοποιώντας τεστ καπνού.

Το προσωρινό συμπέρασμα για τον καθηγητή Yuen, ο οποίος έχει επιθεωρήσει πολλές άλλες ύποπτες περιπτώσεις μετάδοσης σε καραντίνα-ξενοδοχεία στο Χονγκ Κονγκ, ήταν ότι το Omicron είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, δυνητικά περισσότερο από την παραλλαγή Delta.

Πίσω στη Νότια Αφρική, οι αξιωματούχοι παρατήρησαν την ταχύτητα με την οποία αυξάνονταν οι μολύνσεις στην επαρχία Γκαουτένγκ. Στις 11 Νοεμβρίου, την ημερομηνία του πρώτου γνωστού κρούσματος Omicron στη Νότια Αφρική, εντοπίστηκαν 120 νέες μολύνσεις στο Gauteng. Οι μολύνσεις ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας. Μέχρι την Κυριακή, τα καθημερινά νέα κρούσματα στην επαρχία είχαν εκτοξευθεί σε 2.308. Ένας τύπος δοκιμής αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης ή PCR που χρησιμοποιήθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις έδειξε την ίδια ανωμαλία για σχεδόν όλες: Το σήμα για το γονίδιο S που υπάρχει στην επικρατούσα παραλλαγή Delta έλειπε.

Και αντί λιγότερα από ένα στα 100 τεστ να είναι θετικά, τώρα ένα στα πέντε εμφανίζει νέα μόλυνση, υποδηλώνοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των ατόμων με Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερος.

Κίνδυνος επαναμόλυνσης;

Η πρόταση -ακόμα αβέβαιη- ήταν ότι οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει πρόσφατα μπορεί να κινδυνεύουν από εκ νέου μόλυνση, είπε. «Γι’ αυτό ο ΠΟΥ το πήρε πραγματικά σοβαρά», είπε.

Αργότερα εκείνη την ημέρα, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η Omicron είναι μια «παραλλαγή ανησυχίας». Μέχρι τότε, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκλειναν την πόρτα σε ταξιδιώτες από περιοχές της Αφρικής. Μια ανεμβολίαστη γυναίκα που έφευγε από την Αίγυπτο μέσω Τουρκίας είχε φέρει την παραλλαγή στο Βέλγιο και δύο επιβάτες του Κέιπ Τάουν την είχαν φέρει στο Μόναχο. Καθώς περνούσαν οι ώρες, εμφανίστηκαν περισσότερα κρούσματα. Δεκατρία άτομα σε δύο πτήσεις της KLM που έφτασαν στο Άμστερνταμ από τη Νότια Αφρική αποδείχτηκαν ότι μετέφεραν το Omicron και εκκρεμούν τα αποτελέσματα για 48 άλλους που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19.

Θα χρειαστούν ίσως δύο εβδομάδες, λένε οι επιστήμονες, για να μάθουν εάν ο συναγερμός ήταν δικαιολογημένος.

Οι πρώτες σημαντικές ενδείξεις σχετικά με το τι κάνει το Omicron στο ανθρώπινο σώμα πρόκειται να προέλθουν από εκεί που εξαπλώνεται τώρα ευρύτερα – την επαρχία Gauteng της Νότιας Αφρικής. Η πορεία του προς τα εκεί θα δοκιμάσει την απόδοση του σε μια κυρίως μη εμβολιασμένη χώρα της οποίας οι αριθμοί κρουσμάτων ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας. Μόλις το ένα τέταρτο των 60 εκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η Ευρώπη, όπου το 67% είναι εμβολιασμένο, θα παρέχει διαφορετική εξέταση. Εκεί, η Omicron προσγειώνεται στη μέση ενός ακόμη κύματος λοιμώξεων, σχεδόν όλες από την παραλλαγή Delta. Ένας πόλεμος μεταξύ παραλλαγών βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Αυτή η φαντασίωση ότι αυτός ο ιός πρόκειται να εξολοθρευτεί εντελώς με εμβόλια…δεν ήταν ποτέ σωστός», είπε ο Τζέρεμι Καμίλ, ιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Υγείας της Λουιζιάνας Shreveport. Αλλά «οι παραλλαγές δεν πρόκειται να κάνουν την πανδημία να συνεχιστεί για πάντα… Είναι απλώς ένας αγώνας για να εμβολιαστούν οι άνθρωποι και να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων» είπε.

Σχετικα αρθρα

Από τη μεγάλη μετριοπάθεια στον μεγάλο στασιμοπληθωρισμό – N.Rubini

admin

Τα «φαντάσματα» του 2012 ακόμη κυνηγούν την Ευρώπη και την ΕΚΤ

admin

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά …

admin

Ανεβαίνει και προβληματίζει η χρήση πετρελαίου

admin

Εισαγόμενη ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο 

admin

Πιστεύετε ότι η ύφεση θα αποφευχθεί;

admin

Wall st: Ο ταύρος πέθανε, ζήτω ο ταύρος

admin

Alpha Bank: Η καταναλωτική δαπάνη σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού

admin

«Καμπανάκι» από τη BofA: Ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

admin

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πυρηνική τάξη παγκοσμίως

admin

Το τέλος του “λεφτόδεντρου” της ΕΕ – HANS-WERNER SINN

admin

ΧΑ:Τράπεζες, ρίσκα, διακοπές

admin