Image default
Οικονομία

ΔΕΗ: Ανθεκτικότητα στην ενεργειακή κρίση σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μήνου

Σε τροχιά επίτευξης του ετήσιου στόχου κερδοφορίας, παρά την ενεργειακή κρίση, παραμένει η ΔΕΗ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα 9μήνου.

Η επιχείρηση ανακοίνωσε σήμερα επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία ύψους 626,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021 (από 696 εκατ. ευρώ εννεάμηνο του 2020), επιδεικνύοντας όπως επισημαίνει σημαντική ανθεκτικότητα στην ενεργειακή κρίση ενώ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

-Τη μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο 21% της παραγωγής της ΔΕΗ (από 26%) και

-Τη θετική επίπτωση από τη διενέργεια πράξεων για την αντιστάθμιση του κινδύνου της διακύμανσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Όπως σημειώνουν πηγές της επιχείρησης, έχει επιτευχθεί η σταθεροποίηση των αποτελεσμάτων σύμφωνα με το business plan ενώ υπογραμμίζουν ότι το 2021 είναι έτος ιστορικά υψηλών τιμών χονδρεμπορικής σε αντίθεση με τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές του 2020 και ταυτόχρονα έτος μετάβασης προς μία επιχείρηση που ξεκινά την αναπτυξιακή της πορεία.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:

«Το γ΄ τρίμηνο του έτους, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, επιδείξαμε την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία προκειμένου να βοηθήσουμε τους πελάτες μας, και παράλληλα καταφέραμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα των επιδόσεών μας σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, μέσα από την διενέργεια hedging και την καλύτερη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού μας. Το 2021 είναι ένα μεταβατικό έτος για τη ΔΕΗ. Παρά τις ιστορικά υψηλές τιμές των εμπορευμάτων το 2021 έναντι των εξαιρετικά χαμηλών τιμών του 2020, αναμένουμε την επίτευξη του στόχου που είχαμε εξαρχής θέσει για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας κοντά στα επίπεδα του 2020.

Αυξήσαμε τις επενδύσεις για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής και συνεχίσαμε τον μετασχηματισμό των Εμπορικών δραστηριοτήτων μας. Παράλληλα, αναπτύξαμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο μας για έργα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά περίπου 3GW φτάνοντας τα 10 GW, με την είσοδό μας σε νέες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση και τα πλωτά Φωτοβολταϊκά.

Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ, μία εξέλιξη ορόσημο για την ΔΕΗ, η οποία θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς το επιχειρηματικό μας πλάνο για την ενεργειακή μετάβαση, την αύξηση ισχύος σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την επιτάχυνση του μετασχηματισμού μας σε μία πράσινη, ψηφιακή εταιρεία ενέργειας. Επιπρόσθετα, μέσω αυτής της συναλλαγής, διευρύναμε την μετοχική μας βάση και αυξήσαμε το free float στη μετοχή μας, ενώ ενταχθήκαμε και στον δείκτη MSCI.

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί αναγνωρίστηκε και από την S&P, η οποία πριν από μερικές ημέρες επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ”Β+” με θετικές προοπτικές, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ σε ”ΒΒ-” μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες εφόσον η ΔΕΗ υλοποιήσει το πλάνο της και η λειτουργική απόδοση παραμένει ίδια ή η Ελληνική Δημοκρατία αναβαθμιστεί σε ”ΒΒ+”».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν:

– Ο κύκλος εργασιών, αυξήθηκε το εννεάμηνο 2021 κατά 177,4 εκατ. ευρώ ή 5% λόγω της αύξησης της εγχώριας ζήτησης κατά 3% και της αύξησης του μέσου εσόδου, παρά την μείωση του μεριδίου αγοράς κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες.

– Η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 3% στις 42.948 GWh έναντι 41.687 GWh το εννεάμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

– Το μέσο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 63,7% το εννεάμηνο του 2021 από 69,3% το εννεάμηνο του 2020.

– Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές 42,2 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 12,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020.

Σχετικα αρθρα

Οι επιστολές Σταϊκούρα και Κομισιόν για το τέλος της εποπτείας

fastpath

«Ανάσα» για τις ΗΠΑ η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 8,5% τον Ιούλιο

admin

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη του προβλεπομένου επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Ιούλιο

admin

Τα είδη πολυτελείας έχουν μεγάλη ζήτηση

admin

Fuel Pass 2: Ξεκίνησαν οι πληρωμές

admin

Ρωσία: Ο μεγαλύτερος εμπορικός αερομεταφορέας απολύει πιλότους

admin

EDF: Μηνύει το γαλλικό δημόσιο και ζητάει αποζημίωση γιατί αναγκάστηκε να πουλάει ενέργεια με έκπτωση

admin

Η Ρωσία ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την κεντρική Ευρώπη

admin

Ευρώπη: Τα ποτάμια στερεύουν, το εμπόριο «καίγεται», η οικονομία σε ξηρασία

admin

Έρχεται έκτακτο επίδομα μετά το Φθινόπωρο

admin

Σε ισχύ από σήμερα το εμπάργκο της ΕΕ στον ρωσικό άνθρακα – Ποιες οι επιπτώσεις

admin

TUI: Σταθερή τη ζήτηση για το υπόλοιπο του καλοκαιριού- Στο 90% του 2019 οι κρατήσεις

admin