Image default
Οικονομία

Γερμανία: «Καμπανάκι» Λίντνερ για τον πληθωρισμό

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ και επικεφαλής του FDP, υποσχέθηκε την Τρίτη να υπερασπιστεί τα σταθερά δημόσια οικονομικά και τη μείωση των επιπέδων του χρέους σε όλη την ευρωζώνη, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό χωρίς δισταγμό εάν χρειαστεί.

Τα σχόλια του Λίντνερ, που δημοσιεύθηκαν στο Twitter, ήρθαν μετά από στοιχεία που έδειξαν τη Δευτέρα ότι ο γερμανικός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών.

«Ο πληθωρισμός προκαλεί εύλογες ανησυχίες. Στην περίπτωση της υποτίμησης του νομίσματος, θα παρατηρήσουμε πώς θα εξελιχθεί μετά την πανδημία», έγραψε ο Λίντνερ στα tweet του.

Ο Λίντνερ, του οποίου οι φιλικοί προς τις επιχειρήσεις Ελεύθεροι Δημοκράτες πρόκειται να είναι ο μικρότερος εταίρος σε έναν τριμερή συνασπισμό με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους που υποστηρίζουν τις δαπάνες, είπε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα πιέσει περαιτέρω τις τιμές.

«Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων», είπε ο Λίντνερ, προσθέτοντας ότι τα τρία μέρη συμφώνησαν να μειώσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταργώντας μια ειδική επιβάρυνση που εισήχθη για τη χρηματοδότηση της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Λίντνερ υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει τυχόν πρόσθετα έσοδα που προκλήθηκαν από την αύξηση των τιμών του άνθρακα στα νοικοκυριά.

«Στην Ευρώπη και τη Γερμανία, θα υποστηρίξουμε σταθερά δημόσια οικονομικά και τον περιορισμό του χρέους. Τα υπερβολικά υψηλά κρατικά ελλείμματα θα περιόριζαν την ΕΚΤ από την καταπολέμηση του πληθωρισμού εάν χρειαστεί», προειδοποίησε ο Λίντνερ.

Τα σχόλιά του βρήκαν υποστήριξη από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Bundesbank και διαμορφωτή πολιτικής της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κρατήσει σε απόσταση αναπνοής από τις κυβερνήσεις «αντιστεκόμενη» στην πίεση για χρηματοδότηση χρεωμένων κρατών ή επιδίωξη άλλων στόχων εκτός από τη σταθερότητα των τιμών.

- - -

Σχετικα αρθρα

Διαβάστε αύριο στη «Ν»

admin

«Να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κρίση» λεει ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

admin

Πρώτα, δειλά βήματα, της FED προς την δημιουργία ψηφιακού νομίσματος

admin

ΗΠΑ: Σε υψηλότερο επίπεδο από το 2006 οι πωλήσεις ακινήτων για το 2021

admin

Ακρίβεια: Έως 20% οι ανατιμήσεις στα προϊόντα ζύμης

admin

«Οδικός χάρτης» για τις αναστολές και τα 534 ευρώ

admin

Ανεργία – Πάνω από ένα εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ το Δεκέμβριο του 2021

admin

Τουρκία: Το Ιράν «έκοψε» την ροή φυσικού αερίου – Διακοπές ρεύματος

admin

ΕΚΤ: ΄Εντονες εσωτερικές διαφωνίες για την διάρκεια και το ύψος του πληθωρισμού

admin

Απολύσεις στις ΗΠΑ λόγω Όμικρον – Σε υψηλά τριμήνου οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

admin

Κρ. Λαγκάρντ: Πιο ευέλικτη «ερμηνεία» των κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος

admin

Β. Κικίλιας: Το χειμώνα χτίζονται οι πρωταθλητές του καλοκαιριού

admin